Spring menu over
Dansk Magisterforening

Roskilde Universitet har ikke et klimaregnskab. CBS har helt droppet CO2-målsætning

RUC Campus

Roskilde Universitet har taget en række initiativer for at blive et bæredygtigt universitet, blandt andet med et fokus på biodiversitet. Men universitetet har ikke fastsat bindende mål for at nedbringe sit klimaaftryk.  RUC

Universiteter
Del artikel:

I 2019 offentliggjorde Roskilde Universitet for første gang et klimaregnskab over egne CO2-udledninger. Det blev også den sidste gang.

Roskilde Universitet (RUC) har officielt ambitioner om at være ”foregangsuniversitet” for bæredygtig institutions- og campusdrift, men det er så som så med at være transparent med resultaterne af indsatsen.

Godt nok bestilte universitetet i 2019 et klimaregnskab, der var en fuldstændig CO2-opgørelse af alle RUC’s aktiviteter, og som skulle danne rammen for fremtidige initiativer. 

Regnskabet viste blandt andet, at ansatte på RUC i gennemsnit udleder 10,9 tons CO2, hvilket er pænt over de anbefalede 1-2 ton og et nøgletal, der muliggør sammenligninger år for år.  

Men RUC har ikke siden opgjort udledningerne, og universitetet har heller ikke opstillet en konkret målsætning for CO2-reduktioner.

LÆS OGSÅ: Universiteternes grønne klimaregnskaber ser sorte ud

Det undrer Laura Horn, der er lektor på RUC og en del af klimaaktivistbevægelsen Scientist Rebellion.

Hun understreger, at RUC faktisk gør en hel del for at skubbe universitetet i en bæredygtig retning, for eksempel i forhold til biodiversitet, affaldssortering og energioptimering.

Hun roser også, at initiativet ”Grønne Samtaler” for nylig har resulterede i konkrete skridt for universitetets bæredygtige omstilling.

”Men ikke desto mindre skal vi have et klimaregnskab af hensyn til transparens og accountability, så vi kan sammenligne de forskellige indsatser og bevise, at universitetet har et overordnet mål. At vi ikke har det, viser desværre, at vi er bagude på RUC,” siger Laura Horn.

Den udlægning er RUC-vicedirektør Rene Niehues Birch ikke enig i. 

Ifølge Rene Niehues Birch monitorerer universitetet sin indsats indenfor el, varme, vand, flyrejser og affaldssortering. Det fremgår eksempelvis af universitetets SDG-rapport, at universitetet har nedsat sit fjernvarmeforbrug fra 6 til 4,3 millioner kWh. fra 2017 til 2023. 

”Da vi fik lavet et klima- og miljøregnskab i 2019, var det for at identificere områder, som har størst potentiale for CO2-reduktion. Det var ikke tænkt som en årligt tilbagevendende rapport,” skriver han i en mail.

CBS har droppet 65 pct. mål

Heller ikke DTU og CBS laver årlige klimaregnskaber. 

CBS vedtog godt nok i 2020 at der skulle udarbejdes et årligt total-regnskab, men beslutningen er siden blevet ændret til, at man hver andet år opgør CO2-udledningerne for indkøb af varer og tjenesteydelser. 

En tidligere beslutning om, at der skulle udarbejdes en grøn indkøbspolitik med bindende krav er også droppet. Det samme gælder en målsætning om at reducere de samlede udledninger fra 2005 til 2025 med 65 pct.

”Der er selvfølgelig stadig steder, vi kan reducere, og derfor tog vi i 2022 initiativ til at lave en ny bæredygtighedsplan for CBS,” skriver Hanne Harmsen, der er vicedekan for grøn omstilling, i en mail til Akademikerbladet.

Planen, der blev vedtaget i december 2024, indeholder ikke bindende målsætninger, men vil dog blandt andet medføre, at CBS indfører en intern afgift på flyrejser. Indtægterne fra afgiften skal bruges på bæredygtighedstiltag.