Spring menu over
Dansk Magisterforening

5 akademikere i frontlinjen

Ivan Christensen

© Foto: Mikkel Østergaard/BAM/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Her er fem akademikere, hvis arbejde meget konkret er kommet til at handle om coronakrisen.

Kristina Falkvist...

hjælper ledige med at finde arbejde under coronakrisen. Hun er chefkonsulent hos Akademikerkampagnen.

Akademikerkampagnen udbyder onlinekurser, som skal forsøge at få akademikernes øjne op for arbejdspladser, hvor de i første omgang ikke havde tænkt, at de kunne bruge deres akademiske kvalifikationer.

Selvom de ledige ikke arbejder, kan det være stressende at være ledig nu. De mange nyheder om et arbejdsmarked, hvor der bliver talt om ansættelsesstop og fyringsrunder, er ikke motiverende.

“Det handler om, at de ledige skal give sig selv lov til at holde fri. Det er vigtigt, at jobsøgning og fritid ikke flyder for meget sammen, fordi det kan give stress blandt de ledige”, siger hun.

Men snakken om ansættelsesstop og et arbejdsmarked i dvale passer ikke, fortæller Kristina Falkvist. Derfor opfordrer hun til, at de stadig optimerer deres profil til en fremtidig arbejdsgiver.

“Jeg sidder blandt andet selv lige nu med fem virksomheder, der skal rekruttere medarbejdere”, siger hun.

Kristina Falkvist
Foto: Privatfoto © Foto: Privatfoto
Ivan Christensen
Foto: Mikkel Østergaard/BAM/Ritzau Scanpix © Foto: Mikkel Østergaard/BAM/Ritzau Scanpix

Ivan Christensen...

hjælper hjemløse og stofmisbrugere under coronakrisen. Mændenes Hjem har fået til opgave at teste og hjælpe de hjemløse, der ellers ikke har samme mulighed for at overholde sundhedsmyndighedernes anbefalinger.

“Vi har fået mulighed for at teste for corona. Vores brugere er udsatte, fordi de blandt andet er hjemløse eller stofafhængige, så det er vigtigt, at vi har mulighed for at teste dem både for deres egen sikkerheds skyld og for at undgå smittespredning i samfundet”.

Ivan Christensen mener, at det politiske lobbyarbejde er blevet en stor del af arbejdet under coronakrisen. Deres brugere er ikke virksomhedsejere eller meningsdannere. Det betyder, at han og Mændenes Hjem bliver nødt til at tage kampen.

“Vi bliver nødt til at kæmpe på vegne af dem, der ikke selv kan råbe op. Det er vigtigt for os, at coronakrisen ikke kun kommer til at handle om aktiekurser og flyrejser, men også om de mest udsatte i samfundet”.

Professor Ali Salanti...

er i gang med at udvikle en vaccine mod coronavirus. Han er professor ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Han og to andre forskere fra Københavns Universitet har sammen med samarbejdspartnere fra andre universiteter og virksomheder fået 20 millioner af EU’s forskningsfond Horizon 2020 og 13 millioner fra Carlsbergfondet til projektet. Vaccinen, de er i gang med at udvikle, er til mennesker med svagt immunforsvar som fx ældre.

“Vi er glade for at have fået tildelt penge til at udvikle en vaccine mod coronavirus. Vaccineproduktion er et felt, som har været nedprioriteret i mange år af medicinalvirksomhederne. Det er ikke nemt for medicinalvirksomheder at overbevise deres aktionærer om, at de skal finansiere udviklingen af en vaccine, der vil tage flere år”, siger Ali Salanti.

Selvom de 33 millioner rækker langt i laboratoriet, er det ikke tilfældet, når vaccinen skal produceres og testes på mennesker, fortæller professoren.

“Vi håber, at vi kan få mere finansiering, når vaccinen skal testes på mennesker. Hvis mennesker er syge, kan de lettere tolerere, at der er bivirkninger ved medicinen. Det samme er ikke tilfældet, hvis det er vaccinen, der gør dem syge. Medicinalvirksomhederne er bange for, at mennesker bliver syge af vaccinen på teststadiet”, siger han.

Ali Salanti
Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix © Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Jonas Dahl
Foto: Privatfoto © Foto: Privatfoto

Jonas Dahl...

leder Randers Regionshospital. Han er hospitalsdirektør. Han skal sørge for, at alt er, som det skal være, for medarbejderne. Det resulterer i mange møder – også på dage, hvor han normalt ville holde fri.

“Vi holder bedre og mere effektive møder, i forhold til da krisen startede. Møder, der kunne tage flere timer, da vi mødtes fysisk, kan vi nu afvikle på en halv time, måske fordi der ikke er så megen diskussion på videomøder”, siger han.

Det er vigtigt for ham at sørge for, at medarbejderne får værnemidler, så de kan arbejde uden at bekymre sig om smitterisiko. Det er vigtigt for, at de kan yde så godt som muligt.

“Regionen har gjort et stort arbejde for at sikre os værnemidler, og sidste gang jeg tjekkede, var vi grønne alle steder. Så vi har til mange uger, uden at vi har kæmpe lagre. Det giver tryghed ledelsesmæssigt og forplanter sig til medarbejderne”, siger han.

Camilla Jul Bastholm...

hjælper med at skaffe værnemidler til coronaberedskabet gennem sit museumsarbejde. Hun er konservator på ROMU og formand for Nordisk Konservatorforbund i Danmark.

“Vi bruger masker, som beskytter mod skimmelsvamp, og da partikelstørrelsen på skimmel og vira er ens, kan vores masker også bruges i sundhedssektoren”, siger hun.

Hun har gennem sit hverv som formand for Nordisk Konservatorforbund i Danmark samlet værnemidler ind til hospitalerne.

“Nordisk Konservatorforbund i Danmark koordinerer derfor donationer fra museumsbranchen. Det indebærer, at vi sender et samlet overblik til Lægemiddelstyrelsen, så de kan se, om de kan bruge det, der står på listen over donationer”, siger hun.

Hun er overrasket over, hvor mange der kan spæde til med udstyr til sundhedssektoren. 28 museer har doneret værnemidler. Det er langt mere, end de turde håbe på.

“Vi havde i vores spæde håb tænkt, at hvis bare de 10 største meldte sig, ville det være fint. Det er jo primært bevaringscentre og de store statsanerkendte og statslige museer, der ligger inde med værnemidler”, siger hun.

 

Camilla