Dansk Magisterforening

Ny jobbørs skal genskabe respekt for erfarne seniorer

Flere og flere jobannoncer rykker over på nettet. Senest har seniorerne fået deres egen jobbørs, seniorjob.dk. © Foto: Henrik Pyndt Sørensen/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Seniorer, der gerne vil arbejde på fleksible vilkår, har fået en ny jobportal. Der har været et kæmpe hul i markedet, siger folkene bag.

Erfarne seniorer, der ikke er klar til at gå på pension, har fået et nyt sted at kigge, hvis de leder efter fleksibel beskæftigelse.

Seniorjob.dk er en ny jobbørs for dem, der ikke er parate til at forlade arbejdsmarkedet, men heller ikke ønsker at køre videre for fuld skrue.

Bag børsen står Faglige Seniorer, en ældreorganisation udsprunget af fagbevægelsen – og hele ideen springer ud af tanken om, at der er et kæmpe hul i markedet, forklarer direktør for Faglige Seniorer, Palle Smed.

”Behovet for arbejdskraft vokser. Og flere og flere, der er blevet 60, har lyst til at fortsætte arbejdslivet på mere fleksible vilkår, også efter at de har nået pensionsalderen. Det er dem, vi håber at nå med seniorjob.dk”, siger Palle Smed.

På portalen ligger der allerede midlertidige afløserjob på cafeer og i daginstitutioner, men der er også bud efter fx freelance-tyskundervisere til Odense-området og en engelsksproget deltids-skribent, som skal skrive artikler til World Climate Foundation.

Portalen henvender sig til alle faggrupper, men Palle Smed forventer, at der med tiden vil komme flere stillinger til, der kræver akademikerkompetencer.

”Folk med de længste uddannelser er jo også dem, der bliver længst tid på arbejdsmarkedet. De er generelt ikke så nedslidte, de kan vanvittigt meget og har måske endda lyst til at skifte spor. Til gengæld skal nye arbejdsopgaver kunne passes ind i en aktiv seniortilværelse”, forklarer Palle Smed.

Ens erfaring og kompetencer bliver jo ikke mindre værd af, at man siger 'nej tak' til den helt store trædemølle

Abelone Glahn, forfatter og kommunikationsrådgiver

Frygt ikke stigmatisering

Der er ingen grund til at frygte en stigmatisering, hvis man som senior søger job på nedsat tid eller med anden fleksibilitet. Tværtimod kan Seniorjob.dk være med til at bane vejen for, at hele jobmarkedet bliver mere fleksibelt.

Det vurderer Abelone Glahn, der er kommunikationsrådgiver og har skrevet flere bøger, blandt andet om selvstændige seniorer og ”de nye gamle” influencere på digitale medier.

”De unge, jeg taler med, siger nærmest enstemmigt, at de ikke vil have det arbejdsliv, som min generation har haft. For dem står det højt på ønskelisten, at de kan gå på nedsat tid i perioder, eller arbejde freelance. Jeg ser initiativet her som en første bølge hen imod et mere fleksibelt arbejdsmarked for folk i alle aldre”, siger Abelone Glahn.

På andre jobportaler er det vanskeligt at søge arbejde, der er målrettet seniorer. Kategorien eksisterer simpelthen ikke. Med den mangel på arbejdskraft, vi oplever for tiden, er Glahn ikke i tvivl om, at efterspørgslen gradvist vil vokse, også på individuelle arbejdsvilkår.

”Er der noget i vejen med, at man gerne vil arbejde, men på ændrede vilkår? Ens erfaring og kompetencer bliver jo ikke mindre værd af, at man siger nej tak til den helt store trædemølle. Men vi skal selvfølgelig passe på, at de fleksible ansættelser ikke bliver på daglejervilkår. Det er utroligt vigtigt, at også seniorerne bliver hyret ind på overenskomstmæssige vilkår”, siger Abelone Glahn.

Arbejdsgiverne bliver taberne

Faglige Seniorers direktør, Palle Smed, håber, at det nye initiativ kan være med til at skabe en større kulturforandring på arbejdsmarkedet.

”Det har ærligt talt været lidt trættende, at der er blevet snakket og snakket om diversitet, men ikke gjort en pind for at komme aldersdiskriminationen til livs. Det er besynderligt, for det er arbejdsgiverne, der er de store tabere”, siger Palle Smed.

Jobportalen skal være med til at styrke fortællingen om seniorerne, forklarer han.

”Vi skal have genskabt respekten for erfarne medarbejderes kompetencer, deres erfaring, ro og overblik. Vi skubber bare på en udvikling, der ellers kommer helt af sig selv. Vi har ikke i længden råd til at smide guld på gaden”, siger Palle Smed.