4 gode råd: Sådan bruger du AI i dit arbejde
"Det er vigtigt, at vi ikke bliver dovne – den tid, AI hjælper med at spare, kan man passende bruge til at være kritisk," mener Linea Svendsen. © Illustration: Akademikerbladet vha. Dall-E 3.
AI kan bruges i mange akademikeres hverdag. Men hvordan starter man, og hvilke principper er vigtige at have med i tankerne, når man går i gang?
AI er ofte blevet diskuteret som en trussel for vores arbejdsliv. Men hvordan kan vi bruge den til at løse opgaver hurtigere og bedre?
Måske har du allerede været inde og eksperimentere med AI-programmer som ChatGPT og har oplevet, at det kan være en udfordring at få dem til at løse lige præcis, hvad du kunne tænke dig.
Men der er fire måder, du kan komme tættere på, lyder det fra Linea Svendsen, der som medstifter og ekspert i konversations-AI hos CAiSA, der rådgiver virksomheder om, hvordan de kan implementere AI.
1. Bliv ved
”Det er en klassiker, at man åbner ChatGPT for første gang og beder den om at gøre noget, og at man så ikke er helt tilfreds med resultat. Så kan man let give op og sige, at det ikke kan bruges til så meget. Men der skal man nok se indad – får du et dårligt resultat, er det måske dig, der har skrevet et dårligt prompt."
"Det kan lyde dejlig nemt med AI, men det er altså en ny evne, du skal sætte tid af til at lære. Prøv, prøv igen og prøv en tredje gang. Sæt en dag af til at prøve forskellige ting af. Snart finder du ud af, at du kan bede den om tingene på en helt bestemt måde, der passer til lige det resultat, du skal have ud af den.”
2. Bliv inspireret af andre
”Der er heldigvis rigtig mange, der har været gennem møllen med at lære det før dig. Særligt når det gælder sproglige outputs som tekster til SoMe-opslag, blogindlæg, email-formuleringer og så videre, vrimler det med guides til de enkelte nicher. Så google dig frem til andres gode råd og konkrete tips – der er masser af erfaringsdeling på YouTube og LinkedIn."
"Et af de konkrete tips, jeg har lært af andre, er for eksempel, at jeg konsekvent beder den om ikke at svare på noget, hvis den ikke er sikker – så undgår man meget af den vrøvl, den ellers kunne finde på at komme med.”
3. Vend tilbage
”Selv hvis du gør dig umage og bruger andres viden, vil du nogle gange opleve, at AI'en ikke kan alt, hvad du kunne drømme om. Men vær tålmodig – selvom AI ikke kan alt lige nu, kan teknologien have udviklet sig betydeligt, hvis du vender tilbage om en måned eller to. Engang grinede vi alle af, hvor dårligt Google Translate var – i dag er det et helt andet sted. Den første version af ChatGPT kom ud i november 2022, og den anden, der var på et helt andet niveau, få måneder senere. Det går meget hurtigt, og det kan vi nok også forventer, at det bliver ved med.”
4. Vær kritisk
”I takt med, at vi læner os mere og mere op ad AI'ens evner, kan vi også komme til at tage dens svar for givet. Men det er vigtigt, at vi ikke bliver dovne – den tid, den hjælper med at spare, kan man passende bruge til at være kritisk. Det gælder både dens bias, decideret faktuelle fejl og de konkrete formuleringer. Den kommer med et udgangspunkt, men husk at du stadig har en rolle at spille.”