Tidligere kulturminister: “Ingen tør pille ved museerne”
© Foto: Steen Brogaard
Embedsmændene har udviklet en “køreklar model” for ny kulturstøtte, men den nye kulturminister tøver. Tidligere kulturminister Mette Bock (LA) forudser, at det ender i syltekrukken. Det kræver nemlig politisk mod, og det manglede også, da hun selv var minister.
I to år forsøgte den tidligere kulturminister Mette Bock (LA) at gennemføre en reform af tilskuddene til landets statsanerkendte museer. Det lykkedes ikke, men en “køreklar model” endte på den nuværende kulturminister Joy Mogensens (S) bord.
Dengang sagde Mette Bock til Altinget, at hun havde fuld tillid til, at aftalen ville blive gennemført af den nye minister, men i dag er hun ikke så sikker.
“Hvis man skal gennemføre reformer, så må man have modet til at tage noget af støtten fra nogle af de statsanerkendte museer og måske tilmed fratage enkelte museer statsanerkendelsen for at skabe dynamik. Der er brug for politisk mod, og jeg er bange for, at det ikke kommer, da der altid er lokalpatriotiske folketingsmedlemmer, der med næb og kløer vil kæmpe mod reformer”, siger Mette Bock, der selv forlod dansk politik efter et nederlag ved EP-valget i maj.
Mens hun var kulturminister, kom forarbejdet til en reform i hus, forklarer hun.
“Vi nedsatte to visionsgrupper og havde talrige museumsfolk involveret i processen. Jeg var selv med til en masse møder og besøgte rigtig mange museer. Ud fra det blev der udviklet en beregningsmodel, hvor man kan se, præcis hvilken betydning forskellige ændringer vil have for de enkelte museer. Forarbejdet ligger altså klar. Nu kræver det bare handling”.
I april meddelte Kulturministeriet, at forhandlingerne om museumsreformen alligevel ikke ville blive gennemført inden sommerens folketingsvalg.
“Der manglede også politisk mod, da jeg var der. Det er svært at røre ved det her, når ingen vil være upopulære. Jeg ønsker den nuværende minister alt det bedste, men jeg forstår, at det er svært”.
Ikke den første
Mette Bock er ikke den første kulturminister, som forgæves har forsøgt at pille ved museumsstøtten. Allerede i 2013 undersøgte den daværende minister Marianne Jelved (R) sagen og derefter Bertel Haarder (V) i 2015. Begge gange på opfordring fra Dansk Folkeparti.
Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, har i flere år kæmpet for en politisk omprioritering af midlerne til de statsanerkendte museer, så færre penge går til moderne kunstmuseer som Louisiana og Arken og flere til kulturhistoriske museer – især dem uden for hovedstaden.
Det bliver ikke Mette Bocks museumsreform, jeg vil foreslå Folketinget at gå videre med. Det er ikke af manglende mod, men af manglende lystJoy Mogensen, kulturminister (S)
Dansk Folkeparti var derfor også hurtig til at spørge den nye kulturminister, Joy Mogensen, hvornår hun havde i sinde at færdiggøre aftalen. Ministeren svarede på Kulturmødet Mors i august, at forhandlingerne formentlig ville komme i gang i foråret 2020.
I dag regner den stedfortrædende kulturordfører i Dansk Folkeparti, Pernille Bendixen, dog ikke med, at museumsreformen kommer på forhandlingsbordet foreløbigt.
“Lige nu står vi i første omgang over for medieforhandlingerne, og her vil ministeren nok også skulle træffe nogle upopulære valg. Så jeg kan ikke forestille mig, at hun lige efter har lyst til at kaste sig ud i endnu et betændt projekt”, siger Pernille Bendixen og understreger, at hun godt forstår, at ministeren gerne vil gøre sig populær.
“Jeg synes bare, at det er brandærgerligt, at jeg som ny kulturordfører ser projekter kuldsejle regering efter regering. Det her er åbenbart et område, som man ikke tør pille ved”.
Intet er sikkert
Det er stadig uklart, om der kommer en museumsreform i foråret. I en mail fra Joy Mogensen til Magisterbladet skriver hun, at hvis der kommer en museumsreform, så bliver det ikke Mette Bocks model.
“Det bliver ikke Mette Bocks museumsreform, jeg vil foreslå Folketinget at gå videre med. Det er ikke af manglende mod, men af manglende lyst, at jeg ikke fortsætter ad det spor, som både hun og de forudgående borgerlige kulturministre ikke kom i mål med. Det, der ligger fra den tidligere regering, ligner en administrativ omfordelingsøvelse mere end et politisk prioriteret fokus”.
Joy Mogensen lover ikke, at der er nye forhandlinger på vej.
“Jeg er interesseret i en museumsreform, hvis man kunne lave en reform, som præmierede museerne for at være mere relevante for flere borgerne og for eksempel belønner det, at man får nye brugergrupper ind. Det er i de retninger, mine tanker går, men det er for tidligt at sige noget om, hvornår og om vi får nye forhandlinger om en museumsreform”, står der i mailen.