Sommerferien er forbi: Sådan overlever du på jobbet
Du kan faktisk risikere skader, hvis du starter for hårdt op efter ferien. "Det lyder måske banalt, men ”feriehjernen” har ganske enkelt behov for at omstille sig de første par uger", forklarer Sarah Delshad Beg.
Undgå ferieblues, og bliv motiveret, når du kommer tilbage på jobbet. Erhvervspsykolog Sarah Delshad Beg råder dig til at starte med at tage den med ro.
Er du tilbage på jobbet efter en lang sommerferie, men i stedet for at være udhvilet og frisk, er du træt og tungsindig?
Fraværet af energi og motivation er du ikke alene om. Faktisk har mange svært ved at håndtere overgangen fra ferie til hverdag, fortæller Sarah Delshad Beg, erhvervspsykolog hos AS3 Transition.
”Der kan være forskellige årsager, og for mange resulterer en brat tilbagevenden til hverdagen i en slags ”ferieblues”. Men hos nogle få kan det også skyldes, at de allerede før ferien havde symptomer på stress, der nu vender tilbage igen", siger hun.
Ifølge Sarah Delshad Beg skal man tage stresssymptomer alvorligt og søge hjælp hos sin leder, en fagprofessionel eller en samtalepartner. Er der snarere tale om "ferieblues", kan man godt hjælpe sig selv tilbage på jobbet. Her giver hun fem gode råd, der kan give dig en god opstart efter ferien.
1. Giv dig selv god tid til at lande
”Det lyder måske banalt, men ”feriehjernen” har ganske enkelt behov for at omstille sig de første par uger. Og starter man for hårdt op, risikerer man ”skader”, ligesom en idrætsudøver, der ikke giver sig tid til at varme op efter en længere pause”, siger Sarah Delshad Beg.
Derfor: Sænk skuldrene og forventningerne til dig selv, og følg denne opskrift:
- Start midt på ugen og undgå at fylde din kalender op i starten.
- Sørg for at undgå lange møder de første dage og giv hjernen ro til at omstille sig til et andet gear
- Start med håndgribelige opgaver og udskyd de krævende den første uges tid.
- Hold tidlig fri de første arbejdsdage og husk at holde pauser.
Når du ”lander blødt” og sparer på ressourcerne, kan feriens positive energi strækkes ud over længere tid.
2. Dyrk dine kolleger
”Det kan være fristende at bure sig inde på kontoret for at komme til bunds i de opgaver, der venter én efter ferien. Men problemet er, at man risikerer at løbe panden mod muren, hvis starten bliver for hård”.
Det undgår du ved at prioritere samværet med kolleger og dine arbejdsrelationer de første dage.
Udnyt feriens energi til at tage hul på nye måder at arbejde på, og vær nysgerrig på, hvordan du kan påvirke dit arbejdsliv både i det store og i det småSarah Delshad Beg, erhvervspsykolog
Følelsen af at høre til og være en del af et team vil også lette din tilbagekomst. Dine kolleger har stor betydning for din arbejdsglæde og trivsel – både her og nu og på den lange bane.
Derfor: Snak med kollegerne over en kop kaffe, og tal om oplevelserne fra ferien. Det giver energi og skiftet fra ferie til arbejde føles mindre kontrastfuldt.
3. Se på jobbet med friske øjne
”Efter en ferie er du klar til at se på jobbet med nye øjne. I psykologien kaldes dette et ’moment of power’, et øjeblik, hvor du er i stand til at handle og lave små forandringer. Du har nemlig været væk fra dine arbejdsrutiner tilstrækkelig længe til, at du kan få øje på ting, der fungerer uhensigtsmæssigt. Samtidig kan feriens pusterum give ny energi og inspiration til dit arbejde”.
Så udnyt dit moment of power – nu og her. Giv dit job et eftersyn og overvej blandt andet:
- Er der opgaver, du med fordel kan løse på andre måder?
- Har du fået gode idéer under ferien, som du kan prøve af?
- Er der relationer på jobbet, du gerne vil forbedre eller ændre?
4. Få nye, gode vaner
Det er også nu, hvor nye, gode vaner kan forbedre din arbejdsdag og være med til at reducere risikoen for stress. Fx viser forskningen, at små afbræk i arbejdsdagen, der er afkoblet fra opgaverne, kan give mentalt overskud.
Du kan:
- Indføre korte ”power breaks” i din kalender hver eller hver anden time, hvor du laver en kort mindfulnessøvelse eller går en tur rundt om bygningen.
- Sætte daglige udstrækningsøvelser ind i din rutine, fx når du henter en kop kaffe.
- Skemalægge en tilbagevendende walk-and-talk aftale med en god kollega.
”Det kan tage tid at indarbejde nye vaner, så man skal være tålmodig. Nøglen er lethed og gentagelse. Men andre ord skal den nye vane være let at udføre og gentages ofte. Så start små og gentag ofte”.
5. Skab flowoplevelser
Bøger, podcasts, svømme-, cykel-, eller sejlture. For mange er en god ferie lig med et langsommere tempo og tid til at dyrke interesser, der bliver skubbet i baggrunden i en travl hverdag.
Har du været optaget an en syssel i din ferie, kender du nok også til nærvær og tilstedeværelse. Den tilstand, hvor tanker falder i baggrunden, og hvor dit fokus er på lige nu og her. Det giver dig ro og overskud. Tilstanden kaldes også for at være i flow, og den er stressforebyggende.
”Selvom man ikke kan være i flowtilstand hele tiden, så kan man arbejde aktivt for at skabe den. Man kan lade sig inspirere af sommerferiens sysler, begejstring og engagement - også når det handler om at prioritere arbejdsopgaver”.
Du kan træne det ved at:
- Tilvælge eller prioritere arbejdsopgaver, som du nyder, og som er mere energigivende end andre.
- Dedikere tid til arbejdsopgaver, der udfordrer dig tilstrækkeligt og kræver din fulde koncentration.
- Fokusere på én opgave ad gangen og undgå multitasking. Prøv evt. pomordo-teknikken, hvor du arbejder koncentreret i 25 minutter efterfulgt af 5 minutters pause.
- Arbejde et sted, hvor der er ro og ingen afbrydelser.
- Arbejde på et tidspunkt, hvor dit energiniveau peaker – fx tidligt om morgenen.
Husk at nyde det. Flowoplevelser kommer og går, og du skal ikke forvente at være i flowtilstand hele arbejdsdagen eller hver dag. Men jo mere du træner, jo bedre bliver du til at komme i og blive i flow.