Spring menu over
Dansk Magisterforening

Zombier forebygger coronafrygt

Foto af zombier

Billedet er lavet med hjælp fra Dystopia Entertainment, Mørkedalen i Vejle, i kulisserne til horroroplevelsen “Dystopia Hounted House”. Makeup: Tanja Rogall © Foto: Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
Del artikel:

Corona er ikke bare en smitsom sygdom, men også en tilstand af bekymring og frygt. Et nyligt studie udført af horrorforsker Mathias Clasen og kolleger og offentliggjort i det anerkendte psykologiske tidsskrift “Personality and Individual Differences” viser, at frygt i små doser, såkaldt “rekreativ frygt”, gør mennesker bedre til at håndtere trusler fra fx corona.

“I vores studie så vi på, om mennesker, der ser mange horrorfilm, er bedre til at håndtere coronakrisen. Og det viste sig at være tilfældet.

Vi, der har set mange zombiefilm, er vant til at føle frygt og angst. Vi kender de negative følelser, der er forbundet med frygt for, at samfundet bryder sammen, for vi har allerede prøvet i vores forestillingsevne at gennemspille forskellige katastrofescenarier.

Zombiefilmene er særligt egnede til at forberede os på frygten for corona – frygten for, hvad sygdommen gør ved os og ved vores samfund. Den første egent­lige zombiefilm, “Night of the Living Dead” fra 1968, handlede først og fremmest om samfundets kollaps og om menneskers manglende evne til at samarbejde. Det er ikke zombierne, der slår flest ihjel i den film.

Foto af zombier
© Foto: Simon Jeppesen

Vi kender det også fra folkeeventyrene – og fra da vi som børn løb skrigende væk fra de voksne, der ville fange og spise os. Angst kan være motor i en maskine, der giver os både nydelse og læring.

Evnen til at blive vaccineret mod frygt er en evne, der er opstået, fordi den har givet os en fordel i kampen for overlevelse”.