Spring menu over
Dansk Magisterforening

4-dages arbejdsuge har sænket arbejdspresset i stor NGO

Annette Stubkjær Rimmer er politisk rådgiver og tillidsrepræsentant i Amnesty International Danmark.

Der er stor tilfredshed blandt de ansatte i Amnesty International Danmark med at have en 4-dages arbejdsuge, fortæller Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver og tillidsrepræsentant. © Foto: John Web

Civilsamfundet
Del artikel:

Jeg kunne ikke forestille mig at gå tilbage til en arbejdsuge på fem dage, fortæller tillidsrepræsentant i Amnesty International Danmark.

For to år siden indførte Amnesty International Danmark en fire dages arbejdsuge for de knap 50 ansatte.

Resultatet?

Der er ikke rigtig tid til mange kaffepauser og lange hyggesnakke.

Til gengæld er arbejdspresset sænket og meget af det overarbejde, som de ansatte tidligere baksede med, er udryddet.

”Det kræver hårdt arbejde, at få modellen til at virke, men jeg mener helt klart, det er det hele værd, i forhold til hvad vi har oplevet herinde. Jeg kan kun anbefale andre at gå samme vej.”

Det fortæller Annette Stubkjær Rimmer, som er politisk rådgiver og tillidsrepræsentant i Amnesty International Danmark, hvor hun har arbejdet i knap syv år.

Med den nye model har alle ansatte i organisationen fri tre fredage om måneden. Til gengæld er arbejdsdagen de resterende fire dage gjort en smule længere, hvor arbejdstiden er på ca. 8 timer om dagen. Kontortiden er typisk kl. 9-15, og de resterende to timer kan placeres før eller efter kontortiden

En fredag om måneden har alle de ansatte en mødedag, som bruges på inspiration udefra og fælles møder såsom personalemøder. Det giver en gennemsnitlig arbejdsuge på 34 timer.

”Det giver en større fleksibilitet at kunne lægge noget af arbejdet ind om morgenen eller aftenen, alt efter hvad der passer den enkelte”,,” siger Annette Stubkjær.

Det kræver hårdt arbejde, at få modellen til at virke, men jeg mener helt klart, det er det hele værd

Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver og tillidsrepræsentant, Amnesty International Danmark

Selvom arbejdstiden altså kun er sænket med i gennemsnit tre ugentlige timer, og at de fire resterende arbejdsdage faktisk er blevet lidt længere, så betyder den enkelte fridag uendelig meget for Annette Stubkjær Rimmer.

”Min mand har faktisk også en 4-dages arbejdsuge på sit arbejde, så vi har begge fri om fredagen, hvor vi så typisk spiser brunch og får set hinanden lidt i øjnene. Vi slår græsset og når en masse praktiske gøremål. Den slags fritid kan tit være en mangelvare, når man også har tre små børn," Annette Stubkjær Rimmer.

”Jeg kan ikke tænke mig at gå tilbage til en 5-dages arbejdsuge, og sådan har tilbagemeldingerne været fra næsten alle mine kollegaer."

Hvordan hjælper vi dem, der hjælper andre?

Hvorfor hører vi så mange dårlige historier om NGO’er?

Lav løn. Usikre ansættelser. Dårlig ledelse.

Fagligheden er i top, men det er arbejdsforholdene desværre ikke altid, når man arbejder for den gode sag.

Alt det har vi hørt før. Spørgsmålet er, hvad vi gør ved det? 

Hvordan kommer vi videre, og hvordan sørger vi for, at arbejdsforholdene i NGO’erne bliver lige så gode som medarbejdernes kompetencer?

Det undersøger vi i en ny serie om alle jer, der hjælper andre.

Vi tager imod alle bud på gode eksempler, inspirerende cases og kloge hoveder, der kan bringe os videre.

Skriv til journalist Martin Ejlertsen på me@dm.dk.

Arbejdspresset er blevet mindre

En 4-dages arbejdsuge er dog ikke nødvendigvis en succeshistorie.

Det viser nyere forskning fra Roskilde Universitet, der har fulgt Kerteminde Kommunes forsøg med ordningen.  

