Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nye medlemmer af bestyrelsen vil arbejde med reformer og arbejdsliv

Fra venstre ses Julia Bjerre Hunt, Niels Anders Illemann Petersen, Mette Damgaard og Naia Wienmann Hawes.

Professionshøjskoler og erhvervsakademier
Del artikel:

Bestyrelsen for DM Professionshøjskoler, erhvervsakademier og maritime uddannelser har været på valg. Mød de fire nye medlemmer.

Af de 11 medlemmer i bestyrelsen for DM Professionshøjskoler, erhvervsakademier og maritime uddannelser er fire af dem, som blev valgt i efteråret, nye.

De er spredt ud over hele landet, men har en bekymring for den nye uddannelsesreform og arbejdslivet tilfælles.

Naia Wienmann Hawes er et af de fire nye bestyrelsesmedlemmer. Hun blev i oktober 2024 lektor i pædagogik på Professionshøjskolen Absalon.

“Det er rigtig interessant at undervise i køn, seksualitet og mangfoldighed på efter- og videreuddannelsen og at deltage i vores forskningsprojekter,” siger hun. Den DM-politiske interesse begyndte i 2019, da hun faldt over en klumme i Altinget, hvor daværende leder for Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse Claus Holm anførte, at udfordringer med pædagoguddannelsen blandt andet skulle løses med mere forskning.

“Jeg købte ikke præmissen for den kritik, uddannelsen blev udsat for, så jeg og min kollega Uffe Lund fra Københavns Professionsskole skrev et modsvar,” siger hun.

“Det var ikke for at være politisk, men det blev det så alligevel.”

Kolleger over hele landet kunne spejle sig i teksten, hvor forfatterne argumenterede for fokus på betingelserne for uddannelsen, og tog kontakt. Skribenterne endte med at stifte et netværk under DM med navnet ’Os, der vil noget med pædagoguddannelsen’.

Det gav mig blod på tanden

Naia Wienmann Hawes

Og på den måde kom den politiske aktivitet til. I slutoktober i år blev Naia Wienmann Hawes valgt som tillidsrepræsentant.

“Det gav mig blod på tanden.”

Hun håber blandt andet, at bestyrelsen kan sætte fokus på at få inddraget underviserne i den nye uddannelsesreform.

“Og så har jeg selv en baggrund som prekært ansat timelærer. Den sag gik jeg til valg på. For nogle er fleksibiliteten ideel, men for mange betyder den økonomisk sårbarhed og usikkerhed for fremtiden, og det kan være stressende,” siger hun.

Vil modvirke dårlige valg i reform

Et andet nyt medlem er Julia Bjerre Hunt, som til daglig arbejder som lektor på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi.

“At se de studerende gå fra at være lidt usikre og drømmende og så i løbet af 3½ år give dem selvtillid og handlekompetence til deres arbejdsliv er en af de ting, jeg holder af ved mit arbejde,” siger hun.

“Jeg tror, min styrke på den måde ligger i at kunne inspirere andre.”

I Julia Bjerre Hunts familie er det en selvfølge at være organiseret i de overenskomstbærende fagforeninger.

“Jeg husker, at der lå en informationsfolder fra DM på min stol første dag på Roskilde Universitet,” siger hun.

“Jeg gik hjem og sagde til mine forældre: ‘Det her er min fagforening.’ Så sagde de tillykke, og det var det.”

Jeg gik hjem og sagde til mine forældre: ‘Det her er min fagforening.’ Så sagde de tillykke, og det var det

Julia Bjerre Hunt

Selvom Julia Bjerre Hunt er ny i bestyrelsen, er hun en veteran i DM-regi. For otte år siden stillede hun op til DM Privat-bestyrelsen.

“Jeg ville gerne ind i maskinrummet og ændre det danske arbejdsmarked.”

Julia Bjerre Hunt blev valgt som forperson og fungerede som sådan indtil 2021. Hun har også siddet i hovedbestyrelsen i otte år i alt.

Nu ser hun blandt andet frem til at arbejde med uddannelsesreformen.

“Jeg håber, at vi kan modvirke nogle af de dårligere greb og bidrage med nogle nuancer,” siger hun

Vil gøre det ordentligt

Mette Damgaard Jørgensen er lektor på University College Lillebælt, men oprindeligt er hun uddannet folkeskolelærer. Hun kunne dog ikke lade være med at studere videre ved siden af sit arbejde, først litteraturhistorie og siden pædagogisk og politisk sociologi.

“Jeg fik brug for at dykke længere ned i de fag, jeg underviste i, og derfor var det oplagt for mig at fortsætte på universitetet,” siger hun.

“Ting får nye nuancer, når man lærer. Og det er magisk at videregive de nuancer til andre.”

Det var på opfordring fra sine kolleger, at hun stillede op til posten som tillidsrepræsentant på sit arbejde.

“I første omgang var jeg usikker. Jeg har ikke noget behov for at stå i front, men jeg kan godt lide at have indflydelse,” siger hun.

Jeg er interesseret i, at ting bliver gjort ordentligt

Mette Damgaard Jørgensen

“Jeg er interesseret i, at ting bliver gjort ordentligt. Og jeg kan godt lide at løse problemer – også de bøvlede af dem.”

Mette Damgaard Jørgensen har mange sager på sin liste: løse ansættelsesforhold for adjunkter, bæredygtighed og især uddannelsesreformen.

“Vi skal sørge for, at de ansatte bliver hørt. Og at de ikke brænder ud, for det kræver enorme mængder energi, både mentalt og socialt, at komme igennem så store og indgribende ændringer og samtidig opretholde hverdagen,” siger hun.

“Ændringerne kan komme med så stor hastighed og foregå på så overordnet et niveau, at det er svært at få reel indflydelse. Vi skal sikre, at det ikke går ud over tiden til at forberede sig.”

Finder tryghed i at kunne blive væltet

For Niels Anders Illemann Petersen er der en stor tryghed i, at han let kan væltes fra sin rolle som tillidsrepræsentant og medlem af bestyrelsen, også hvis han skulle blive valgt fra på et tidspunkt.

“Det vil jeg hverken være ked af eller fornærmet over. Det er tværtimod meget positivt. Der er mange på læreruddannelsen, som vil kunne løse opgaven godt, og jeg tænker da heller ikke, at det skal være min rolle altid,” siger han.

“Lige nu er jeg talerør for medlemmerne. En dag er det et andet talerør, og det er godt.”

Nu om dage arbejder han mest med forsknings- og udviklingsopgaver, men han underviser også lidt.

“Man hører så meget om, at unge mennesker er for meget på sociale medier og fravælger fællesskaber, men jeg får håb, når jeg møder dem. De tager ansvar og engagerer sig.”

I bestyrelsen vil han gerne sætte fokus på et tiltagende komplekst arbejdsliv for undervisere.

“Man forventes i højere og højere grad at være fleksibel. Både med hensyn til sine arbejdsopgaver og med hensyn til de tidspunkter, man er tilgængelig på for kolleger og studerende. Vi skal sikre en god work-life-balance.”

Her er din nye bestyrelse

Tommy Dalegaard Madsen
Inge Regnarsson
Niels Anders Illemann 
Petersen
Mette Damgaard Jørgensen
Jens Eistrup
Julia Bjerre Hunt
Anders Henning Simonsen
Lene Bejer Damgaard
Naia Wienmann Hawes
Erik Aagaard Lomstein
Torben Bjerre
Jens Brauchli Jensen, suppleant