Dansk Magisterforening

Socialdemokratiet toner blåt flag i uddannelsespolitikken

"Med det nye SU-forlig viser Socialdemokratiet sig endnu en gang som et lyseblåt parti, der er villig til at sætte den sociale mobilitet over styr," skriver studerende Anna Ockelmann. © Foto: DM.

Anna Ockelmann (debatindlæg)
Del artikel:

Med opsigelsen af SU-forliget toner Socialdemokratiet blåt flag med en nedskæring, der dræber den sociale mobilitet og rammer unge, der vælger en professionsuddannelse, skriver Anna Ockelmann i dette debatindlæg.

En mandag aften kort før jul opsagde Socialdemokratiet, Venstre, De Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti det SU-forlig, der sikrede studerende et SU-år ud over deres normerede studietid.

Det ekstra SU-år kunne bruges som en forsikring i tilfælde af sygdom eller studieskift, der ville forlænge uddannelsestiden.

Forliget skulle egentlig først genforhandles efter det næste folketingsvalg, men på trods af det, indkaldte Uddannelses- og forskningsministeren alligevel til forhandlinger, som så fandt sted mandag aften - upopulære beslutninger tages åbenbart bedst i utide og i højt tempo, så ingen kan nå at brokke sig.

Netop fordi forliget er opsagt i utide, har vælgerne - eksempelvis de studerende eller alle de danskere, som forstår værdien af, at der skal være rum til at klogere i vores samfund - da heller ikke haft mulighed for at stemme på et informeret grundlag om regeringens politik.

Det kommer måske ikke som den store overraskelse, at de borgerlige partier, herunder Venstre og Moderaterne, gerne vil skære i SU’en. Men det er alligevel interessant, at Socialdemokratiet vil være med til at forringe vilkårene så markant for de studerende. Den nye aftale om SU’en kommer nemlig til at ramme enormt skævt socialt.

Det bliver i fremtiden langt sværere og langt dyrere at skifte studie og vælge om undervejs i sin uddannelse

I Danmark kommer de fleste af dem, der skifter studie, fra et såkaldt “uddannelsesfremmed hjem”. Det betyder, at den studerende ikke er vokset op med forældre, som selv har lange uddannelser. Med opsigelsen af SU-forliget uden et folketingsvalg først, svigter Socialdemokratiet således igen deres egne vælgere.

Det bliver i fremtiden langt sværere og langt dyrere at skifte studie og vælge om undervejs i sin uddannelse. I fremtiden har en studerende ikke længere SU-klip nok til eksempelvis først at læse pædagogik på universitetet for undervejs at finde ud af, at han eller hun hellere vil læse til pædagog. Den studerende løber simpelthen tør for SU, inden han eller hun er færdig med sin pædagoguddannelse.

Og eksemplet med den pædagogstuderende er sådan set ikke så hypotetisk endda. Vi ved eksempelvis, at 34% af de lærerstuderende har læst en anden uddannelse, inden de startede på læreruddannelsen. SU-forliget kommer altså nemt til at ramme de faggrupper, vi mangler mest i vores samfund.

Socialdemokratiet viser sig som et lyseblåt parti

Socialdemokratiet har to svar på kritikken, og de kører i en lind båndsløjfe: Den ene er, at de studerende må finansiere deres manglende SU-klip ved at arbejde ved siden af studiet.

Jeg synes, det er en glimrende idé, at have et studierelevant arbejde ved siden af studiet, så man kan få afprøvet sin teoretiske viden i praksis. Men man skal dælme arbejde mange timer ved siden af sit fuldtidsstudie, hvis man skal tjene noget, man kan leve af.

For mit eget vedkommende ville jeg være nødt til at arbejde omkring 20 timer om ugen ved siden af mit fuldtidsstudie for at have råd til de mest basale ting i et budget. Der ville eksempelvis ikke være råd til at holde fri fra mit arbejde i løbet af året.

Regeringens andet bud på, hvordan studerende så skal finansiere deres manglende SU, er gennem lån. Det er da nok også den løsning, jeg personligt kommer til at gøre brug af, hvis jeg en dag løber tør for SU.

For nylig talte jeg med min far om et lån, fordi jeg måske selv ender med at blive forsinket med min uddannelse, og derfor løber tør for SU.

Min far ville heldigvis gerne give mig et lån, så jeg ikke går fallit af at løbe tør for SU (selvom jeg selvfølgelig stadig har tænkt mig at have et studiejob på 14+ timer ved siden af uddannelsen). Men det er da pilskævt!

Med det nye SU-forlig viser Socialdemokratiet sig endnu en gang som et lyseblåt parti, der er villig til at sætte den sociale mobilitet over styr

Det nye SU forlig kommer ikke til at ramme de riges børn hårdest, og det kommer ikke til at ramme mig. Det kommer derimod til at ramme de unge mennesker, der kommer fra svære økonomiske kår med forældre, der ikke har lange uddannelser i forvejen. Af den grund forstår jeg simpelthen ikke, at Socialdemokratiet vil være med i sådan en aftale.

Socialdemokratiet burde være arbejdernes parti med en drøm om, at de nye generationer klarer sig bedre end de tidligere. Den drøm skal åbenbart kun gælde de riges børn.

Med det nye SU-forlig viser Socialdemokratiet sig endnu en gang som et lyseblåt parti, der er villig til at sætte den sociale mobilitet over styr for et indgreb, der kan vise sig, at have nogle meget negative konsekvenser for unges uddannelsesvalg og for vores samfund.

Anna Ockelmann studerer historie og dansk ved Københavns Universitet. Hun er medlem af bestyrelsen i DM og DM Studerende.