64-årige Ellen troede arbejdslivet var slut - men efter fritstilling fik hun nyt job
Hendes alder var et tema til ansættelsessamtalen, fortæller Ellen Knudsen på 64: ”De ville gerne høre lidt om mine pensionsplaner – dem har jeg ingen af lige foreløbig", siger hun. © Foto: Søren Hjortlund
Forhåbentlig vil flere og flere arbejdsgivere opleve, at erfarne medarbejdere kommer med en bred vifte af kompetencer, siger Ellen Knudsen. Som 64-årig starter hun nu i nyt job på Aarhus Universitet.
”Det er bare fedt, at jeg er kommet godt videre”.
Ellen Vibeke Knudsen sidder lettet og glad under skråvæggen på sit hjemmekontor i Aarhus.
En større ændring i teamet hos hendes tidligere arbejdsgiver er endt på bedste vis for den erfarne chefkonsulent med personaleansvar.
Ikke nok med, at Ellen Vibeke Knudsen blev fritstillet fra sit job som teamleder på digitaliseringsområdet på Aalborg Universitet. Hun har også landet sig et nyt job.
Efter sommerferien starter hun som IT-medarbejder/datamanager på Institut for Retsmedicin på Aarhus Universitet.
”Jeg er et nysgerrigt menneske, jeg kan godt lide at arbejde i forsknings- og biblioteksverdenen, og jeg kan lide at have kolleger. Det er dejligt, at instituttet kan se, at jeg har masser at bidrage med. Jeg frygtede ærligt talt, at mit arbejdsliv var slut, da det stod klart for mig at jeg ikke kunne fortsætte på min gamle arbejdsplads”, fortæller Ellen Vibeke Knudsen.
Fra lederskab til følgeskab
Det usædvanlige er ikke, at hun skifter arbejdsplads. Men trods den stigende pensionsalder hører det fortsat til sjældenhederne, at en arbejdsplads ansætter en 64-årig. Ellen Knudsens alder var da også et tema til ansættelsessamtalen, fortæller hun:
”De ville gerne høre lidt om mine pensionsplaner – dem har jeg ingen af lige foreløbig De ville også høre lidt til de overvejelser, jeg gør mig om at gå fra lederskab til følgeskab. Begge dele helt fair spørgsmål fra en chef, der ansætter en medarbejder med et langt CV”, siger Ellen Vibeke Knudsen.
Det var ellers ikke med i Ellens planer, at hun måtte sige farvel til jobbet som teamleder på AAU.
”Min tidligere chef ønskede at få en ny leder med nogle andre kompetencer, og jeg blev jeg tilbudt en konsulentstilling. På DM’s opfordring bad jeg om en konkret beskrivelse af den nye stilling. I den proces blev det klart for mig, at jeg ikke kunne se mig selv i et job, der var så væsentligt anderledes.
Du skal ikke finde dig i at blive placeret i et hjørne, fordi du ikke har så mange år tilbage på arbejdsmarkedetEllen Vibeke Knudsen, kommende datamanager på Institut for Retsmedicin, Aarhus Universitet
HR lagde sig fladt ned
Egentlig vil Ellen Vibeke Knudsen helst bare lægge forløbet bag sig hurtigst muligt. Hun vælger at dele sin historie for at hejse et advarselsflag og komme med en anbefaling:
”Du skal ikke finde dig i at blive placeret i et hjørne, fordi du ikke har så mange år tilbage på arbejdsmarkedet. Og sker det, at en chef forsøger at presse dig over i en anden funktion, så er det vigtigt at tage sin fagforening med på råd. I mit tilfælde blev den væsentlige stillingsændring ikke varslet rettidigt”, siger hun.
DM var enig, og kontaktede arbejdsgiveren. HR på Aalborg Universitet lagde sig fladt ned og medgav at omplaceringen ikke var håndteret, som den skulle.
Ellen Vibeke Knudsen indgik derfor en fratrædelsesaftale, forhandlet af DM, hvor opsigelsesvarsel var forlænget med tre måneder og hvor der oveni blev udbetalt en godtgørelse svarende til tre måneders løn.
Skal ikke gøre karriere længere
Aftalen har haft en stor betydning selvom hun i mellemtiden landede det nye job:´
”Jeg er typen, der altid lader pilen pege indad og bruger alt for meget tid på at tænke over, hvad jeg selv kunne have gjort anderledes eller bedre. Det var vigtigt for mig at blive bekræftet i, hvad der er op og ned i forhold til ansættelsesretten”, siger Ellen Vibeke Knudsen.
Hun ønsker også at indgyde et håb i sine jævnaldrende:
”Forhåbentlig vil flere og flere arbejdsgivere opleve, at de erfarne medarbejdere kommer med bunkevis af værdifuld erfaring. Jeg har både været områdedirektør, mellemleder og konsulent i mit arbejdsliv. Mit ønske om at være et sted med et godt arbejdsmiljø er ikke blevet mindre med årene. Jeg har det fint med, at andre tager det ledelsesmæssige ansvar, mens jeg er udførende på de enkelte opgaver og projekter. Og jeg har fortsat lyst til at bidrage til fællesskabet på en arbejdsplads, bruge min faglighed og få styret min nysgerrighed”.
Er du 55 eller ældre? Så er der tre ting du skal være opmærksom på:
- Oplever du, at dine udviklingsmuligheder begrænses eller du bliver skubbet hen i et hjørne? Ring til DM
- Hold dit cv opdateret og hav blik for vedligeholdelse af dine kompetencer både gennem formel efteruddannelse og nye opgaver
- Book en karrieresparring for at få et godt afsæt hvis du ønsker at omplante dine kompetencer
Kilde: Lotte Espenhain Møller, DM’s chefkonsulent i forhandling og rådgivning.