En tapas-restaurant har også brug for en stor fortælling
Religionshistoriker Nanna Røes Dahl kom direkte i job efter kandidaten. “Jeg fik prøvet mine kompetencer af i virkeligheden. Min selvtillid er vokset”, siger hun. © Foto: Jesper Voldgaard
Drewsens i Silkeborg sælger kaffe, vin og tapas. Men det er også et oplevelseshus, der samler byens borgere om fælles lokale kulturoplevelser. Religionshistoriker Nanna Røes Dahl er blevet ansat til at formidle den store historie.
Nanna Røes Dahl havde aldrig skænket det en tanke, at der kunne være jobmuligheder for en religionshistoriker i en mindre privat virksomhed.
“Jeg har en bred uddannelse og har derfor hele vejen igennem studierne været bevidst om, at der ikke lå en jobbeskrivelse klar til en humanist som mig, og at jeg nok skulle ud og skabe mit eget job. Men det er først nu, jeg har fået øjnene op for, at der faktisk er et kæmpe job-potentiale for en med mine kompetencer i de mindre virksomheder”, siger hun.
Nanna Røes Dahl er en af de 19 dimittender fra humaniora på Aarhus Universitet, som er blevet matchet med en privat arbejdsplads i det midtjyske. I august tegnede den 27-årige aarhusianer tre måneders kontrakt med Drewsens restaurant, som holder til på det gamle rådhus midt i Silkeborg.
“Jeg hjælper den daglige leder med kommunikation og med at skrive en personalehåndbog. Der har været et behov for at blive klarere på, hvem Drewsens er og hvad huset gerne vil. Det større formål er blevet tydeligere igennem samtaler med de 15 ansatte”, forklarer Nanna Røes Dahl.
Mere end mad og drikke
Ifølge sin egen hjemmeside tilbyder Drewsens restaurant smagfulde vine, lækre tapas og god kaffe i afslappende og stilfulde omgivelser. Men den projektansatte religionshistoriker har også foldet en anden historie ud.
“Jeg har studeret 2000 års religionshistorie, og jeg ved ret meget om, hvorfor mennesker har brug for noget at være fælles om, som er større end os selv. Også en tapas-restaurant har brug for den store fortælling. For gæsterne handler det ikke kun om, hvilke retter der bliver båret ind på tallerkenerne”, siger Nanna Røes Dahl.
Det er en ligefrem arbejdsplads, hun er kommet til.
“Stemningen er uformel, og Drewsens er et sted, hvor silkeborgenserne både drikker en hurtig kop morgenkaffe på vej til arbejde og holder deres selskaber, når de fylder rundt. Udover at sælge mad og drikke er vi i et hus, der samler byens borgere om fælles oplevelser med lokal kultur”, forklarer Nanna Røes Dahl.
Det var ganske tilfældigt, at hun blev involveret i matchmaking-projektet mellem universitetet og det midtjyske erhvervsliv. I det tidlige forår lige inden lockdown sad hun på sin plads i biblioteket og arbejdede på sit speciale, da hun fik stukket en flyer i hånden.
“Umiddelbart sagde det mig ikke alverden, men da jeg fik tid til at kigge lidt nærmere, tiltalte det mig meget at hjælpe en restaurant med at skærpe sin profil”, siger Nanne Røes Dahl.
Drewsens har ikke tidligere haft en akademiker ansat.
“Den nye chef syntes, det var vigtigt at afprøve et samarbejde med en med en, der har en helt anden baggrund og som derfor kan stille nogle anderledes spørgsmål og sætte en ny samtale i gang”, forklarer Nanna Røes Dahl.
Jeg har studeret 2000 års religionshistorie, og jeg ved ret meget om, hvorfor mennesker har brug for noget at være fælles om, som er større end os selvNanna Rees Dahl
Direkte i arbejde
Coronaen har været hård ved restaurationsbranchen, og det står allerede nu klart, at Nanna Røes Dahl ikke kan blive længere end de tre måneder på Drewsens, som bliver lønnet af universitetet. Alligevel er det lettere at søge arbejde nu, vurderer hun.
“I stedet for at skrive ansøgninger i flere måneder er jeg kommet direkte ud på arbejdsmarkedet og har prøvet mine kompetencer af i virkeligheden: projektledelse, research og arbejdet med sprog og kommunikation på mange niveauer. Min selvtillid er vokset”, siger Nanna Røes Dahl.
Erfaringerne fra Tapas-restauranten i Silkeborg har samtidig givet hende mod på at søge langt bredere efter det næste job.
“Jeg har altid forestillet mig, at jeg skulle undervise på en højskole eller arbejde i en kommune. Nu er min palette blevet bredt ud, og det er slet ikke umuligt, at mit næste job også bliver i en privat virksomhed”, vurderer Nanna Røes Dahl.