Medlemmer til MP: Stil krav om ordentlige arbejdsforhold
© Foto: MP Pension
MP Pension er også arbejdsgiver i de selskaber, der investeres i. Det skal pensionskassen have større fokus på, lyder opfordringen fra en håndfuld medlemmer.
De grønne og bæredygtige investeringer er løbet med dagsordenen i de senere år, og MP Pension har næsten glemt også at tage ansvar for de mennesker, som er ansat i de virksomheder, pensionskassen investerer i.
Det mener en håndfuld medlemmer af MP Pension (MP), der i et brev har opfordret pensionskassen til at gå mere håndfast til værks og stille konkrete krav om ordentlige arbejdsforhold i virksomhederne i investeringsporteføljen.
Brevet er underskrevet af bl.a. Klaus Liebing, der er ansat som forhandlingskonsulent i en fagforening. Når grundlaget for MP Pension er tre fagforeninger, der arbejder for at sikre ansatte ansvarlige vilkår og stærke overenskomster, forpligter det særligt, mener han.
“Vi vil gerne kunne se os selv i øjnene også som investorer, og vi mener, at MP Pension skal sørge for at investere vores pensionspenge i virksomheder, der behandler deres ansatte ordentligt”, siger Klaus Liebing.
Det behøver ikke at gå ud over pensionskassens afkast, at man går efter at investere i virksomheder, der har styr på ansættelsesvilkårene.
“Virksomheder, der behandler deres ansatte ordentligt, klarer sig tværtimod ofte også bedst på markedet”, siger Klaus Liebing.
I dialog med 400 selskaber
Ifølge MP Pensions bestyrelsesformand, Egon Kristensen, er arbejdstagerrettigheder allerede i dag en integreret del af MP Pensions politik for ansvarlige investeringer. Fx screenes selskabets børsnoterede porteføljer hver tredje måned for selskaber, der overtræder de internationale konventioner for rettigheder.
“Vi er p.t. i dialog med 400 selskaber, der har udfordringer både inden for grøn omstilling, inden for aggressiv skatteplanlægning og i forhold til arbejdstagerrettigheder”, forklarer han.
Pensionskassen kan dog ikke sprede risikoen nok, hvis den kun investerer i selskaber med ideelle arbejdsvilkår.
“Vilkårene er jo ikke i nærheden af dansk niveau i Kina og i andre udviklingsøkonomier”, påpeger Egon Kristensen.
Klaus Liebing mener, at MP Pension i fremtiden bør holde sig fra at investere i selskaber, der ikke er fuldkommen transparente omkring de vilkår for løn og
medarbejderindflydelse, som de tilbyder deres ansatte.
“Jeg vil gerne have mine penge i en pensionskasse, der er frontløber både på en klimadagsorden og som ansvarlig arbejdsgiver”, fastslår Klaus Liebing.
Det hænder, at MP Pension ekskluderer selskaber, hvis en årelang dialog ikke flytter noget. Supermarkedskæden Walmart blev fx droppet, fordi den ikke tillader sine ansatte at organisere sig. P.t. lægger man pres på e-handelsgiganten Amazon for at få virksomheden til at respektere medarbejdernes rettigheder.
“Men de rådne æg kan ikke undgås helt, når vi spreder vores investeringer globalt på 7000 forskellige investeringer”, fastslår Egon Kristensen.
Direkte i flæsket
Generelt bliver det hele tiden lettere for pensionskasser og andre at investere etisk. At overholde konventioner og arbejde efter verdensmålene er nemlig blevet stærke konkurrenceparametre på markedet, så virksomhederne gør sig mere umage. Det siger professor i virksomhedsetik på RUC Jacob Dahl Rendtorff.
Hvis man som MP bedriver et aktivt ejer- skab, så bør man som pensionskassemedlem også kunne forvente, at der sker en meget direkte påvirkning.Jacob Dahl Rendtorff, professor i virksomhedsetik
“Derfor kan man også gå meget direkte i flæsket på sine selskaber, hvis man er en politisk bevidst investor. Og hvis man som MP bedriver et aktivt ejerskab, så bør man som pensionskassemedlem også kunne forvente, at der sker en meget direkte påvirkning”, siger Jacob Dahl Rendtorff.
Det er omkostningstungt at være i aktiv dialog med 7.000 investeringer som MP er, medgiver RUC-professoren.
“Men hvis man ikke kan overskue at følge alle sine investeringer tæt, har man måske spredt sig for meget”, tilføjer han.
En strategi for MP kunne være at udvælge fx 1.000 af sine mest robuste selskaber og interessere sig offensivt for, om de holder sig inden for parametre som bæredygtighed, menneske- og arbejdstagerretigheder.
“Så er det også lettere at følge hele leverandørkæden. Det er jo tit underleverandørerne, der tror, at de etiske retningslinjer ikke gælder for dem”, konstaterer Jacob Dahl Rendtorff.
Den strategi tror Egon Kristensen ikke er realistisk.
“Sagen er jo, at stort set alle selskaber i dag betjener sig af meget lange globale leverandørkæder”, siger MP Pensions bestyrelsesformand.
MP prøver at gøre en forskel, og det er ikke tom snak, understreger Egon Kristensen.
“Fx har vi for nylig engageret os i arbejdstagerrettigheder for tekstilarbejderne i Bangladesh”, nævner han.