Månedens gang på #SoMe
Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra aprils små og store retoriske kampe på de sociale medier.
Et MasterCard til hadprædikanten
Én person har – desværre – fyldt mediefladerne mere end nogen anden i april måned: den racismedømte politiker Rasmus Paludan. De fleste er enige om, at manden er et fjols med sine hadefulde udsagn. Mere delte meninger er der om, hvor langt ytringsfriheden gælder for fjolser, og om hadskabende ytringer bedst ties eller tales ihjel.
Et populært indslag i den debat kom i form af et videoklip på Facebook, hvor Imran Sadiq og hans søn henvender sig til Paludan for at aflevere det MasterCard, han netop har tabt. “Ja, det er jo fremragende ...”, lyder den halvironiske kommentar fra Paludan, der tydeligvis har svært ved at håndtere, at to af de personer, han forsøger at dæmonisere, opfører sig venligt og høfligt. Paludans egen profil blev i øvrigt blokeret af Facebook i 30 dage på grund af brud på reglerne, hvilket begrænser hans muligheder for at føre valgkamp på SoMe.
Chok: Præsident angrebet af sumpkanin
Ligegyldig viden har den fordel, at man med god samvittighed kan glemme det igen. Den genre dyrkes blandt andet på FB-siden “Unyttige historiske facts”. Her kan man blandt andet læse, at den amerikanske præsident Jimmy Carter engang blev angrebet af en svømmende sumpkanin under en fisketur i Georgia.
Pleonasme skaber vælgerflugt
Pleonasmer kan føre til mangen ulykke. Det måtte socialdemokraten Astrid Krag sande, da hun i et tv-indslag talte om at “åbne op”. Efterfølgende kunne hun konstatere, at denne dobbeltkonfekt havde skræmt en sprogengageret vælger bort fra hendes parti. “Det er jo altid noget møg. Men begrundelsen bliver jeg simpelthen nødt til at dele med jer”, tweetede Astrid Krag.
Jeg har mistet en vælger. Det er jo altid noget møg. Men begrundelsen bliver jeg simpelthen nødt til at dele med jer 😂😂 Hav en dejlig fredag derude - og husk at åbne op for det gode humør 🌞😎 pic.twitter.com/OFfvuai9v9
— Astrid Krag (@Astridkrag) March 29, 2019
Tabubrud
I april opstod hashtagget #brydtabuet, som har udviklet sig til lidt af en SoMe-bevægelse. Det startede i al sin enkelhed med et opslag fra Twitter-brugeren Steffen A, der skrev: “Hej. Jeg hedder Steffen. Jeg kæmper med ensomhed og depression. #brydtabuet #ensomhed #depression”. Herefter har Steffen næppe følt sig helt så ensom, for han er blevet overstrømmet med ros og skulderklap for at stå frem med sine problemer, og rigtig mange brugere har taget hashtagget til sig og er selv stået frem.
Flest reaktioner gik dog til et indlæg fra Radio 24syvs satiredronning Kirsten Birgit Schiøtz. Den ellers så elskede Kirsten Birgit ramte helt forbi skiven, da hun forsøgte at ironisere over genren: “Hej! Jeg hedder Kirsten Birgit, og jeg har en ukendt kollega, der er seksuelt frustreret. Han er ligeledes historieløs og har også indlæringsvanskeligheder – muligvis ADHD. #brydtabuet #duerikkealene #sejdame”.
Måske var der en subtil pointe af mere lødig karakter, men den havde flertallet svært ved at se: “Tak. Jeg synes, det er megafedt at blive trampet på af en fiktiv personage. Gør endelig nar. Os med psykiske udfordringer har i forvejen super nemt ved at forklare vores usynlige vanskeligheder til andre. Så tak for lort. Idiot”, lød det eksempelvis fra Lene Palshøj.
Er der en doktor til stede?
Doktordisputatsforsvar på universiteterne er en genre for sig. Langt, nørdet og fagligt indspist, men langtfra kedeligt. Især ikke hvis man har en engageret SoMe-kommentator på lægterne. Forleden skulle lektor – og hofhistoriker – Jes Fabricius Møller fra KU forsvare sin afhandling om Hal Koch, og det blev dramatisk og medrivende skildret på Twitter af hans kollega Sune Auken.
“Ret heftig stemning. Der afbrydes i langt højere tempo”. “Dynamik på grænsen af dynamit”. “Parterne er så meget i hårene på hinanden”. Sådan tweetede Auken veloplagt fra den del af forsvaret, hvor opponenten, professor emerita Birgitte Possing, afsluttede sin opposition med at bede dekanen om at afvise disputatsen. Det lykkedes dog ikke Possing at stikke en kæp i hjulet for Fabricius Møller, som altså nu kan tituleres doktor Møller.