Spring menu over
Dansk Magisterforening

Månedens gang på #SoMe

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra septembers små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Søren Espersen – nu som crossdresser
DF-politiker Søren Espersen viste en ny side af sig selv i en af de ellers klassiske forargelsesvideoer på hans YouTube-kanal. Espersen sprang simpelthen ud af skabet som crossdresser med fin damehat og tørklæde. Tæt barbering og makeup havde der angiveligt ikke været tid til, hvilket ellers havde gjort billedet fuldendt, men det kommer måske næste gang. Sagen, som havde gjort Espersen rasende, var diskussionen omkring Institut for Kunst- og Kulturvidenskab på KU, hvor institutlederen havde udsendt gode råd til at undgå kønnede tiltaleformer af hensyn til nonbinære studerende. “Kan vi ikke snart blive fri for alt det gøgl?” vrissede Espersen.

Sig for Guds (og Facebooks) skyld ikke navnet
En gang imellem bliver man på ubehagelig vis mindet om, hvor Facebook-afhængig vores samfund er blevet. Facebook fører en aktiv politik, der udelukker såkaldte hadprædikanter. En af disse er den britiske højreradikale Tommy Robinson, og alene omtalen af hans navn er nok til, at et opslag bliver slettet. “Hvis det er rigtigt, så er det noget, som vi bør overveje at tage op på EU-plan med Facebook. Hvis Facebook som virksomhed skal tillades at overtage så stor en del af den offentlige samtale, så må de også spille efter en helt vanlig vestlig forståelse af ytringsfrihed og den offentlige debat”, skrev klummeskribenten Leif Donbæk på Facebook, efter at han selv havde fået indlæg slettet. Senere var Facebooks kommunikationsdirektør i DR Deadline og forklare deres politik. Et interview, som DR vanen tro linkede til på Facebook ... hvorefter det blev fjernet.

Hurra ... ministeren er mor
Vi elsker, når vores politikere er mennesker. Og den nye uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er sørme også et menneske. Forleden måtte et tv-interview foran hendes bopæl tages om, da hendes datter pludselig kom spænende og kastede sig i sin mors favn. Intet er så skidt, at det ikke er godt for noget, og fraklippet blev et populært opslag for den nye minister på både Twitter og Facebook: “Når mor er i fjernsynet, og man bare gerne vil være med #fraklip #tv2nyhederne #dkpol”.

Greta i staterne
Klimaaktivist Greta Thunberg er på et år blevet ikon for hele klimakampen. Og september blev et foreløbigt højdepunkt for den 16-årige svensker. I forbindelse med klimatopmødet i New York var Thunberg blevet sejlet til USA, hvilket gav ekstra meget tryk på opmærksomheden. Den unge Asperger-pige, der med en blanding af naivitet og næsten profetisk visdom sætter den voksne generation til vægs, er som skabt til SoMe-likes. “People are suffering. People are dying. Entire ecosystems are collapsing. We are in the beginning of mass extinction. And all you can talk about is money and fairytales of eternal economic growth. How dare you?” lød et klip fra hendes tale i FN, der straks fødte hashtagget #howdareyou. 

Brinkperson og hans tisseperson
Den muntre SoMe-ridder Svend Brinkmann plejer at have styr på sit publikum og score mange point på velspundne satiriske samfundskommentarer. Forleden fik han dog gjort sig udtilbens hos en del af segmentet med denne morsomhed på Facebook: “Hvor svært kan det egentlig være at fjerne binære kønskategorier fra vores sprog? tænkte jeg før, da jeg stod med min tisseperson i hånden og urinerede. Jeg lover at persone mig op fra nu af. God persondag derude – håber I får en dejlig uge! Mvh. Svend Brinkperson”. Det var rigtig sjovt skrevet, syntes mange. Men køns- og identitetspolitik er en farlig arena, hvor ikke engang Svend Brinkmann kan føle sig sikker. “Vores sprog er lige præcis utrolig kønnet, og der er brug for, at mænd’esker i privilegerede positioner, som dig, tager det alvorligt”, skrev eksempelvis Lone Ree Milkær, der er forperson i Humanistisk Samfund.