Dansk Magisterforening

Centerchef stopper efter store nedskæringer: ”Det rammer særligt de mange små, sociale foreninger”

Laura Auken Larsen, der har været chef for Center for Frivilligt og Socialt Arbejde igennem ni år, har besluttet at stoppe. © Pressebillede fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde (CFSA)

Karriere
Del artikel:

Center for Social og Frivilligt Arbejde mistede fra nytår mere end to tredjedele af budgettet, og nu har centerchef Laura Auken Larsen besluttet sig for at stoppe.

Den 1. januar stod det klart, at Center for Social og Frivilligt Arbejde (CFSA) ikke længere kan tilbyde hjælp og faglig støtte til tusindvis af frivillige foreninger, som har brug for det.

Politikerne på Christiansborg har nemlig fjernet tilskuddet til CFSA på SSA-midlerne, hvorfor centret fremover skal arbejde videre på et budget på omkring 5 millioner kroner mod tidligere 16 millioner kroner.

”Det kan ikke undgå at have store konsekvenser for vores tilbud,” skrev CFSA dengang på LinkedIn.

Om Center for Frivilligt og Socialt Arbejde

  • Center for Frivilligt og Socialt Arbejde (CFSA) er et landsdækkende videnscenter, som siden 1995 har arbejdet for at støtte frivillige foreninger og organisationer i hele Danmark gennem kurser, rådgivning og konsulentbistand.
  • Centeret er et selvejende statsligt videns- og udviklingscenter under Social-, Bolig- og Ældreministeriet.
  • I 2023 fjernede politikerne på Christiansborg tilskuddet til CFSA i forbindelse med omlægning med en ny aftale om de såkaldte SSA-midler. Det betød, at CFSA mistede mere end to tredjedele af centrets buget.
  • De manglende midler har tvunget centeret til at fyre halvdelen af de ansatte og afskaffe al rådgivning og kurser til tusindvis af frivillige.
  • Får CFSA ikke forbedret sin økonomi mærkbart inden senest 2026 kan det være lukningstruet.
  • I SMV-regeringens Ansvar for Danmark fik civilsamfundet for første gang nogensinde i et regeringsgrundlag et selvstændig afsnit: ”Det er i vores møde med hinanden, at vi udvikler os, og fællesskabet styrkes. Her spiller civilsamfundet, kulturlivet og folkekirken en central rolle”, lød det.

Blot få måneder efter denne omvæltende nyhed for centret, kommer der endnu en. For centerchef i CFSA gennem ni år, Laura Auken Larsen, har besluttet at stoppe.

I et opslag på LinkedIn oplyser centerchefen, at hun har besluttet sig for ikke at søge stillingen på ny, når hendes åremålsansættelse udløber den 30. maj.

”Jeg har været i CFSA i ni år, og jeg er åremålsansat først fem år og senest to gange to år. Så jeg har hele tiden vist, at min stilling skulle slås op,” fortæller Laura Auken Larsen til Akademikerbladet om beslutningen.

Nu vil jeg vil gerne prøve noget nyt, og så er det egentlig ikke mere dramatisk end det

Laura Auken Larsen, afgående CFSA-centerchef

Overvejelserne om at stoppe i CFSA opstod allerede på sidste sommers Folkemøde.

”Her tænkte jeg, at det nok var sidste gang jeg gik rundt med CFSA-mærkatet på ryggen. Ni år i samme stilling er lang tid – min forgænger var her ti år. Nu vil jeg vil gerne prøve noget nyt, og så er det egentlig ikke mere dramatisk end det.”

Turbulent periode uden indflydelse

At CFSA fra årsskiftet har mistet mere end to tredjedele af sit budget har allerede fra årsskiftet fået store konsekvenser. 10 af de 21 ansatte er blevet opsagt.

Det betyder, at de resterende 11 medarbejdere i sekretariatet har været tvunget til at fjerne al rådgivning, redskabs- og kompetencetilbud, faglige kurser og udviklingsforløb, som har været efterspurgt af landets mange, frivillige foreninger.

Selvfølgelig har det været en periode fyldt med ærgrelser og mange frustrationer

Laura Auken Larsen

Men hvor stor en indflydelse har de turbulente måneder og de økonomiske problemer for CFSA på din beslutning om at stoppe?

”Jeg kan godt forstå, at du spørger, men de to ting har meget lidt med hinanden at gøre,” siger Laura Auken Larsen.

”Selvfølgelig har det været en periode fyldt med ærgrelser og mange frustrationer, men jeg er vedholdende og går ikke udenom en kamp, hvis den er berettiget. Nu bruger vi noget tid på at lande på benene i den nye organisation, og det synes jeg allerede, vi har gjort. Og så vil jeg gøre mig umage med at aflevere centret i god stand til en ny leder.”

Vi må desværre afvise mange, og de har ingen andre steder at gå hen for at få et sådan gratis tilbud

Laura Auken Larsen

På trods af de store forandringer og mange ansættelsesstop, er stemningen i sekretariatet ifølge centerchefen stadig god.

”Men vi har færre hænder til at løfte mange opgaver. Nu er det min opgave som leder at sørge for, at vi får det bedste ud af det i en ny organisation, uden at vi bliver stressede og laver dobbelt så meget som før, for sådan ender det nemt, når vi er halvt så mange, og folk er så engageret i deres arbejde.”

Nedskæringer rammer de små

På trods af de store nedskæringer på CFSA oplever sekretariatet en uændret efterspørgsel på rådgivning og ekspertise som før årsskiftet. Det forsøger man hver eneste dag at leve op til.

”Vi må desværre afvise mange, og de har ingen andre steder at gå hen for at få et sådan gratis tilbud. Det rammer særligt de mange små, sociale foreninger, som arbejder med udsatte mennesker," siger Laura Auken Larsen.

"Frivillige på socialområdet er jo optaget af at gøre en forskel for ensomme og udsatte grupper i krise. Dem har vi før kunnet støtte med vores tilbud og rådgivning, men når det forsvinder, er det langt sværere for de små foreninger at fortsætte deres arbejde,” fortsætter hun.

Når 120 organisationer har skrevet under på, at vi er vigtige for deres fremtid, så må der være en politisk forståelse for, at der skal gøres noget

Laura Auken Larsen

Laura Auken Larsen er på trods af de seneste måneders modgang og sin snarlige afgang håbefuld for centrets fremtid.

”Jeg oplever en anerkendelse af, at den politiske beslutning om at tage bevillingen fra os har store konsekvenser for foreningerne, og at der skal findes en holdbar løsning.”

Lige nu overlever CFSA på opsparede midler, og sker der ikke en forandring inden udgangen af senest 2026, kan centret ifølge centerchefen været lukningstruet. 

”Det frygter jeg dog ikke sker. Selvom jeg tvivler på, at vi får alle midlerne tilbage, tænker jeg, at politikerne ikke kan stå på mål for, at CFSA ikke får en bedre økonomi fremadrettet. Når 120 organisationer har skrevet under på, at vi er vigtige for deres fremtid, så må der være en politisk forståelse for, at der skal gøres noget.”