Spring menu over
Dansk Magisterforening

Jakobs Spiderman skal kravle på et gammelt tårn på Frederiksberg

Akademikertårnet

© Foto: Jakob Fälling

Del artikel:

For at sætte fokus på kulturbranchens mange skjulte ansatte, har journalist og tegner Jakob Fälling lavet installationsværket ’Kulturens Kerne’. Her fortæller de ansatte selv ved hjælp af tegninger og lyd, hvordan de trives i den pressede branche.

Hvorfor gider man gå på arbejde, når ens branche igen og igen beskæres, reduceres og nedprioriteres?

Svaret er simpelt. Passion.

Journalist og tegner Jakob Fälling har i installationsværket ’Kulturens Kerne’ interviewet en række af de mennesker, der arbejder i kulturens maskinrum bag scenen. Det bliver til 100 tegninger og animationer, der projiceres op med lys på Akademikertårnet på Frederiksberg til Kulturnatten i København. Imens vil deres fortællinger bliver afspillet som lyd.

”Idéen er at belyse alle dem, som står ved svinghjulene og får det hele til at dreje rundt i kulturbranchen. Det er en totalt overset gruppe af mennesker. Og det undrer mig, hvad der får dem til at ville gå på arbejde, når man tænker på, hvad dårlige vilkårene er," siger Jakob Fälling, der selv har bevæget sig i kulturlivet i mange år.

Samtalerne med de ansatte afslørede hurtigt, at netop kærligheden til deres job holdt dem på arbejdspladsen. Men det er svært at skabe inspiration og nye idéer, når man er låst fast i budgetter og definerende driftsaftaler.

”Kulturen har en enorm økonomisk værdi for Danmark, men samtidig prioriterer vi det så lavt. Det gør mig rasende. Hvis det er så vigtigt for os, hvorfor vil man så ikke putte penge i det?"

Jakob Fälling Kulturens Kerne
Englen stammer fra et kalkmaleri fra middelalderen. Festivalleder Klaus Eusebius Jakobsen fortæller om historiefestivalen Næstveds Søjler, der har middelalderen som tema. © Illustration: Jakob Fälling

Svært ved at sende en faktura

Jakob Fälling forstår dog godt de kulturansattes engagement. Han ved godt, at det kan være udfordrende at sætte grænser, når man elsker sit fag.

”Jeg har da selv prøvet, hvor svært det kan være at sende en faktura, når nu arbejdet har været så dejligt og sjovt," fortæller Jakob Fälling.

Og det har en enorm betydning for vores samfund, at kulturansatte brænder for deres fag og faglighed, mener han. For når det er svært at få de økonomiske ender til at mødes, kræver det ekstra af dem bag kulisserne. Det anerkender vi slet ikke nok.

”En af dem jeg interviewer, er historikeren Jakob Seerup som ved alt om træskibe fra 1700-tallet. Når han fortæller om det og går i dybden med det, så tænker jeg, hvor er det vildt, at han sidder og beviser sin tese om, at menneskeheden nåede sit kulminationspunkt i 1700-tallet, da de byggede de her træskibe. Den form for viden kombineret med passion kan åbne verden,” siger han.

Kom forbi og se værket

Hvis du kommer forbi Akademikertårnet fredag d. 13. oktober om aftenen, kan du høre historikeren og andre kulturansatte fortælle om deres arbejdsliv.

Imens vil Jakob Fällings illustrationer og tegninger, som er blevet lavet i samarbejde med interaktionsdesigner Ole Samsøe, pryde Akademikertårnet, som fortællingerne skrider frem. 

”Jeg har fundet de steder, hvor kildernes historier skaber illustrationer og billeder i hovedet. For eksempel historikerens træskibe. Så når han taler om dem, så kommer der også store træskibe på tårnet."

Så i løbet af aftenen, vil man både kunne spotte dansende ballerinaer, nisser og Spiderman på det gamle vandtårn.

Jakob Fälling Kulturens Kerne
Kunstkonsulent Anni Lave Nielsen har gennem en årrække stået i spidsen for Heerup Museum i Rødovre. I dag udvikler hun kunststrategien i kommunens nye byområder. © Illustration: Jakob Fälling