DM og fagbladet skifter navn
© Jacob Nielsen
Forsiden af dit medlemsblad har forandret sig. Et nyt navn – DM Akademikerbladet – pryder bladhovedet, og helt ude til venstre kan du se DM’s nye logo. Og det er ikke kun bladet, der har skiftet navn. Du er nu ikke længere medlem af Dansk Magisterforening, men af DM.
DM’s kongresdelegerede har valgt, at vores fælles fagforening fremover kun skal kaldes DM. Den beslutning blev truffet, fordi mange af vores medlemmer ikke kunne se sig selv i det tidligere navn. Mange troede, at ”magister” i navnet var ensbetydende med, at foreningen kun henvendte sig til humanister, selv om DM også organiserer mange med naturvidenskabelig og samfundsvidenskabelig baggrund. Og mange eksterne parter har haft opfattelsen af, at en magisterforening var en forening for gymnasielærere, selv om netop den gruppe har sin egen fagforening, som i øvrigt hedder GL.
Skulle DM så have taget et helt nyt navn? Fagland? Akademikerunion? Vi diskuterede mange navne, men vi havde faktisk også lyst til at holde fast i DM. For vi er stolte af det, vores fagforening står for. Medlemsundersøgelser og omdømmeanalyser viser, at DM har meget høj troværdighed og er kendt som en fagforening, der er villig til at slås for medlemmernes interesser. Det gælder, både når den enkelte er i klemme, og når vi søger indflydelse politisk.
Navneskiftet er også en markering af, at DM som organisation er i rivende udvikling. Den udvikling er også nødvendig, for digitaliseringen i samfundet og ændringerne i akademikernes arbejdsliv stiller nye krav til fagforeningen. Mange skifter job og har mere brug for sparring om både løn og karriere, fx har medarbejderne i DM det seneste år gennemført mere end 850 karrieresamtaler, gennemlæst 1.200 kontrakter og besvaret 21.000 opkald i vores juridiske rådgivning.
Vi skal forme arbejdslivet og turde have visioner for samfundet.Camilla Gregersen, formand for DM
DM består ikke kun af medarbejdere, der står klar til at hjælpe jer. Fagforeningen er alle os medlemmer, som har valgt at være med i et fællesskab, som bliver stærkt netop af at stå sammen. Der er hele 1.650 tillidsvalgte i DM, som er blevet valgt til at varetage kollegernes interesser, og de er helt uundværlige i at få problemer tacklet på arbejdspladserne. Jeg mener, vi skal styrke vores organisering yderligere på den enkelte arbejdsplads.
Halvdelen af DM’s medlemmer har planer om at blive ledere, og ca. 3.000 er det allerede. Formentlig fordi de gerne vil sætte stærke aftryk. Det gælder faktisk alle medlemmer, at de brænder for deres arbejde og går dedikeret til opgaverne. Det er utroligt inspirerende at være en del af et så stærkt – og samtidig tværfagligt – fællesskab.
Hvad skal vi så bruge vores fællesskab til? Vi skal bruge det til at skabe et bæredygtigt arbejdsliv for os alle, så vi kan trives og udfolde vores faglighed. Vi skal forme arbejdslivet og turde have visioner for samfundet.
Vi skal skabe respekt for alle fagligheder og fx skabe en ny positiv fortælling om humanister, som indtager nye brancher på det private arbejdsmarked. Og vi skal samarbejde med resten af fagbevægelsen om, at der skal være respekt for alle faggrupper.
Vi skal sørge for, at de, der stadig er under uddannelse, får en kvalitetsuddannelse, og vi skal hjælpe de unge hurtigt ind på arbejdsmarkedet, så de får en ordentlig løn og gode ansættelsesvilkår.
Alt det fortsætter vi med at arbejde for, også nu hvor vores fagforening hedder DM. Sammen er vi stærke og kan gøre en forskel.