Spring menu over
Dansk Magisterforening

Grønland rykker ind i magtens centrum: Ny arktisk ambassadør skal navigere stormagternes spil

Karriere
Del artikel:

Kenneth Høegh er den første grønlænder nogensinde i spidsen for Kongerigets arktiske diplomati. Nu skal han skabe konsensus i en geopolitisk højspændt region.

"Mit vigtigste arbejde og fornemmeste opgave bliver at skabe konsensus. Og det er virkelig det muliges kunst."

Sådan siger Kenneth Høegh, der er nyudnævnt arktisk ambassadør for Kongeriget Danmark. 

Han er den første grønlænder på posten, og hans udnævnelse markerer et nybrud i forholdet mellem Danmark og Grønland.

Det var den grønlandske regering, der udpegede og udenrigsministeren som udnævnte Kenneth Høegh som ambassadør som del af en ny rollefordeling for formandskabet i Arktisk Råd, som Grønland har overtaget på vegne af rigsfællesskabet i perioden 2025–2027.

Det sker i en periode præget af storpolitisk uro i Arktis. Grønland har i de seneste år været genstand for amerikansk interesse – ikke mindst da daværende præsident Donald Trump i 2019 udtrykte ønske om at købe landet. Dette ønske er ikke ligefrem mindsket i styrke de seneste måneder.

Høegh er allerede en rutineret spiller i den internationale arena. Han kommer direkte fra posten som chef for den grønlandske repræsentation i Washington D.C., hvor han i månederne op til udnævnelsen arbejdede tæt på de diplomatiske spændinger mellem USA, Danmark og Grønland.

"Jeg har et netværk og en masse gode kontakter, jeg kan trække på. Men jeg er også nødt til at adskille mine tidligere opgaver fra min nye rolle," siger han diplomatisk.

Tæt på magten

I februar blev Kenneth Høegh fotograferet sammen med Danmarks ambassadør i USA og en række amerikanske senatorer – blandt andre Ted Cruz, som står i spidsen for det udvalg, der i vinterferien afholdt en høring om en mulig amerikansk overtagelse af Grønland. Men som ambassadør ønsker Høegh ikke at kommentere på den anspændte situation mellem USA og rigsfællesskabet.

"Nu handler det om at skabe konsensus mellem staterne og de oprindelige folk i Arktisk Råd. Det er min vigtigste opgave. Hvem jeg har mødt, og hvad jeg tidligere har lavet, er ikke relevant lige nu – men selvfølgelig trækker jeg på mine erfaringer," siger han.

Hvad er Arktisk Råd?

Arktisk Råd er det centrale internationale forum for samarbejde om miljø, klima, sundhed, marint samarbejde og bæredygtig udvikling i Arktis.

Rådet består af otte medlemslande: Canada, Finland, Island, Norge, Rusland, Sverige, USA og Kongeriget Danmark, der indbefatter Danmark, Grønland og Færøerne.

Rådet har desuden seks organisationer for oprindelige folk med som permanente repræsentanter.

Efter Ruslands invasion af Ukraine satte syv af de otte medlemslande – med undtagelse af Rusland – samarbejdet på pause. Det er nu delvist genoptaget, men kun i hhv. skriftlig og virtuel form.

Som arktisk ambassadør vil Kenneth Høegh især prioritere oprindelige folks rettigheder og unges deltagelse i udviklingen af Arktis.

"Det er vigtigt, at oprindelige folk og unge er involveret i beslutningerne. Der skal være åbenhed om, hvad der er vigtigt for os, og det vil jeg gerne bidrage til," siger han.

Høegh, der fylder 59 i juni, er selv født og opvokset i Narsaq i det sydlige Grønland med en far fra Grønland og en mor fra Danmark. 

Sydgrønland er det eneste område i landet, hvor landbrug for alvor har været muligt. Det har også præget hans karrierevalg. Han er uddannet agronom fra København og har blandt andet været landbrugsrådgiver hjemme i Sydgrønland, direktør i en grønlandsk kommune, samt udsendt via Danida til Nepal og ansat i både den grønlandske og danske udenrigstjeneste.

Grønland som brobygger

Nu bliver han et omdrejningspunkt for kongerigets arktiske arbejde, med base i både Udenrigsministeriet i København og departementet i Nuuk. Her samarbejder han tæt med færøske og danske diplomater i det fælles formandskabsteam.

Selvom det politiske samarbejde i Arktisk Råd fortsat er sat på pause, er der stadig aktivitet bag kulisserne.

"Det er primært et skriftligt, diplomatisk samarbejde nu imellem de otte arktiske stater. Men vi har dog værdifulde virtuelle møder i de videnskabelige arbejdsgrupper under Arktisk Råd og møder mellem formandskabet og de seks oprindelige folks organisationer. På mødet den 12. maj lykkedes det faktisk at vedtage en fælles erklæring mellem de otte arktiske stater, som er et udtryk for en fælles holdning til en række emner – det var meget positivt," siger Høegh. 

På trods af de mange diplomatiske knaster ser han lyst på Grønlands rolle som en kulturel og politisk bro mellem kontinenterne.

"Grønland har stærke bånd til både Norden, Alaska, Canada og det østlige Sibirien. Vi kender mentaliteten og kulturen i alle hjørner af Arktis. Derfor tror jeg, vi kan blive brobyggere mellem det nordiske og det nordamerikanske," siger han.

Da Høegh blev færdiguddannet agronom for over 30 år siden, endte det som en lille notits i den lokale avis i Grønland. I dag er historien en anden.

"Der er kommet langt flere akademikere i Grønland. Uddannelsesniveauet er steget markant. Jeg er ikke i tvivl om, at Grønland vil stå meget stærkere i de kommende år.”