Spring menu over
Dansk Magisterforening

Når kulturen heler

© Simon Jeppesen

Af Simon Jeppesen
Del artikel:

Mikkel Ottow er uddannet dramaturg og er ansat som kulturkonsulent i Region Midtjylland. Han hjælper bl.a. det midtjyske kulturliv med at ­udvikle tilbud, der er ­særligt rettet mod udsatte borgere, fx kor for lungesyge, læse­grupper for psykisk sårbare og dansehold for parkinsonsyge.

“Kunst og kulturelle fællesskaber kan hjælpe syge mennesker videre som et effektivt supplement til medicinsk behandling. Det ser vi fx i kor for lungesyge. KOL-syge bliver ofte socialt isolerede, men når de synger i korene, træner de lungerne, og så får de ovenikøbet et fællesskab, der i sig selv kan give større sundhed. Et lungekor er en investering, der kan betale sig.
Jeg kommer fra teaterbranchen, så jeg har skullet lære om sundhedsområdet. Sundhedsprofessionelle bryder ikke nødvendigvis ud i jubelsang, når en musiker fortæller, at musikken kan flytte bjerge for en deprimeret. Der er krav til evidens og kvalitetssikring. Jeg er mægler og tolk mellem kulturprofessionelle og sundhedsprofessionelle.
Kultur kan meget mere, end vi bruger det til, og verden er i forandring – fx med unge, der knækker mentalt, og flere ældre, der også har ret til et kulturliv. Vi står foran et paradigmeskift i måden, vi som samfund opfatter og understøtter kulturlivet på”.