Spring menu over
Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra marts’ små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Yo Mette F

Der blev brudt ny vej for krisekommunikation, da Mette Frederiksen skulle fortælle befolkningen om de drastiske tiltag mod corona-­spredningen. Statsministeren valgte nemlig at tage konsekvensen af det, vi børneforældre for længst har måttet erkende: At en flok amatør­entertainere på YouTube har mere gennemslagskraft blandt børn og unge end samtlige skrevne og teletransmitterede professionelle medier. Hun valgte at alliere sig med youtuberen Alexander Husum og brugte ham og hans YouTube-kanal med 383.000 abonnenter til et ekstraordinært pressemøde, hvor de fortalte om at droppe highfive og krammere. Det var, som Blak rappede for nogle år siden: Mette hun var nede med det…

Søren og Mette

Coronakrisen skabte en akut autoritetsbegejstring, som ikke mindst er kommet til udtryk på SoMe. Først og fremmest omkring statsminister Mette Frederiksen, der i nødens stund har fået lidt af et statsmands-­gennembrud. “Hvis Mette Frederiksen sagde, jeg skulle putte mindre smør på brødet eller lave morgengymnastik, så er det lige før, jeg tror, jeg ville gøre det. #autoritetstro #coronavirus”, tweetede Enhedslistens Pelle Dragsted, der bestemt ikke slår sig op på at tale magten efter munden. Den anden store helterolle er gået til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm. Et meget populært FB-opslag kom fra UCN-lektor Steffen Helledie, der opremsede Brostrøms generalieblad og konkluderede: “Hvis Søren siger hop, spørger du ikke hvorfor, men hvor højt”. Og så lå det jo lige til det intertekstuelle højreben at omtale kriseledelsen som “Søren og Mette”.

En hjælpende hånd fra Farmand14

Folkekirkens Nødhjælp måtte droppe sin landsindsamling på grund af coronaudbruddet, men valgte i stedet at lancere den som en “virtuel indsamling”. “I får ikke en bøjet femøre”, skrev Twitter-profilen Farmand14 surt til den annoncering. Men Farmand14 kender ikke SoMe-folkets luner. “Jeg har lige doneret 400 kr. i dit navn. Feliz Navidad du!” svarede profilen Claus Røndbjerg, og så rullede lavinen, som @Noedhjaelp naturligvis ikke var sen til at ride med på: “Hjælp @Farmand14 med at samle mest muligt ind. MobilePay et valgfrit beløb til 114400 – og husk at skrive @Farmand14 i kommentarfeltet”. Mindre end to dage efter havde donationerne under navnet Farmand14 rundet 25.000 kroner.

Højtid for introverte

For en Svend Brinkmann, der ynder at dissekere folkesjælen offentligt på SoMe, har coronaudbruddet med alle dens psykosociale konsekvenser været en travl tid. Her en af mange betragtninger: “Mens vi gør alt, hvad vi kan, for at drage omsorg for ældre og svækkede mennesker, er det vel samtidig tilladt at glædes en smule over, at den hærgende coronavirus giver ære og værdighed til et mere introvert liv? Ikke flere kram med fremmede mennesker eller store, larmende menneskemængder!”

Fortidsrøver

Når verden er af lave, kan det være rart med nogle små visuelle afstikkere til dengang, før verden gik af lave. En af Facebooks mange muligheder er gruppen “Gamle København”, som har rundet 60.000 medlemmer. Formålet er i al enkelhed at dele historiske billeder af hovedstaden og omegn, og det kan blive til en hel del billeder med tilhørende anekdoter, der popper op på en ellers lang hjemmearbejdsdag. Sjovest er det, når afsenderen ikke ved, hvor billedet er taget, og den fælles SoMe-hjerne viser sin kolossale kraft og opklarer mysteriet på få minutter.

Højskole til hjemmefolket

Det er ikke kun folkeskoleundervisningen, der kan opretholdes med moderne, digitale kommunikationsmetoder. Brandbjerg Højskole, der som alle højskoler måtte give eleverne coronafri, tog en for den folkelige dannelse og lagde højskoleundervisningen ud som livetransmission på Facebook.