Spring menu over
Dansk Magisterforening

Mellemøstforsker kommenterer krigen i Gaza: Jeg vejer hvert et ord på en guldvægt

Helle Malmvig, seniorforsker ved DIIS
Del artikel:

Krigen i Gaza katapulterede Helle Malmvig ind på top 50-listen over de mest citerede forskere i 2023. ”I en højspændt debat håber jeg, mit varemærke er at bringe nuancer, kompleksitet og viden på banen”, siger DIIS-forskeren.

Helle Malmvig har holdt så stramt i tøjlerne, som hun kunne, siden Hamas-krigere den 7. oktober gik ind i Israel, dræbte flere end 1200 mennesker, førte 240 gidsler tilbage til Gaza og nok engang tændte ild under den evigt ulmende konflikt mellem israelere og palæstinensere.

Af erfaring vidste den 51-årige mellemøstforsker fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), at debatten lynhurtigt ville blive højspændt.

Derfor tog hun sine forholdsregler fra samme øjeblik, medierne begyndte at kime hende ned.

”Jeg bruger meget lang tid på at gå mine citater igennem og rette udtalelser til, før jeg godkender. For hvert et ord, jeg siger om konflikten, kan blive vejet på en guldvægt. De første par dage sagde jeg nej til live-interviews, fordi jeg først skulle have styr på fakta og kontekst. Så var jeg klar til at gå ud,” siger Helle Malmvig.

Syrienkrigen, Det arabiske forår, VM i Qatar. Mellemøsten går aldrig helt i dvale, så seniorforskeren med speciale i international politik og regional sikkerhed i området er vant til at være i vælten. Men de sidste måneder af 2023 var exceptionelle, selv for en ekspert med 23 års erfaring.

”Jeg har været nødt til at holde medierne fra døren og i perioder simpelthen ladet være med at svare alle de journalister, der ringede. Nogle dage har der ligget 30 opkald og ventet. Jeg har har forsøgt at opstille nogle rammer for mig selv, så jeg i nogle uger for eksempel kun giver to live-interviews og nogle uger tager helt ’medie-fri’. Derudover har jeg prøvet på at ramme så bred en flade som muligt ved at tale med både alt fra Ekstra Bladet til DR2 Deadline," forklarer Helle Malmvig.

Fem kvinder på top50

Helle Malmvig blev øverst placerede kvinde på Akademikerbladets lister over mest citerede ekspertkilder i 2023.

Foruden hende drejer det sig om Lektor ved Forskningscenterfor arbejdsmarkeds og organisationsstudier ved KU Nanna Wesley-Hansen, professor i nationaløkonomi Nina Smith, professor i astrofysik ved Niels Bohr Instituttet Anja C. Andersen og Karen Angeliki Krogfeldt, der er professor i molekylærbiologi på RUC.

Det humane forsvinder næsten

Krigen i Gaza katapulterede DIIS-forskeren ind på en 24. plads på Akademikerbladets liste over mest citerede forskere i 2023.

Dermed placerer Helle Malmvig sig højest som en af fem kvinder på listen.

Malmvig kalder det for et kæmpe privilegium, at medierne i så stort et omfang efterspørger hendes ekspertise. Hun kender masser af dygtige forskere, der ikke får lov at dele deres viden, fordi deres område ikke har samme bevågenhed.

”Derfor må det ikke lyde som en klagesang, når jeg siger, at det også er en ekstremt tidskrævende opgave at stille op til interviews. Jeg forbereder mig ret grundigt, og jeg stiller jo ikke op iført joggingtøj eller uglet hår, så selvfølgelig går det ud over andre opgaver, at jeg i perioder taler meget med journalister”, forklarer Helle Malmvig.

I de mest hektiske perioder kan det være næsten umuligt at finde de lange stræk til fordybelse, som forskningen kræver.

”Jeg ved ærligt ikke, hvordan andre får det til at fungere, men for mig er det vigtigt at kunne slukke telefonen helt i perioder, for at jeg er i stand til også at kunne producere international forskning og hive bevillinger hjem”, siger Helle Malmvig.

De første par dage sagde jeg nej til live-interviews, fordi jeg først skulle have styr på fakta og kontekst. Så var jeg klar til at gå ud

Helle Malmvig, seniorforsker ved DIIS

Holder sig på 'videns-banen'

Hun er glad for at være en 'erfaren rotte', der ikke for alvor har ladet sig ryste af den højspændte debat.

”Det må være meget voldsomt for de forskere, der bliver udpeget, udskammet og får mærkater og disclaimere på ryggen. For alle, der udtaler sig om konflikten er det en svær balancegang og meget dilemmafyldt, for enhver analyse er altid indlejret i et bestemt perspektiv” påpeger DIIS-forskeren.

Hun oplever selv, at der i debatten er et stærkt pres for at vælge side i konflikten – både fra medier, kolleger og de mange, hun kender personligt i Mellemøsten.

”Jeg vil gerne have, at mit varemærke er, at jeg som forsker bringer nuancer, viden og kompleksitet til den offentlige samtale, så andre får ny viden og måske bedre kan tage stilling. I den sammenhæng er min egen mening sådan set ret ligegyldig. siger Helle Malmvig.

Helle Malmvig

Efter en rygsækrejse som 18-årig blev Helle Malmvig hooked på alt, der angår Mellemøsten – maden, kunsten, historien. Det er blevet til mange rejser siden i hele regionen.

Hun tog sin ph.d. i statskundskab fra Københavns Universitet og har desuden læst Mellemøststudier i London.

Siden 2002 har Helle Malmvig været ansat på DIIS som forsker, og hun har gæsteforelæst i det meste af verden.

Helle Malmvig er gift og har to børn.