6 gode råd til CV og ansøgning
I et CV gælder det om at finde en god balance, når man fortæller om sig selv, hvor man hverken ender med at blive en ”Trump” eller en ”Gandhi”, hverken for pralende eller ydmyg. © Illustration: Claus Bigum
Dit CV skal også målrettes. Du skal fremhæve de kompetencer og resultater i dine tidligere jobs, der er relevante for netop det job, du søger nu. Her er seks råd til det gode CV og den gode ansøgning.
1. Lav grundig research
Noget af det vigtigste for både dit CV og din ansøgning er, at du laver en grundig research på den stilling, du søger. Her skal du finde ud af, hvilke konkrete arbejdsopgaver, hvilken viden og hvilke kompetencer, der har den højeste prioritet for arbejdsgiveren.
Det kan man selvfølgelig få en idé om ud fra selve jobopslaget, men husk at jobopslag kan være temmelig generiske. De er ofte blevet til i en længere proces, som flere grupper på arbejdspladsen har været inde over. Dermed afspejler de typisk ikke kun lederens ønsker, men også HR’s osv., og derfor kan de blive meget generelle. Hvis du ved, hvad arbejdsgiveren helt konkret efterspørger, kan du langt bedre målrette dit CV og din ansøgning.
Gennem din research vil du formentlig kunne udarbejde en længere liste af kompetencer, som arbejdsgiveren efterspørger, men gå efter at finde frem til 3-5 kompetencer, der ikke bare er ”nice to”, men ”need to” for arbejdsgiveren.
Du kan researche gennem dit netværk og arbejdspladsens hjemmeside. Og så er det en rigtig god idé at ringe og spørge uddybende ind til det, som efterspørges i jobopslaget. Du vil ved samme lejlighed også ofte ende med at kunne lave en lille elevatortale om dig selv i forlængelse af, at I taler om, hvilke opgaver der er vigtige for arbejdsgiveren.
2. Strukturer din ansøgning
Når du har lavet din research godt, bliver det nemmere at strukturere din ansøgning. Først i forhold til overskriften. Den skal være fængende, vække nysgerrighed og gerne tale ind i et konkret behov fra arbejdsgiverens side. Her ved du fra din research, hvad du skal lægge vægt på.
Den første del af brødteksten i ansøgningen er din motivation for at søge jobbet. Her er det vigtigt at undgå de værste floskler, fx udtrykket ”jeg brænder for…”. Forsøg at finde nogle mere originale formuleringer, så man kan mærke, at du rent faktisk er interesseret i jobbet og ikke bare lirer en standardformulering af.
Dernæst skal du beskrive dine faglige kompetencer, og her kan du bygge dine afsnit op om de ”need to”-kompetencer, som du fandt frem til i din research. Vær konkret ift., hvordan du kan løse de udfordringer, som arbejdsgiveren har.
Til sidst skal du skrive lidt om, hvilke personlige kompetencer du har. Her gælder det igen om at undgå floskler og forsøge at være konkret ift. det, du siger, du kan.
Brødteksten skrives i nutid.
3. Skriv en god profiltekst
Start dit CV med en kort profiltekst på 3-5 linjer, hvor du opsummerer de vigtigste pointer fra din ansøgning. Det skal ikke være et kronologisk resume af, hvad du kan, men derimod tale lige ind i opgaven, du skal løse.
Hvis du har en erfaring eller kompetence, der er særligt relevant for jobbet, og som måske kunne være svær at finde i CV’et, fx fordi den står langt nede, så kan du også fremhæve det i din profiltekst. Husk på, at arbejdsgiveren typisk i første omgang kun hurtigt skimmer CV’et.
4. Målret CV’et
Når du skriver dit CV, bør du målrette det. Det vil sige, at du udover at skrive en målrettet profiltekst fremhæver de kompetencer og resultater i dine tidligere jobs, som er særligt relevante for jobbet. Fremhæv, hvordan du tidligere er nået i mål med opgaver, der minder om det, du søger. Her kan din research komme dig til god hjælp.
Det er også en god idé at have en rød tråd mellem, hvad du har skrevet i din ansøgning, og hvad der står i dit CV, så arbejdsgiveren får et indtryk af, at det er samme person, som har skrevet begge dele.
5. Lav et godt layout
Du bør tænke over din målgruppe i dit layout. Hvis du fx søger et grafisk job, så vis også dine grafiske evner i dit layout.
Derudover er det altid vigtigt, at CV’et er overskueligt og på maksimum to sider. Du kan fx bruge onlineværktøjerne Canva eller Novorésumé til at lave et layout. De er lette at gå til og har allerede en række skabeloner, som passer til mange typer af job.
I et klassisk CV starter du typisk efter profilteksten med at skrive din erhvervserfaring, hvis du allerede har været nogle år på jobmarkedet. Derefter skriver du dine uddannelser. Hvis du er dimittend, kan du gøre det i den omvendte rækkefølge. Husk også at bruge en omvendt kronologisk rækkefølge, så dine seneste erfaringer og uddannelser står først.
Når du har lavet et godt og overskueligt layout, så husk, at du også bør tjekke korrektur grundigt. Det viser, at du er motiveret og har gjort dig umage.
Endelig er der det store spørgsmål, om du bør have et billede på CV’et. Ikke alle gør det, og i sidste ende bør du gøre, hvad du selv er mest komfortabel med. Men et billede kan sige meget, og derfor kan det være en rigtig god idé. Gerne et, hvor du befinder dig inden for rammerne af det job, du søger. Er det et uddannelsesjob, så kunne det fx være et billede, hvor du underviser.
6. Vær hverken Trump eller Gandhi
I et CV gælder det om at finde en god balance, når man fortæller om sig selv, hvor man hverken ender med at blive en ”Trump” eller en ”Gandhi”. Det vil sige, at man på den ene side skal være ærlig om, hvad man kan og ikke overdrive det. Ellers kan det hurtigt give bagslag, når der bliver spurgt ind til det under jobsamtalen. Man kan ikke – som Trump – være den bedste til alt.
På den anden side skal man heller ikke være meget ydmyg som Gandhi. Lad være med at undskylde for ting, du ikke er god til, i ansøgningen. Arbejdsgiveren skal vide, hvad du kan, og derfor bør du fokusere på at fortælle om dine kompetencer, og hvad du oprigtigt synes, at du er god til.
Kilder: Konsulent i Konsulenthuset Ballisager Linda Østergaard Sørensen og karriererådgiver i Dansk Magisterforening Cecilie Burkal Cohrt.