Spring menu over
Dansk Magisterforening

Magisterbladet nr. 5, 2019

Krigen mellem land og by bygger på en løgn om det rige København

Download magasin

Løgnen om det rige København og den fattige provins

Sandheden om københavnerne er, at de slet ikke er så velhavende, som folk i provinsen og visse politikere gerne vil have det til at lyde.

Redaktørens kommentar

Månedens gang på #SoMe

Magisterbladet har været på internettet og bringer her højdepunkter fra aprils små og store retoriske kampe på de sociale medier.

Når kulturen heler

Mikkel Ottow er uddannet dramaturg og er ansat som kulturkonsulent i Region Midtjylland. Han hjælper bl.a. det midtjyske kulturliv med at ­udvikle tilbud, der er ­særligt rettet mod udsatte borgere, fx kor for lungesyge, læse­grupper for psykisk sårbare og dansehold for parkinsonsyge.

Faste elementer

Krigen mellem by og land ulmer under valgkampen

Politikere og medier har øget kløften mellem land og by med fortællinger om Udkantsdanmark og den københavnske elite. Temaet er også underlægningsmusik i valgkampen, siger eksperter. Modsætningsforholdet mellem provins og hovedstad fik særlig næring med Lars Løkkes strukturreform i 2007, hvor store dele af landet mistede arbejdspladser, og befokningen fik længere til sygehuse og biblioteker.

192 studerende er optaget på uddannelsesstationerne

192 studerende var i marts indskrevet på uddannelsesstationerne, viser en aktindsigt. Målet er 500-1.000 uddannelsespladser.

Løgnen om København og de andre storbyer

Medier og politikere tegner et billede af storbyer fyldt med højtlønnede, cafe latte-drikkende akademikere, mens provinsen bliver sejlet agterud. Men det er faktuelt forkert. Seks af de 15 fattigste postnumre i Danmark ligger i storbyerne, hvor den interne polarisering stiger.

Derfor holder de kæft: Kulturkampen er en landmine for S

Socialdemokratiet står til at få regeringsmagten, men hvad er partiets kulturpolitik? Gruppeformand Henrik Sass Larsen kritiserede, at pengene nu går til den mest elitære kultur, som færrest bruger. Men næstformand Mogens Jensen lukkede hurtigt ned for den diskussion. Hvorfor? Kulturen skal diskuteres, ellers forsvinder opbakningen til at bruge penge på kultur, siger eksperter.

Tema: Folketingsvalg 2019 - krigen mellem land og by bygger på en løgn om det rige København

Nye tal om udflytning: 30 år, før der kommer balance

Hovedstaden har tabt 1.567 statslige årsværk siden 2015, hvor regeringen iværksatte udflytningen af job til provinsen. Med det tempo vil der gå op til 30 år, før der reelt er balance i landet, påpeger kommunalforsker.

Udflytninger: Et skridt frem og et tilbage

Udflytningen af statslige arbejdspladser betyder ikke nødvendigvis, at flere kommer i arbejde. Offentlige besparelser gør nemlig, at der samtidig forsvinder næsten lige så mange job, blandt andet i uddannelsessektoren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ansat: Hjem til Aalborg med københavnerjob i lommen

Udflytningen af Geodatastyrelsen gav Philip Sigaard Christiansen mulighed for at bo i sin hjemby og bruge sin uddannelse i geofysik.

Fyret: For lærd til nye job

Efter sin fyring fra AAU har lektor Michael Fast svært ved at se oplagte jobmuligheder, medmindre han flytter fra Aalborg.

Tema: Udflytning

Fremtidens DM skal være en græsrodsbevægelse

Hovedbestyrelsen i Dansk Magisterforening vil foretage omfattende ændringer, der skal øge medlemmernes direkte indflydelse og engagement. DM’s kongres, der er foreningens øverste politiske myndighed, skal nu tage stilling til, om det er den rette vej at gå.

Formanden: DM skal skabe et stærkere fællesskab

Hovedbestyrelsen lægger op til en omfattende ændring af DM’s struktur og strategi med et oplæg, der skal til diskussion og afstemning på DM’s kongres. Formand Camilla Gregersen fortæller om planerne for fremtidens DM.

Nye stemmeregler skal give flere kampvalg

Kun hvert 17. medlem stemte til det seneste politiske valg i DM. Den sløje valgdeltagelse får hovedbestyrelsen til at foreslå nye valgmodeller, som er til afstemning på DM’s kongres den 25.-26. maj.

Tema: DM's kongres

Professor: Der bliver mere og mere bullshit

Klassikeren “Om bullshit” bliver nu genudgivet på dansk med oversættelse og forord af professor Christian Kock. Han mener, at det er mere relevant end nogensinde før at tale om bullshit.

Mobning på arbejdspladsen øger sygefraværet blandt alle

Mobning øger langtidssygefraværet blandt alle ansatte med 20 procent, viser forskning. Der er for lidt fokus på, at mobning af enkelte personer typisk er et udtryk for et dårligt arbejdsmiljø på arbejdspladsen, forklarer eksperter.

Tre år med besparelser: Hundredvis af forskere er forsvundet fra universiteterne

Siden 2015 har landets universiteter mistet 503 forskere og undervisere, viser en opgørelse. Det er ikke kun regeringens ansvar, siger uddannelsesminister Tommy Ahlers (V).

Sofie kæmper for at beskytte vores evne til at få børn

Hvor farlige er hormonforstyrrende stoffer? Det har seniorforsker Sofie Christiansen arbejdet på at afdække. Her fortæller hun om sin vej fra regnormefascineret barn til internationalt anerkendt forsker, som bidrager til den aktuelle Tænk-kampagne om sprøjtemidler.

Gymnasierne ender med at skulle betale for ECTS-fejl

Undervisningsministeriet siger nu, at de enkelte gymnasier selv skal betale for undervisning til gymnasielærerne omfattet af universiteternes ECTS-fejl.

100 virksomheder lover at ansætte bachelorer: Kun tre har overenskomst

100 private virksomheder har skrevet under på, at de vil begynde at ansætte bachelorer. Men de forpligter sig hverken på løn eller jobindhold, og kun tre af virksomhederne har en overenskomst med DM.

Hvad gør klimaforskerne, når politikerne ikke lytter?

Forskere har i årtier advaret om faren ved at ignorere de menneskeskabte klimaforandringer. Alligevel er den politiske handling til at overse. Hvad kan forskerne gøre for at sætte fart på den grønne omstilling?

Nyheder