Dansk Magisterforening

Tilbud: Hyr en humanist og få lønnen betalt i tre måneder

“Jeg er på en arbejdsplads, hvor jeg snakker med topchefen dagligt og har kæmpe indflydelse”. Det siger Line Birk Kristiansen, der som nyuddannet antropolog har fået job som marketingassistent i Kallesoe Macinery. © Foto: Jesper Voldgaard

Del artikel:

Aarhus Universitet går håndfast til værks for at få dimittender fra humaniora ud i det midtjyske erhvervsliv. 17 små og mellemstore virksomheder er blevet matchet med en nyuddannet humanist, og universitetet betaler lønnen i tre måneder. I Lem har Kallesoe Machinery ansat antropolog Line Birk Kristiansen.

60 smede, montører, malere og sælgere i Kallesoe Machinerys store produktionshaller i Lem har fået en akademiker som kollega. Det sker ikke hverdag i virksomheden, der lige er fyldt 50 år. Midt i august startede dimittend i antropologi Line Birk Kristiansen som marketingassistent i virksomheden, der udvikler maskiner til produk­tion af byggematerialer til industrivirksomheder i det meste af verden.

“Min vigtigste opgave har været at bidrage til den nye hjemmeside, som vi går live med i efteråret. Jeg har brugt meget tid på at oversætte det tekniske ordforråd til et mere levende og interessevækkende sprog. Det har også været et fokuspunkt, at virksomhedens holdning til bæredygtighed skulle fremstå mere tydeligt”, forklarer Line Birk Kristiansen.

Den 28-årige kandidat fra Aarhus Universitet flyttede i august ind på et kollegieværelse i Ringkøbing som en del af projektet “Akademiker i Erhvervslivet”.

I alt er 19 nyuddannede fra Arts blevet matchet med en lille eller mellemstor virksomhed i Region Midtjylland. Fælles for de 19 gælder, at deres løn er betalt af projektet, og ikke virksomheden, i de første tre måneder.

Selv kalder Line Birk Kristiansen aftalen med Kallesoe Machinery for “et kongematch”.

“Mit speciale handlede om bylivet og byggeriet i et økologisk andelssamfund tæt på Aarhus. Jeg undersøgte, hvordan folk der vælger den boform, tænker. Da det er samme målgruppe, der også skal interessere sig for Kallesoes nye elementer til byggeri, kan jeg bruge min viden til at kommunikere mere klart i marketingmateriale og på hjemmesiden”, forklarer Line Birk Kristiansen.

Hun kommer selv fra Herning 45 kilometer fra Lem og er datter af en lastbilchauffør og en økonoma. Hendes baggrund har gjort det lettere for hende at træde ind i det sociale rum på Kallesoe Machinery, vurderer hun.

“Jeg er nysgerrig, kan lide at tale med mange forskellige typer af mennesker og har mine værktøjer fra antropologi. Samtidig har virksomheden taget godt imod mig og givet mig stor indflydelse på mine arbejdsopgaver. De første måneder har været en fantastisk læretid”, forklarer Line Birk Kristiansen.

Vores virksomheder har brug for akademikere

Jens Kristensen, direktør i Randers Erhvervsråd

To verdener skal mødes

Til forskel fra fx Akademikerkampagnen har “Akademiker i Erhvervslivet” alene fokus på at matche virksomheder med kandidater fra Humaniora. Det betyder ikke, at Arts skal til at drive jobcenter. Det understreger Jannie Laigaard, der er projektchef i afdelingen.

“Det her er først og fremmest et vækst- og udviklingsprojekt for vores regionale erhvervsliv. Der ligger et kæmpe uudnyttet potentiale i at få bygget bro mellem de små og mindre virksomheder og de humanistiske kandidater. Men det kræver en til tider håndholdt indsats at få de to verdener til at mødes”, forklarer Jannie Laigaard.

Aarhus Universitet spytter selv 2,2 mio. kr. i forsøget og har derudover modtaget et tilsvarende beløb i regional erhvervsstøtte samt 6 millioner fra EU’s socialfond til finansiering af dimittendernes løn i tre måneder.

“Det er ikke nogen hemmelighed, at kandidater fra især Arts bakser lidt hårdere end andre med at få fodfæste på arbejdsmarkedet. Vi afsøger hele tiden nye metoder for at få deres kompetencer bredere ud”, siger Jannie Laigaard.

Hvad f… er humanistisk innovation?

I Randers har det lokale erhvervsliv taget godt imod universitetets tilbud om et samarbejde. For selv om byen ligger tæt på universitetsbyen Aarhus, er det svært at lokke universitetskandidater til. Det forklarer Jens Kristensen, der er direktør i Randers Erhvervsråd.

“Vores virksomheder har brug for akademikere. Det er jo veldokumenteret, at det øger små virksomheders chancer for at vækste”, siger han.

Et af problemerne er, at universitet og erhvervsliv taler to forskellige sprog.

“Det kan ikke nytte noget, at vores virksomheder skal på kursus for at kunne have en dialog med universiteterne. Når universitetet fx taler om humanistisk innovation, så ligner vores direktører ét stort spørgsmålstegn. Det gør jeg for den sags skyld også selv”, påpeger Jens Kristensen.

Også de nyuddannede kandidater går glip af gode jobåbninger, når de alene stiler efter en karriere i de store etablerede koncerner, mener Randers Erhvervsråds direktør.

“Derfor er vi glade for de fem nyuddannede humanister, vi nu har fået til vores område. Det vil forhåbentlig sætte en bevægelse i gang, der trækker flere til. Der skal ikke være tvivl om, at vi ser et stort potentiale i at få et frisk tilskud af viden og nye perspektiver”, siger Jens Kristensen.

© Foto: Jesper Voldgaard

Snakker med topchefen dagligt

I Lem ligger det allerede fast, at Line Birk Kristiansen skal fortsætte på Kallesoe Machinery, når løntilskuddet ophører. I første omgang yderligere tre måneder.
“Jeg skal blandt andet bruge tid på at udarbejde professionelt messemateriale”, siger hun.

Allerede nu synes hun, at hun har fået afprøvet sit eget værd ved at levere et stykke konkret arbejde.

“Jeg er på en arbejdsplads, hvor jeg snakker med topchefen dagligt og har kæmpe indflydelse. Jeg står på så mange måder med et langt bedre afsæt, den dag jeg skal søge videre”, siger Line Birk Kristiansen.

Hun har stadig lyst til at afprøve den klassiske antropologi på et tidspunkt, men har også fået øjnene op for, at hendes kompetencer kan bruges i andre sammenhænge.

“Oprindeligt havde jeg forestillet mig, at jeg skulle finde arbejde i en kommune eller en konsulentvirksomhed. Nu er jeg åben for langt flere muligheder”, siger Line Birk Kristiansen.