Dansk Magisterforening

Over dobbelt så mange vil være meritpædagog: "De er sikret løn under uddannelse"

KP

Københavns Professionshøjskole er et af de steder, der har oplevet en massiv stigning i antallet af optagne på uddannelsen til meritpædagog. © Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix.

Professionshøjskoler og erhvervsakademier
Del artikel:

Løn under uddannelse har givet en markant stigning i søgningen for meritpædagoger. Men det kan langtfra dække hullet.

Der er for alvor kommet kul under landets meritpædagoguddannelser.

Sidste år optog uddannelserne tilsammen 271 nye studerende, i september starter lidt over 600 på uddannelsen. Det er en stigning på over 121 procent. Og det er samtlige professionshøjskoler, der kan notere sig en markant fremgang i ansøgertallet.

På Københavns Professionshøjskole (KP) starter 300 nye studerende. De er fordelt på ti hold, hvoraf det ene er oprettet på Bornholm.

Det er glædeligt, at så mange har fået øjnene op for, at der i dag findes flere veje til at blive pædagog. Sådan siger Kristoffer Kaae Kjærgaard, der er daglig leder af KP’s meritpædagoguddannelse.

”Vi har længe arbejdet med at tilpasse uddannelsen for at kunne tiltrække flere studerende. I dag har KP både en sporskifteuddannelse og en såkaldt 3 plus 2-model, hvor den studerende er tre dage på job og to på uddannelse. Vi har også udviklet en model, der gør det attraktivt for kommunerne at sende en håndfuld medarbejdere af sted frem for kun en enkelt,” forklarer Kristoffer Kaae Kjærgaard.

Spandevis af rådhuskaffe

Den største stopklods for interessen blev imidlertid fjernet, da KL indgik en aftale med kommunerne, så meritpædagogstuderende i dag er sikret løn under uddannelse.

”Økonomien skal naturligvis være på plads, hvis voksne mennesker skal kunne tage en uddannelse. Jeg har drukket spandevis af rådhuskaffe for at diskutere med kommunerne, hvordan vi sammen kan lave en uddannelse, som er god for alle parter. Kommunerne har været meget aktive medspillere i det her, for de ved godt, at alt, hvad der kan give mere pædagogisk personale, er en helt nødvendig investering,” siger Kristoffer Kaae Kjærgaard.

Også UC Nordjylland har oplevet en pæn fremgang. Her starter to fulde hold med 53 studerende. I 2023 fik UCN end ikke nok ansøgere til at starte et hold, og sidst, man optog meritstuderende, var i februar, hvor 17 havde studiestart.

Økonomien skal naturligvis være på plads, hvis voksne mennesker skal kunne tage en uddannelse

Kristoffer Kaae Kjærgaard, daglig leder af KP’s meritpædagoguddannelse

Det er yderst glædeligt, at der nu starter hele to hold af meritstuderende. Det siger Ditte Hovelsø Jensen, der er uddannelsesleder ved pædagoguddannelsen på UCN.

Hun fortæller, at interessen for at blive optaget generelt er særligt stor blandt medhjælpere, som har flere års erfaring inden for både dagtilbud og social- og specialområdet.  Når det denne gang er lykkedes at optage så mange på studiet, hænger det uden tvivl sammen med, at der er flere og bedre muligheder for at få økonomisk støtte, vurderer hun.

”Flere end tidligere kan få dækket deres udgifter til deltagelse på uddannelsen. Det har stor betydning for, om arbejdsgiverne kan finde ressourcerne til at sende deres medarbejdere på uddannelsen. Desuden har vi ændret strukturen på merituddannelsen, så det bliver endnu nemmere for de studerende at kombinere studiet med deres arbejde som pædagogmedhjælper,” siger Ditte Hovelsø Jensen.

Det er en kæmpe gevinst for Nordjylland, at der bliver uddannet flere meritpædagoger, mener hun.

”Det øger kvaliteten af det pædagogiske arbejde i institutioner, botilbud, på opholdssteder og lignende,” tilføjer uddannelseslederen.

Det øger kvaliteten af det pædagogiske arbejde i institutioner, botilbud, på opholdssteder

Uddannelsesleder Ditte Hovelsø Jensen

Afbøder den værste krise

Frafaldet er lavere blandt meritstuderende end blandt ordinære studerende, og leder på KP Kristoffer Kaae Kjærgaard forventer derfor, at 250 nye meritpædagoger vil dimittere om tre år. Men selvom det er en rigtig vigtig oprustning, dækker de langtfra hullet på det pædagogiske felt i hovedstadsområdet.

”Allerede i dag står vi med en massiv mangel på uddannet personale, og det bliver kun værre, når vi bare kigger fem eller ti år frem. Meritpædagogerne løser ikke hele problemet, men de er med til at afbøde den værste krise, så det er utroligt positivt, at vi sammen med kommunerne har kunnet stable et tilbud på benene, som mange kan se sig selv i,” siger Kristoffer Kaae Kjærgaard.

Fakta om løn og merit

I 2023 blev der kortvarigt skabt usikkerhed om, hvorvidt kommuner ville betale løn til meritpædagogstuderende, mens de er under uddannelse. Usikkerheden fik ansøgertallet til landets meritpædagoguddannelser til at falde.

KL (Kommunernes Landsforening) mente, at det ikke var kommunernes, men statens opgave at betale for, at det pædagogiske personale videreuddanner sig.

Med finansloven for 2023 bevilgede Folketinget midler til en såkaldt opkvalificeringspulje, som skal sikre mere pædagogisk uddannet personale i både dagpleje og dagtilbud.

Konkret er der afsat 195 millioner årligt i perioden 2024-2030. Puljen skal sikre meritpædagogerne løn under hele deres uddannelse.

Kilder: Undervisningsministeriet og Landsforeningen for Socialpædagoger