Her ender nogle ansatte med at have færre faste arbejdstidsgrænser end før indførelsen af en 4-dages arbejdsuge. Og aftener og weekender tages derfor i brug, mens andre også arbejder på fredage, selvom det er en fridag.

Sådan er det ifølge Annette Stubkjær Rimmer ikke hos de fleste i Amnesty.

Her har den kortere arbejdsuge med mere intense arbejdsdage derimod haft en positiv indvirkning på arbejdsmiljøet.

”Denne model tvinger os til at kigge på, hvordan vi arbejder som organisation, og hvad det er for en kultur, vi har omkring arbejde og mødeaktivitet. Om hvordan man skriver og kommunikerer sammen i det tidsrum, man er til stede på arbejdet. Det har vi været tvunget til at gentænke og sætte ord på,” siger hun.

Denne model tvinger os til at kigge på, hvordan vi arbejder som organisation, og hvad det er for en kultur, vi har omkring arbejde og mødeaktivitet

Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver og tillidsrepræsentant, Amnesty International Danmark

På den måde får man også italesat den arbejdskultur, man gerne vil have. Det har været rigtig godt for os her i huset, og arbejdspresset og overarbejde, der har været her tidligere, er blevet klart mindre,” siger hun.

Bruger Pomodoro-metoden

For at optimere arbejdsdagen mest mulig har Amnesty International Danmark indført Pomodoro-metoden. 

Det er en slags intens fordybelsestid til egne opgaver og arbejde, hvor man ikke må blive afbrudt af hverken kolleger, telefoner eller mails. 

Hos Amnesty har man afsat 2 x 25 minutter afbrudt af fem minutters pause hver arbejdsdag mellem klokken 10 og 11.

”Det har faktisk været en kæmpe succes herinde, fordi man hver dag har en periode, hvor man ikke bliver forstyrret, men kan fordybe sig med for eksempel at læse en rapport eller skrive en artikel,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

Det kunne man vel også have indført uden at have en 4-dages arbejdsuge?

”Det kan man sagtens. Men jeg fornemmer bare, at der har været en stor motivation til at tage nogle af de her nye tiltag og værktøjer til sig, fordi man har haft en forståelse af, at vi nu ligesom er sammen om dette 4-dages arbejdsuge projekt, og at vi derfor skal arbejde mere effektivt, i den tid vi er her.”

Men er Amnesty International Danmark så blevet mere effektive med en 4-dages arbejdsuge, eller er produktiviteten faldet?

”Vores vurdering er, at vi opnår det samme på fire arbejdsdage, som vi gjorde på den tidligere 5-dages arbejdsuge. Men Det er svært for os at måle, fordi vi ikke som en konsulentvirksomhed har et produkt til salg, som vi kan måle, hvor lang tid vi bruger på. Så vi har i lang tid grublet over, hvordan vi så kan måle produktiviteten bedst muligt, men den nød har vi ikke rigtig knækket endnu,” siger Annette Stubkjær Rimmer.

Vores vurdering er, at vi opnår det samme på fire arbejdsdage, som vi gjorde på den tidligere 5-dages arbejdsuge

Annette Stubkjær Rimmer, politisk rådgiver og tillidsrepræsentant, Amnesty International Danmark

”Vi har haft nogle temperaturmålinger ude hos medarbejdere og spurgt ind til, om man får gjort, det, man skal, og om man kan lukke ned for sit arbejde torsdag eftermiddag uden at skulle lægge ekstra arbejdstimer fredag, lørdag og søndag. Og der er størstedelen af meldingerne  positive,” siger hun.

Indførelsen af en 4 dages arbejdsuge har lært de ansatte hos Amnesty International Danmark at omprioritere arbejdsopgaver og ikke mindst få et fælles sprog om prioritering af arbejde og arbejdsmiljø, mener tillidsrepræsentanten.

”Det er en læringsproces, som vi stadig er midt i, men en stor fordel ved at have indført en kortere arbejdsuge er helt sikkert, at vi har fundet nogle værktøjer og et fælles sprog til at kunne adressere, når der er for meget arbejde, og hvordan vi løser det,” siger hun.