100.000 ansatte i offentlig administration: ”Hvis deres arbejde var overflødigt, så var de selvfølgelig blevet afskediget”
Vicedirektør i DI, Morten Granzau Nielsen, siger til Berlingske, at der ikke er nogen, der efterspørger mere bureaukrati. © Foto: Hans Søndergård
Netop bureaukratiet er grundstenen i en velfungerende velfærdsstat, argumenterer professor efter Dansk Industris opfordring til nedskæringer i den offentlige administration.
”Bureaukratiet i staten eksploderer”, lød overskriften i Berlingske, da Dansk Industri (DI) offentliggjorde en analyse, der viser, at der nu er over 100.000 ansatte i den offentlige administration.
Der er især kommet flere jurister, økonomer og statskundskabere til, og det har fået DI's vicedirektør Morten Granzau Nielsen op af stolen.
”Der er jo ingen borgere eller politikere, der har efterspurgt mere administration. Det er en ret vild milepæl, at antallet nu har rundet 100.000, som bør få politikerne til at sætte nogle klare mål for at vende udviklingen”, sagde han til Berlingske.
Virkeligheden er dog mere nuanceret, end DI lægger op til, mener Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig forvaltning, organisation og ledelse ved Syddansk Universitet.
”Der er en utrolig mistillid til hårdtarbejdende medarbejdere med den her ’akademikerbashing’. Hvis deres arbejde var overflødigt, var de selvfølgelig blevet afskediget. Vi må konstatere, at de er efterspurgte, fordi der er brug for dem. Det er en myte, at der ikke er brug for administration”, siger han.
Vi må konstatere, at de er efterspurgte, fordi der er brug for demProfessor Kurt Klaudi Klausen
Medarbejdere i den offentlige administration arbejder for eksempel med lovgivning, forberedelse af politiske processer, udvikling og digitalisering af den offentlige sektor, forklarer han.
”Alt sammen har noget at gøre med at sikre ordentlighed og gennemskuelighed og betjene borgerne og politikerne”, siger Kurt Klaudi Klausen.
Og selvfølgelig kan man altid optimere, medgiver han.
”Det er altid berettiget at overveje, om arbejdsgangene stadig holder eller om de er blevet overflødige. Den offentlige sektor bliver hele tiden udsat for den slags eftersyn. Men vi må ikke glemme, at kravene og forventningerne til offentlig forvaltning stiger”, siger Kurt Klaudi Klausen.
Bureaukrati er selve essensen af en velfungerende offentlig sektorKurt Klaudi Klausen
I Berlingske foreslår DI at nedbringe antallet af ansatte inden for offentlig administration med 11.500 personer for at frigive dem til det private erhvervsliv eller til andre velfærdsopgaver.
Det er en slutning, man ikke kan lave, mener Kurt Klaudi Klausen.
”Det er en urimelig modsætning. Vi får ikke flere medarbejdere i velfærdsstillinger ved at afskedige akademikere, hvis arbejde er nødvendigt og tilføjer værdi. De administrative medarbejdere bidrager til kvalitet og udvikling og til, at love og regler bliver overholdt”, siger han.
”Se bare på lande som Belgien, Spanien og Grækenland, hvor korruption og kaos hersker. Hvis man siger, at bureaukrati er overflødigt, er det fordi, man ikke forstår, at bureaukrati er selve essensen af en velfungerende offentlig sektor. Og Danmark har den bedste offentlige sektor i verden”.