Månedens gang på #SoMe
Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra forsommerens små og store retoriske kampe på de sociale medier.
Mobbermob
Vi kommer ikke uden om det: Valgkampens ubetinget mest omtalte person var Rasmus Paludan. Således også på SoMe. Uanset hvor enige man var om ikke at give ham opmærksomhed, var fristelsen til at dyrke en fælles fjende, som var så gennemført usympatisk, for stor. Et sted, hvor Paludan-hadet fik frit flor, var i FB-gruppen Partiet Stram Kus oprettet af politikeren Ida Auken: ““Fred, klimakamp og knibeøvelser” er vores motto. Alt du skal gøre for at blive medlem, er at melde dig ind her og huske at knibe, hver gang nogen nævner RP”, skrev hun. Gruppen blev en kæmpe succes på medlemmer, men også et lidt anstrengende eksempel på, at humor og mobning hurtigt bliver to sider af samme sag.
Halfdans racistrim
Hvis vi for et øjeblik bortfiltrerer valgkamp og Rasmus Paludan, var der særligt ét emne, der i maj satte brand i SoMe. Gyldendal genudgav en bog med Halfdan Rasmussens børnerim, men valgte at udelade otte rim, fordi de indeholder ord, der af nogle kan opfattes racistiske. SoMe-debattørerne var mere end klar til opstand mod den politiske korrekthed: “Halfdan Rasmussen var ikke racist, men ved at censurere hans rim gør man ham potentielt til det”, skrev den konservative kulturpolitiker Nikolaj Bøgh på Facebook, og hans kollega Jens Rohde fra Venstre kaldte det “vandalisme”. Ingen kunne dog i “reach” måle sig med tv-værten Hans Pilgaard: “Undskyld – men nu er det sgu nok! (…) Vi har større problemer i vores nutid end fortidens litterære brug af svans, hottentot, unge blonde piger og negerkonger!” lød hans FB-indlæg, der blev hilst af næsten 5.000 kommentarer.
Hyld stjernerne – men glem ikke hverdagsforskerne
Vi har været der før, men AU-professor Peter Lauritsens budskab kan næsten ikke gentages for ofte. Den snart forhenværende forskningsminister Tommy Ahlers lokkede til videnskabsfestivalen Bloom med et knæfald for forskningseliterne: “Som vi hylder fx rockstjerner og skuespillere, bør vi også hylde og fejre forskere som stjerner, når de skaber banebrydende forskning. Med #bloomdk kan og skal vi hylde de skarpeste hjerner i #dkforsk”, skrev Ahlers. Og Lauritsen kvitterede på Twitter med et “Ja, men vi skal også hylde hverdagsforskningen. Alle de unge forskere, som sidder begravet i data, mens chefen er til reception i et land langt væk”.
Den, der ler sidst …
Folketingsvalget bød på nogle gevaldige vælgerlussinger, og enkelte SoMe-brugere kunne ikke helt holde skadefryden i ave: “Hos
@LiberalAlliance må aftenens valgresultat vække stor glæde. Her har tilbagegangen fra 13 til 4 mandater nemlig endegyldigt bevist, at man sagtens kan effektivisere med op til 70 %, uden at danskerne på nogen måde oplever noget tab. #dkpol #fv19 #fv2019 #dkmedier”, tweetede Morten Munch med satirisk reference til partiets forsvar af effektiviseringer og nedskæringer i den offentlige sektor.
Høj på soldater
Historiekalenderen på Facebook er endnu en af SoMe’s små åndehuller af fornøjelig læsning, som absolut ikke er need to know. Den 31. maj var det således 279 år siden, Preussens kong Friedrick Wilhelm døde. Det morsomme med ham var hans fascination af høje mænd. Han oprettede Potsdamer Riesengarde – et regiment, der i sin storhedstid havde 3.400 soldater med en gennemsnitshøjde på 1,95 meter. Soldaterne blev rekrutteret i hele Europa af kongens agenter, der bestak eller kidnappede dem, og var man først i garden, var der dødsstraf for at desertere. Kongen var imidlertid så glad for sine soldater, at han ikke turde sende dem i kamp. Til gengæld fik han dem til at marchere igennem sit soveværelse, når han var syg, for at lade sig opmuntre.