Vil du læse mere om studielivet?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om studerendes forhold på studier og arbejdsmarked.
Akademikerbladet
”De er godt i gang med at pille alt det ud af en universitetsuddannelse, som har givet mig den store faglige spændvidde: praktik, udlandsophold og studenterjob". Sådan lyder reaktionen fra Kira Ladegaard Knox, der er næstforperson i DM Studerende. © Foto: DM Studerende
Kira Ladegaard Knox har både været på udveksling og i praktik som en del af sit studie. Det vil regeringen nu afskaffe. "Uddannelse er så meget mere end at sidde foran bøgerne".
”Jeg er først og fremmest utroligt ked af det på vegne af de fremtidige studerende. Men jeg er også vred", forklarer 24-årige Kira Ladegaard Knox, der til dagligt studerer pædagogik på Københavns Universitet og er næstforperson i DM Studerende.
Hun har fulgt med i torsdagens pressemøde, hvor regeringen fremlagde sit uddannelsesudspil.
"Regeringen serverer reformen som både et kvalitetsløft og en fremtidssikring af uddannelserne. Men det, de har gang i, er den voldsomste forringelse, der er sket i mange år på universitetsområdet".
Nu har hun svært ved at sidde stille.
”De er godt i gang med at pille alt det ud af en universitetsuddannelse, som har givet mig den store faglige spændvidde: praktik, udlandsophold og studiejob. Det er simpelthen så trist for fagligheden og et slag i ansigtet”.
Mest markant i SVM-partiernes udspil er planen om at lave op imod halvdelen af de toårige kandidatuddannelser om til etårige.
”Forslaget fremmer kun idéen om en skolificering af universitetet. Det er som om regeringen ser fuldstændigt bort fra, at uddannelse er så meget andet end at sidde med næsen koncentreret i bøgerne”, forklarer Kira Ladegaard Knox.
Det er meget svært for mig at se, hvilke fag, man skulle cutte på min kandidatKira Ladegaard Knox
Selv mangler hun kun ét fag samt sit speciale, før hun kan kalde sig for cand.mag. i pædagogik fra Københavns Universitet.
"Det er meget svært for mig at se, hvilke fag man skulle cutte på min kandidat, hvor vi både skal igennem fag som metode, analyse og pædagogisk feltarbejde", påpeger hun.
Undervejs i studierne har hun haft job som lærervikar på en folkeskole. Hun har også været på udveksling i Sydkorea og taget et ’corona-semester’ på universitetet i Edinburgh.
”Derudover bruger jeg en hel del tid både på studenterarbejde på KU og på studenterpolitisk arbejde i DM. At deltage i fagrådet eller sidde i studienævnet er fx ulønnede opgaver, som tager tid”, forklarer Kira Ladegaard Knox.
Ministeren lovede på dagens pressemøde, at reformen ikke er en spareøvelse, og at hver en sparet krone vil blive brugt på fx at øge timeantallet på den fireårige kandidat.
Den udmelding gør ikke næstforpersonen mildere stemt:
”Hvis man samtidig fjerner den studerendes mulighed for at have kontakt til et relevant arbejdsmarked, til det politiske arbejde og til udlandserfaringen, så er der intet vundet ved at pakke uddannelserne i komprimerede etårige forløb”, siger Kira Ladegaard Knox.
Hun er lykkelig over, at hun fik lov at læse i fem år i alt:
”Og samtidig kan jeg ikke lade være med at tænke på, hvor usikkert arbejdslivet må tegne sig for dem, der kommer til at gå på de kortere kandidatuddannelser. Det eneste positive jeg kan sige om den reform er, at erhvervsuddannelserne får et tiltrængt løft. Alt andet er skrækkeligt”.