Månedens gang på #SoMe
Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra nytårets små og store retoriske kampe på de sociale medier.
Tyv tror, hver mand stjæler
Vi har ikke for vane at bruge tid på SoMe-fænomenet over dem alle, Donald Trump. I forbindelse med den tilspidsede Iran-konflikt er det dog for fristende at fremhæve mandens udenrigspolitiske forudseenhed, der imidlertid kom til at passe bedre på ham selv end på hans forgænger.
Kærligheden, ingen forstod
Året 2019 sluttede af med offentliggørelsen af romancen mellem den tidligere V-næstformand Kristian Jensen og popsangerinden Pernille Rosendahl. En højst uventet kærlighed på tværs af politiske og kulturelle skel. Satirefiguren Kirsten Birgit Schiøtz havde dog allerede et halvt år før – med sædvanligt fravær af pli og diskretion – piftet efter de to turtelduer på Twitter, hvilket hun nu fik lejlighed til at retfærdiggøre.
Åh, de røvsyge nuancer
Nytår er listetid. Politiken havde fået et dommerpanel til at udpege 60 personer som “debattens superliga”. “Tankevækkende, hvor få “eksperter” og videnspersoner der er på listen”, tweetede juristen Jesper Olsen, blandt andet med henvisning til de kun 3 forskere – Svend Brinkmann, Rane Willerslev og Vincent Hendricks – der var med, og han opfordrede flere til at blande sig i 2020. “God opsang. Min erfaring er dog, at “på den ene side/på den anden side”-argumenter sjældent er interessante for #dkmedier”, lød en forklaring fra Søren Dalsgaard, leder af Folkekirkens Migrantsamarbejde. I øvrigt var det Margrethe Vestager, der toppede listen foran Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm.
Værre og værre …
Adjunkt ved AAU Martin Vinæs Larsen gjorde på Twitter en hurtig status over de seneste ti år af sit liv, hvilket afslørede en ond spiral, som vi desværre nok er mange, der kan nikke genkendende til:
2011: Shit, det var nemt at gå i gymnasiet – uni er hårdt!!!
2013: Livet på BA’en var langt nemmere end på kandidaten.
2015: Livet var sgu nemt, før man fik fuldtidsarbejde.
2017: LOL @ hvor nemt livet var, før man fik et barn.
2019: Et barn=easy, to børn=ahhr.
2021: ???
Nej, statsministeren fløj ikke helikopter
Som barn af arbejderbevægelsen er Mette Frederiksen vant til, at formandens beretning efterfølgende sættes til debat. Derfor introducerede statsministeren i år en Facebook-transmitteret videoopfølgning på sin egen nytårstale, hvor hun svarede på spørgsmål stillet i kommentarsporet. Hun kom naturligvis ikke rundt om alle de mange hundrede kommentarer, men spørgsmålet “Var det dig, der fløj i helikopter umiddelbart efter talen til Amalienborg?” blev der tid til. Og svaret var nej.
En totabel kan man da forstå
SF vil slå et nyt slag for forenkling af de danske karakterer. Nu bør skalaen gå fra 0 til 12 med spring på 2, meldte partiet ud efter nytår. “For os er det vigtigt med flere spring på skalaen = flere nuancer, at -3 afskaffes, og at trinbeskrivelserne ikke skaber en nulfejlskultur”, tweetede uddannelsesordfører Jacob Mark. Men karakterer er som bekendt en evig kilde til diskussion: “Hvorfor har I ganget alle karaktererne med 2? Hvorfor ikke 1-2-3-4-5-6-7 (eller 0-6) – det virker da mere intuitivt? Eller hvad med F-Fx-D-C-B-A, så den passer direkte til ECTS?” svarede eksempelvis Baltazar Dydensborg, studerende og ordfører i Radikal Ungdom. På Facebook gik en del kommentarer på savn af 13-tallet, så genierne kan belønnes behørigt.