Flere bruger AI til at søge job: Kan afsløre jobannoncers tomme løfter
Sara Heil Jensen bruger AI til at skanne jobannoncerne i sin søgen efter arbejde. Selvom den "reproducerer bullshit", så kan den med rette kunnen også bruges som hjælperedskab, fortæller hun. © Foto: Privat
Mere end hver tredje akademiker bruger AI, når de skal søge nyt job, viser ny undersøgelse. Udviklingen er naturlig, men der er en række faldgruber, advarer eksperter.
Sara Heil Jensen er uddannet arkæolog og kender alt til udgravninger. Men hun er også ved at flytte på landet med sin familie og har erkendt, at der ikke længere er mange job inden for hendes faglige felt.
Hun er klar til at prøve noget nyt og søger derfor job i en helt anden branche end den, hun har erfaring fra. Og det sætter ekstra krav til at gennemskue jobannoncerne.
Men hun har fundet et trick.
”I kulturbranchen støder man jævnligt på stillingsopslag, hvor det er helt umuligt at gennemskue, hvad man egentlig skal lave, for det er ekstremt fluffy beskrevet. Så sætter jeg jobopslaget ind i ChatGPT og beder den om at oversætte det, så en 8.-klasses elev kan forstå det," fortæller hun.
”Og så viser det sig måske, at den ’passionerede innovationsrejse, du selv former’, er et sekretærjob. Hvilket er et godt job, men der foreligger jo en vis risiko for at blive skuffet."
Sara Heil Jensen er tidligere seniorkonsulent og især har arbejdet med forskning, formidling og digital læring. Nu vil hun forsøge sig med projektledelse indenfor fx digitalisering og IT. Et helt nyt område for hende.
Her er AI vældig brugbart til at forklare for eksempel jobfunktioner inden for et område, oplever hun.
”Hvis man husker sin kritiske sans, er der meget information at hente på kort tid. Og bevæger man sig ind på nye jobområder, som jeg gør, hvor man ikke ved så meget, eller skal man have baggrundsviden om virksomheden og det projekt, de ønsker gennemført, så er AI-værktøjet virkelig fantastisk."
AI er en sparringspartner
Mange højtuddannede har som Sara Heil Jensen fundet ud, at AI er god som sparringspartner, når de skal finde job. Det viser en undersøgelse som Akademikerbladet og Magistrenes A-kasse (MA) har lavet blandt 1140 akademikere.
I undersøgelsen har 310 personer søgt job indenfor de seneste tre måneder, og af dem har knap 40 procent anvendt AI i jobsøgningen.
”Jeg havde jo gerne set, at 100 procent bruger den som sparringspartner i jobsøgningen," siger Fredi Falk Vogelius, som er karriererådgiver i MA og har afholdt en række ChatGPT- webinarer.
Han mener, at AI-værktøj som ChatGPT kan bruges både i selve jobsøgningsfasen, men også senere i processen, både når det gælder selve ansøgningen og forberedelsen til jobsamtalen.
”Jeg ser det ikke som et værktøj, der laver et færdigt produkt, men som en sparringspartner, man har en dialog med i processen, og som kigger på det hele udefra. Den kan hjælpe med at lave formuleringer, overskrifter og give nye perspektiver i ansøgningen. Mange bliver nemt for selvfikserede i deres ansøgning i stedet for at fokusere på, hvad de kan bidrage med til virksomheden, men det kan botten hjælpe med at løse," siger Fredi Falk Vogelius.
Jeg havde jo gerne set, at 100 procent bruger den som sparringspartner i jobsøgningenFredi Falk Vogelius, karriererådgiver, Magistrenes A-kasse
Du snyder dig selv, hvis du ikke bruger AI
At mere end hver tredje bruger AI i jobsøgningen, overrasker ikke Sine Zambach, som er lektor på Institut for Digitalisering på Copenhagen Business School (CBS), hvor hendes hovedfokus er kunstig intelligens og maskinlæring i uddannelsessektoren.
”Man snyder næsten sig selv og samfundet ved ikke at bruge den. AI kan bruges til at få hjælp til at formulere og sælge sine kompetencer og til at matche sit eget cv med jobansøgningen bedst muligt,” siger Sine Zambach.
Hun påpeger, at jobsøgningen på mange måder er en kunstig proces, hvor man netop skal sælge sig selv.
”Har man svært ved at få målrettet sine ansøgninger og er man måske lidt usikker på sig selv og sine kompetencer, kan det være utrolig rart at få nogen andre til at hjælpe med markedsføringen, og der kan ChatGPT hjælpe. Man skal dog også passe på at sælge sig selv bedre, end ens evner faktisk rækker,” siger Sine Zambach, der har skrevet bogen "Kvinde, kend din kode" og desuden sidder med i fagligt dataetisk råd, der er nedsat af Akademiet for de Tekniske Videnskaber.
Man skal ikke bare copy-paste forslag
Noget tyder på, at AI vil bide sig fast som hjælpeværktøj på jobmarkedet. I maj måned lancerede a-kassen FTF Jobmakker, som er et AI-værktøj, der bruger GPT3-algoritmen til at skrive et udkast til ens ansøgning.
Man skal dog være forsigtig med at bruge en algoritmens forslag 1:1, mener Fredi Falk Vogelius.
”Hvis man ikke ved, hvordan en god ansøgning skal se ud, kan man let komme til at tro, at bottens forslag er fantastisk godt. For det ser ofte besnærende godt ud, og den siger også selv, at det er rigtig godt. Men man skal ikke lade sig lokke til ukritisk at bruge dens udkast”, siger han.
”Det gælder derimod om at lege djævlens advokat og bruge de kommandoer overfor botten, der faktisk hjælper dig til at forbedre ansøgningen.”
Det er vigtigt at forstå, at AI-værktøjet er en sandsynlighedsmaskine, som skal have fodret den rette information for faktisk at kunne hjælpe bedst muligt, mener han.
Hvis den, der læser ansøgninger, selv bruger AI meget, vil det fremgå meget tydeligt, at man har brugt AI i forhold til strukturen i tekstenSine Zambach, lektor, Copenhagen Business School (CBS)
Den reproducerer bullshit
Sara Heil Jensen har været glad for at bruge ChatGPT til at screene jobannoncerne, mens hun søger arbejde. Men hun er også bevidst om begrænsningerne.
”Botten er hverken god til at skrive noget menneskeligt eller unikt. Den reproducerer også bullshit. Både ChatGPT og Google’s Bard er pakket med klicheer og bias, som man gerne skal navigere uden om.”
Hun forventer, at AI med tiden kommer til kort, og at der vil komme en modreaktion på teknologien.
”Mine mange års erfaring med arkæologi og indsigt i historie har lært mig, at hver gang vi opfinder noget nyt, som skal være arbejdsbesparende, vil det med næsten 100 procents garanti give mere arbejde,” siger Sara Heil Jensen.
ChatGPT og jobansøgning
Et AI-værktøj som ChatGPT skal ikke skrive din ansøgning eller dit cv for dig, men den kan med rette anvendelse bruges som en inspirerende sparringspartner.
Magistrenes A-kasse har udarbejdet en guide til, hvordan man kan udnytte CharGPT i jobsøgningen og tvinge de bedste svar ud af den.
Læs mere her.