Dansk Magisterforening

Der er brug for rettigheder til far, hvis vi vil have ligestilling

© Foto: Jacob Nielsen

Af Camilla Gregersen, forperson for DM
Del artikel:

Det var en god nyhed, da Danmarks nye ligestillingsminister efter lidt vaklen frem og tilbage i sidste uge endelig meldte ud, at regeringen har tænkt sig at implementere det EU-direktiv, der øremærker en del af orloven efter fødsel til partneren til den gravide. Forud for afklaringen var der et massivt pres fra os i DM og andre stærke ligestillingsaktører.

Vi lagde presset, fordi vi aldrig får ligestilling, hvis fædre (og medmødre) ikke får ret til at holde mere end 14 dages orlov sammen med deres børn. Og når der allerede er 14 ugers øremærket barsel til den fødende, er det jo ikke urimeligt, at partneren også får to måneders øremærket orlov. Ligestilling handler ikke kun om rettigheder til det ene køn, men om reel ligestilling af både mænd og kvinder.

Det er ikke altid let at tage diskussionen på arbejdspladsen og i familien, når man ingen rettigheder har.

Der er brug for det som en ret, for de fleste vil gerne have orlov med deres børn, men det er ikke altid let at tage diskussionen på arbejdspladsen og i familien, når man ingen rettigheder har.

Derfor glæder det mig, at Mogens Jensen hurtigt kom på andre tanker og vil implementere den øremærkede orlov. Ministeren har nu inviteret os og andre gode organisationer til dialog, og det ser jeg frem til. Vi skal i mål med ligestillingen: Det er på tide at få et opgør med begrænsende kønsrollemønstre.

For vi rykker faktisk ikke meget ligestillingsmæssigt. Selvom vi fik en ligelønslov i 1976, der skal sikre lige løn mellem mænd og kvinder for arbejde af samme karakter og værdi, går det langsomt med at mindske løngabet mellem kønnene. 

I DM laver vi hvert år en lønstatistik, og her kan vi se, at der stadig er en “uforklarlig” lønforskel på cirka fem procent, når vi renser for alder, brancher, anciennitet m.m. Oveni kommer lønforskel pga. deltid. Tallene skal dog ikke efterlade os handlingslammede, for det er muligt at mindske lønuligheden og øge ligestillingen på arbejdsmarkedet. Det mest virksomme greb er netop at øremærke noget af barslen til partneren til den gravide. 

Danmarks Statistik opgør, at kvinder i dag tager 91 procent af orloven i Danmark, mens mænd tager ni procent. Mens kvinderne tager hovedparten af barselsorloven, går de glip af løntillæg, bonus og funktionstillæg på arbejdspladsen. Det trækker spor i resten af karrieren, så kvinder ender med lavere løn, færre lederstillinger og i sidste ende mindre pension. Det hele starter med den skæve orlov, og derefter forstærkes forskellene. For når fædrene tjener mest, er det ved de næste børns ankomst et økonomisk sværere valg for familierne, at den højest lønnede skal tage orlov.

Men der er faktisk håb: Rockwool Fondens forskningsenhed har i 2017 dokumenteret, at øget barsels- og forældreorlov til partneren til den gravide faktisk øger familiens samlede indkomst, for fædrene får statistisk set ikke en lønnedgang som følge af orloven. Og vi ved, at det øger tilknytning, sammenhold og glæde i hele familien, når begge parter får lov til at have tid sammen med og hovedansvaret for barnet.  

Fædres ret til orlov skal ikke reduceres til kun at være et instrument for kvinders højere løn, for begge parters tid med et barn er et ligestillingsmål i sig selv. Men det er så smukt, at ligestilling og øremærket orlov er en gevinst for både mænd og kvinder. Så lad os komme i gang, kære ligestillingsminister.