I september 2022 var det præcis tre år siden, at Odsherred Kommune indførte et eksperiment med en firedages arbejdsuge for kommunens ansatte. Hen mod forsøgets slutning begyndte forhandlingerne om den endelige arbejdsmodel, som i midten af september mundede ud i en aftale om fleksibel arbejdstid. Aftalen betyder, at arbejdsgiveren kan råde over medarbejderens tid i 32 timer mandag-torsdag, mens medarbejderen selv råder over de sidste fem timer.
"Så hvis man vil arbejde 37 timer mandag-torsdag, kan man fortsat have en firedages arbejdsuge", siger Rasmus Kruse Andreasen, som er tillidsrepræsentant for alle magistre og jordbrugsakademikere i Odsherred Kommune.
"Der er lukket for borgerbetjening om fredagen, så der kan man vælge at arbejde hjemme. Og da det ikke er ualmindeligt med to hjemmearbejdsdage mandag-torsdag, kan man altså vælge at arbejde hjemme tre dage om ugen. Det synes vi er ganske fleksible arbejdsforhold", siger tillidsrepræsentanten.
Inden aftalen kom i hus, spurgte Akademikerbladet to af kommunens akademiske medarbejdere, hvoraf Rasmus Kruse Andreasen er den ene, hvad de har lært af forsøget, og vi har også talt med en forsker, som har fulgt eksperimentet.
Forskeren fortæller, at især børnefamilierne var skeptiske i starten, hvor tendensen nu er, at langt flere er blevet rigtig glade for modellen og ikke ønsker at skifte tilbage til en almindelig arbejdsuge.
Som tillidsrepræsentanten fortæller, er det nemlig ikke alene de fire dages arbejde, der gør medarbejderne glade, men mere den generelle fleksibilitet, som gør det muligt at skræddersy arbejdsugen, så det passer til ens forpligtelser både derhjemme og på arbejdspladsen.
Michelle M. Jensen har været med til at forhandle aftalen for DM’s medlemmer i Odsherred Kommune. Hun mener, at den nye aftale giver stor fleksibilitet, fordi medarbejderne i kommunen i forvejen har en lokalaftale om hjemmearbejde, som giver medarbejderne ret til at arbejde hjemme to dage om ugen.
"Hvis den nye aftale stod alene, ville den derimod ikke give AC’erne større fleksibilitet, end de er vant til, og som overenskomsten lægger op til", siger Michelle M. Jensen, konsulent i Forhandling og rådgivning i DM. Der er således nogle opmærksomhedspunkter i den nye aftale, som DM vil holde øje med.
Den nye aftale har undertitlen "Firedages arbejdsuge", men DM-konsulenten har svært ved at se, at der reelt er tale om en firedages arbejdsuge længere, når man skal arbejde 37 timer mandag-torsdag for at kunne holde fri om fredagen. "Desuden tæller fredage nu med i regnskabet, når sygedage, ferie og afspadsering gøres op. Men fredagen burde være en fridag, hvis der skal være tale om en reel firedages arbejdsuge", siger hun.
Så selv om aftalen giver stor mulighed for fleksibilitet, vil DM holde øje med, hvordan aftalen udvikler sig i praksis. "Det gør vi via vores tætte samarbejde med tillidsrepræsentanten, som har et tæt samarbejde med DM’erne i kommunen", siger Michelle M. Jensen.