Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ansat: Hjem til Aalborg med københavnerjob i lommen

© Cathrine Ehrtmann

Af Lasse Højsgaard
Del artikel:

Udflytningen af Geodatastyrelsen gav Philip Sigaard Christiansen mulighed for at bo i sin hjemby og bruge sin uddannelse i geofysik.

Det summer af fremgang og nye tider på Lindholm Brygge. Kranerne vajer stadig over det gamle industriområde, men nu er det byggekraner og ikke de skibskraner, der engang lastede cementprodukter ned på skibene ved kajen.

“Geodatastyrelsen” står der med kæmpebogstaver over en af de store kontorblogge på bryggen. Nærmest som et monument for udflytningen af statslige arbejdspladser. I Geodatastyrelsens tilfælde var det 94 arbejdspladser, der i slutningen af 2016 flyttede til Aalborg. Det var dog kun arbejdspladserne, der flyttede. Langt de fleste medarbejdere valgte at sige op og blive boende i hovedstaden.

Det store mandefald har givet styrelsen en svær start. Men for Philip Sigaard Christiansen kunne timingen ikke have været bedre. Efter fem års fysikstudier havde han besluttet sig for at rejse hjem til Aalborg, hvor han er vokset op.

“Jeg var glad for at bo i København, men der er også mere stresset end i Aalborg, og efter fem år kunne jeg bare mærke, at jeg havde brug for en anden atmosfære”, fortæller han.

Han tog til København, fordi KU er det eneste sted, hvor man kan uddanne sig som geofysiker. Tilsvarende hænger de relevante stillinger for en geofysiker ikke ligefrem på træerne i det nordjyske.

“Jeg var ikke bekymret, for jeg har aldrig hørt om en fysiker, der er gået ledig i mere end et halvt år. Men det kunne godt være, det ville blive i en bank eller et andet sted, hvor jeg skulle arbejde med dataanalyse. Jeg ville bare helst lave noget, der har med geofysik at gøre”.

Kaos efter flytning
Derfor var det lidt af et lykketræf, at Geodatastyrelsen blev sendt til Aalborg i de selv samme dage. Flytningen og de mange opsigelser førte til en lang række ledige stillinger, og Philip Sigaard Christiansen blev ansat i det nyoprettede Hydro-team, der arbejder med behandling af måledata til brug for produktionen af søkort. I starten af 2017 rykkede han ind på Lindholm Brygge, hvor han fra sit skrivebord kan nyde en fortræffelig udsigt ned over Limfjorden og de store skibe, der roligt glider forbi Aalborg.

Men begyndelsen på hans nye job var alt andet end rolig.

“Det var meget forvirrende. Alle var nye, og man blev bare mere eller mindre placeret foran sin computer. Jeg var ikke sikker på, hvad jeg skulle lave, og det tror jeg heller ikke, min chef var”.

Geodatastyrelsens flyttekaos er i dag en offentligt kendt historie. En rapport i 2017 fortalte om tredobling af sagsbehandlingstiden omkring matrikelspørgsmål, og en aftale med Grønland om digitale søkort, der skulle afleveres i 2018, har man måttet udskyde, så de sidste først kommer i 2026.

“Det var helt sikkert meget stresset, og der har været mange lappeløsninger. Det tager jo tid at genopbygge kompetencerne. Det positive var, at vi fik meget ansvar og indflydelse i den proces”.

I dag har Philip Sigaard Christiansen med sine egne ord fået rollen som “it-nørden”, der har styr på enhedens software. Og så skal han blandt andet også holde sig ajour med ny måleteknologi. De opgaver passer ham rigtig fint, og i dag er han glad for sit arbejde og ikke mindst beslutningen om at flytte hjem til Aalborg. Om det objektivt set var en god ide at flytte Geodatastyrelsen, er han lidt i tvivl om.

“Personligt synes jeg, udflytningen skete for hurtigt og for uigennemtænkt. Men nu har vi fået ryddet op og gentænkt måden, vi gør tingene på, og det er også sundt, tror jeg. Og så fik jeg et job”.