Spring menu over
Dansk Magisterforening

De var med til at genskabe Frederik IX

Magistrene Marie-Louise Skov Jensen og Bjørn Meyer Christensen har sikret, at rekvisitter og handling i DR’s dokudrama “Frederik IX” var korrekte. © Foto: Jacob Nielsen

Del artikel:

Den nye dokudramaserie om Frederik IX har fået mere end 1,6 millioner seere. Nogle anmeldere kalder den for museumsagtig, mens andre roser. To magistre har hjulpet med den historiske research på serien og sikret, at tøj, møbler, adfærd, sprog og omgivelser blev så autentiske som muligt.

Den kuglepen har givet kvinder stemmeret”, konstaterede Marie-Louise Skov Jensen, da hun for første gang øjnede den originale guldfyldepen, som var fremstillet specielt til, at Christian X i 1915 skulle underskrive det danske riges grundlov. 

Marie-Louise Skov Jensen, BA i historie, og Bjørn Meyer Christensen, cand.mag. i historie, har været historiske researchere på DR’s dokudramatiske satsning “Frederik IX”. Marie-Louise Skov Jensen og Bjørn Meyer Christensen var med fra start til slut. 

“En af de mest spændende, men også mest udfordrende, opgaver er, hvordan man binder sin kernefaglighed sammen med andres. Vi har bistået alt fra manuskriptforfattere til instruktører over castere til rekvisitører for at sikre, at det var så virkelighedsnært som muligt”, siger Marie-Louise Skov Jensen.

Marie-Louise Skov Jensen og Bjørn Meyer Christensen har tidligere været koblet på projekter som “Historien om Danmark”, der også var et historisk program produceret af DR. Derfor var det også oplagt for dem at blive en del af holdet bag “Frederik IX”.

Frederik IX er kendt som en konge, der reformerede det danske kongehus. Han gjorde kongehuset mere folkeligt end sine forgængere ved blandt andet at invitere offentligheden indenfor. Serien portrætterer, at Frederik IX foretrak at omgås almindelige mennesker og ikke ønskede at være en monark hævet over folket. På den måde stod han også i skarp kontrast til sin far, Christian X.

Derfor har det også været spændende at portrættere lige præcis Frederik IX’s liv, mener Bjørn Meyer Christensen og Marie-Louise Skov Jensen.

“Frederik IX var sammen med dronning Ingrid med til at manifestere den nye rolle, som kongehuset skulle overtage i Danmark. Christian X var en mere klassisk kongefigur, som var langt fra befolkningen. Frederik IX og Ingrid åbner op og inviterer den danske befolkning ind. Han kom derfor til at stå som et samlingspunkt for befolkningen frem for en politisk magt”, siger Marie-Louise Skov Jensen.

Bjørn Meyer Christensen er enig. Det kan blandt andet eksemplificeres ved, at Frederik IX og Ingrid inviterede en journalist fra en skoleradio til at dække et teselskab på Amalienborg. Et træk, der var fuldstændig uden fortilfælde blandt royale. 

Kritik: Det ligner et museum

I POV. International, et dansk netmedie, har Jakob Seerup, museumsinspektør på Bornholms Museum, været ude at rose produktionens til- og fravalg, fordi han mener, at de fanger kernen af Frederik IX.

“Alt i alt er serien god historieformidling med en fin balance mellem anekdotestof og historiske kendsgerninger”, og han fortsætter senere i anmeldelsen med:

“I det store og hele får seerne en meget fin præsentation af Frederik IX’s liv og tid”.

Men “Frederik IX” har ikke kun været rost af anmeldere og historikere. Den har fået kritik for, at det bliver for museumsagtigt, når det kommer til skuespillet. Det mener blandt andre Kristian Dam Nygaard, kulturjournalist og anmelder fra B.T.

“B.T.s anmelder beskylder serien for at være for museumsagtig, men som historiker kan jeg kun være tilfreds med, at serien kan få 1,6 millioner danskere til at følge med i 60 års Danmarkshistorie. Så har vi gjort noget rigtigt”, svarer Marie-Louise Skov Jensen til kritikken.

Heller ikke Bo Tao Michaëlis, Politikens anmelder, og Jakob Steen Olsen, Berlingskes anmelder, er oppe at ringe over “Frederik IX” i deres første anmeldelser på grund af manglen på kritik af kongehuset. Men på trods af det mener anmelderne stadig, at det er en serie, der er værd at bruge tid på. 

Marie-Louise Skov Jensen og Bjørn Meyer Christensen fortæller, at man aldrig kommer til at kunne tilfredsstille alle.

“Der vil altid være nogle, der er utilfredse. Historie er ikke en eksakt videnskab. Vi havde et kæmpe kildemateriale, og derfor er der blevet foretaget nogle til- og fravalg, men alt i alt synes jeg, at vi kommer godt rundt om ham og får fat i essensen af Frederik IX’s liv”, siger hun. 

Detaljerne skal sidde lige i skabet

“Jeg synes, kongen er en hård og retfærdig konge”, sagde en til avisen København i Kong Christian X’s levetid.

Marie-Louise Skov Jensen og Bjørn Meyer Christensen har brugt massevis af timer på at gennemtrawle gamle aviser. De gamle aviser ligger på bordet i stakke med gamle leksika ved siden af. I aviserne kan man se billeder af alt fra kongens død til gamle opstillede portrætter af kongefamilien. De to researchere har været nødsaget til at gå igennem mange gamle aviser og leksika, fordi seriens begivenheder skulle kunne underbygges af flere forskellige historiske kilder.

“Der er tænkt over enhver detalje. Når du producerer en serie, så ser og hører seeren alting, og alt det skal der være historisk belæg for. Selv de menneskelige følelser, som man også ser i serien”, siger Bjørn Meyer Christensen og tilføjer med et smil:

“Det er ikke nemt at stille opfølgende spørgsmål til mange af kilderne, som var der. De er her ikke mere”.

Marie-Louise Skov Jensen og Bjørn Meyer Christensen mener, at skuespillerne gør en forskel for formidlingen.

“Alle de følelser, man ikke kan formidle i en klassisk historiebog, kan formidles, når man sætter skuespillere til at fremføre det. Det giver noget ekstra”, siger Bjørn Meyer Christensen.