Line genfandt arbejdsglæden med sin egen podcast: "Der skal være ting i mit liv, som ikke handler om at tjene penge"
Line Reeh er ansat på DTU, podcasten er hendes personlige projekt: ”Min podcast er en ren udgift for mig. Jeg tjener ikke en krone, har hverken betalende abonnenter eller annoncører, og alligevel bruger jeg mange timer hver uge på at planlægge, forberede, optage og redigere". © Foto: Kenneth Løvholt
I snart tre år har Line Reeh produceret podcasten ’Endelig mandag’ om det moderne arbejdsliv. Her får hun stillet sin længsel efter at gå fagligt i dybden - til gengæld tjener hun ikke en krone.
Egentlig troede Line Reeh, at der skulle komme en bog ud af det, da hun for snart tre år siden drog afsted med sin notesblok for at lave endnu et interview med en dygtig ekspert om aspekter af det moderne arbejdsliv.
I sit eget hoved havde den nu 51-årige kommunikatør og forskningsformidler længe haft et mylder af tanker om liv og arbejde.
Om hvorfor hun en dag ikke længere havde lyst til et job, hun havde elsket i mange år. Om hvorfor samfundet har indrettet sig på en måde, der lægger alt for mange ned med stress. Om skelsættende overgange i tilværelsen og om naturens helende kraft.
Line Reeh troede, hun var ret alene med sine spekulationer.
”Men ofte, når jeg til mit bogprojekt havde interviewet et klogt menneske og begejstret fortalte venner og bekendte om mødet, så fik jeg svaret: ’Årh, den samtale ville jeg gerne have hørt.’ Det var sådan, ideen til min podcast opstod”, fortæller hun.
Det åbner døre at lave en podcast. Jeg taler med de ypperste eksperter og med modige og nytænkende hverdagsmenneskerLine Reeh
Bruger mig selv ærligt
Begejstringen lyser fortsat ud af hende, selv om hun nu er oppe på at have lavet 35 episoder af ’Endelig mandag’. Den inspiration til det bevidste arbejdsliv, som hun håber at formidle til andre, kommer tydeligvis også til hende selv:
”Det åbner døre at lave en podcast. Jeg taler med de ypperste eksperter og med modige og nytænkende hverdagsmennesker, som deler ud af egne erfaringer. Det er også stimulerende, at jeg skal læse en masse faglitteratur, når jeg forbereder mig. Jeg kunne have bekostet en dyr efteruddannelse, nu laver jeg i stedet en podcast”, siger hun.
I episoderne, der ligger til fri aflytning, har hun fx talt med en talentekspert og en motivationsforsker, en karrierecoach og en chef, der tror på kærlighed som ledelsesprincip. Er man åben overfor det mindre evidensbaserede, kan man lytte til hendes samtaler med en vølve fra Fyn og en shaman, der sidder under uglevinger ude i skoven.
For en nørd som Line Reeh er det rent guf, at hun kan tage sig al den tid, hun har brug for, i podcasten:
”Pludselig er der en tilgængelig og billig kanal ud i verden, hvor jeg både kan dyrke mine egne interesser og måske endda finde et fællesskab med andre”, forklarer Line Reeh.
Det har stor betydning, at hun ikke går til opgaven som en professionel journalist, der er på arbejde.
”Mit format giver plads til både tvivl, pauser og refleksion, og jeg bruger også mig selv meget ærligt. Det er en helt anden rolle end journalistens og for et privat menneske kræver det, at man lige tager luft ind en ekstra gang”, forklarer hun.
Mount Everest eller Himmelbjerget
Line Reeh er uddannet cand.mag. i moderne kulturformidling. Hun har også taget en tillægsuddannelse i journalistik, og i de senere år har hun været deltidsansat på DTU, hvor hun arbejder med intern forandringskommunikation.
Som journalist og kommunikatør har hun prøvet det meste: at skrive, fotografere, lave video og fungere som webredaktør.
Med podcasten bevæger hun sig ind på helt nyt territorium.
”Der er selvfølgelig det tekniske. Det er ikke ligegyldigt, om lyden er god eller man vælger at bruge musik. Kvalitetsmæssigt kan man gå efter at bestige Mount Everest eller bare nøjes med Himmelbjerget. Jeg er nok cirka endt på Mont Blanc – midt imellem”, forklarer Line Reeh.
Hendes podcast har både fået egen LinkedIn og Facebook. Og hun er oppe på 30.000 lytninger, hvilket ifølge Line placerer ’Endelig Mandag’ blandt de mest aflyttede podcasts om arbejdsliv. Hun ved, at hendes lyttere primært er akademikere, ledere og HR-chefer. Flest kvinder:
”Når et langt og krævende format bliver så vel modtaget, skyldes det, at andre deler min længsel efter fordybelsen og min nysgerrighed efter at afsøge nye veje. Det er ikke en nysgerrighed, der daler med tiden. Tværtimod".
Kort om Line Reeh
Cand.mag. i moderne kulturformidling.
Tillægsuddannelse fra DMJX
Kommunikationskonsulent i DTU Engineering
Har tidligere arbejdet som kommunikationskonsulent i DTU Aqua og DTU BYG, Har været beskikket censor på DMJX og været ansat i DM med ansvar for nyhedsbreve og webnyheder.
Podcasten ’Endelig Mandag’ havde premiere i september 2019.
Skulle man være i tvivl om, hvorvidt det er passionen, der fortsat driver Line Reehs projekt, kan man bare kigge på bundlinjen:
”Min podcast er en ren udgift for mig. Jeg tjener ikke en krone, har hverken betalende abonnenter eller annoncører, og alligevel bruger jeg mange timer hver uge på at planlægge, forberede, optage og redigere", siger hun.
"Jeg er nået frem til, at der skal være ting i mit liv, som ikke handler om at tjene penge eller opnå noget. Ting, som er for mig selv og som gør en forskel på nogle andre parametre, også for lytterne. Jeg siger ikke, at jeg laver kunst, men jeg laver noget, der har den samme rolle som kunsten”.
Savner du en god podcast? Her er fire anbefalinger fra Line Reeh
The Tim Ferriss Show
Spændende gæster, så jeg opdager noget nyt om tilværelsen hver gang, og en vært, som også tør sætte sig selv i spil. Den første business podcast som nåede 100.000.000 downloads. Podcasten er i den grad et modbevis til myten om, at lyttere ikke vil lytte langt. Episode nummer 668, som lige er udkommet, er en samtale, som varer næsten tre timer!
We Can Do Hard Things
co-hosted af forfatter Glennon Doyle, hendes kone Abby Wambach og søster Amanda Douyle. Om kvindeliv under overfladen.
Poetry Unbound. Et lille kort, stramt format hvor irske Pádraig Ó Tua læser og udforsker ét nøje udvalgt digt hver gang. Rendyrket sjæleføde.
EksistensPodden - smal og fin lille norsk podcast med eksistentielle samtaler, som en norsk lytter af ENDELIG Mandag har anbefalet mig.