Dansk Magisterforening

Overraskende rygvind: Ny pædagoguddannelse væltet bagover af ansøgninger

Holbæk afviger fra landstendensen: "Pædagogstuderende er ikke altid så mobile som andre studerende. Vores målgruppe bor, uddanner sig og fortsætter livet efter endt uddannelse det samme sted”, siger uddannelsesleder Martin Hoffmann. © Foto: Jonas Pryner

Professionshøjskoler og erhvervsakademier
Del artikel:

Mens pædagoguddannelser landet over melder om fortsat faldende ansøgertal, er nyt udbud i Holbæk en solstrålehistorie.

Det var håbet, at 44 nye studerende skulle have sommerstudiestart på den nye pædagoguddannelse i Holbæk i år.

Men søgningen har oversteget alle forventninger, med 147 ansøgere på kvote 2 og 44 på kvote 1, viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet

”Vi har tilbudt studieplads til 82 studerende. Det er dobbelt så mange, som vi troede og en søgning, jeg ikke i min vildeste fantasi havde kunnet forestille mig. Det er en stor glæde for alle de pædagogiske institutioner i hele Nordvestsjælland, der kan se frem til endnu flere professionelt uddannede pædagoger i fremtiden”, siger Martin Hoffmann.

Han er uddannelses- og forskningsleder på professionshøjskolen Absalon med ansvar for at bygge den nye uddannelse op i Holbæk. Åbningen af pædagoguddannelsen i den Nordvestsjællandske by blev besluttet af den daværende S-regering i 2021.

Generelt har de små uddannelsesudbud svært ved at tiltrække studerende rundt i landet. Og Martin Hoffmann kan da heller ikke forklare den præcise årsag til, at Holbæk afviger fra tendensen. Men én ting er sikkert:

”Pædagogstuderende er ikke altid så mobile som andre studerende. Det er i vidt omfang en målgruppe, som er lokalt forankret, og som ikke har ønsker eller drømme om fx at flytte til en større by. De bor, uddanner sig og fortsætter livet efter endt uddannelse det samme sted”, vurderer han.

Bruger sin personlige fortælling til rekruttering

Det har også en betydning, at Absalon har en tæt føling med beboerne i det lokalområde, man skal rekruttere fra, mener Hoffmann.

”Vores uddannelsesmiljø er lille, trygt, med vægt på den gode stemning og en stor opbakning til de studerende. Det tiltrækker fx unge, der ellers har dårlige erfaringer med at gå i skole”, siger han.

Succesen skyldes også, at Holbæk Kommune har lagt et enormt engagement i at tiltrække studerende og blive en uddannelsesby igen, påpeger Hoffmann, der selv er mønsterbryder og blev pædagoguddannet fra det nu nedlagte seminarium i Jægerspris.

”Jeg har da også brugt min personlige fortælling, når vi har været ude og tale med de unge på gymnasierne, i lokalsamfundene, og når vi laver SoMe-opslag. Det har helt sikkert haft en betydning for nogle, at uddannelseslederen selv har taget turen fra at være en følsom og skoletræt elev til at blive forsker med en ph.d.-grad. Den mulighed håber jeg, at andre også får”, siger Martin Hoffmann.