3 ting, du kan gøre som kollega for at inkludere alle på arbejdspladsen
Vær ikke bange for at spørge, siger DM-konsulent Emilie Ravn Ballegaard. © Illustration: Dall-E.
Vi har fået øjnene op for værdien af mangfoldighed – også på jobbet. Men hvordan spørger du egentlig ind til din nonbinære kollega?
Inklusion og mangfoldighed har i mange virksomheder fået en solid plads på dagsordenen. Men diskussionerne om ligestilling og diversitet kan være svære at navigere i som medarbejder.
Hvad må du spørge dine kolleger om, når det kommer til køn, ligestilling og diversitet? Og hvordan undgår du at træde nogen over tæerne?
Kønsidentitet og seksuel orientering er ofte et tabubelagt emne, og vi kan være bange for at spørge ind til emnet, fordi vi er bange for at såre eller krænke vores medmennesker. Men faren er, at vi ved ikke at spørge netop ekskluderer vores kollegaer.
Emilie Ravn Ballegaard er karrierekonsulent i DM og arbejder bl.a. med inklusion, ligestilling og mangfoldighed. Hun giver her tre gode råd til, hvordan du som kollega kan være med at øge ligestillingen og mangfoldigheden på din arbejdsplads.
1. Gør dig selv opmærksom på normerne
Når en nyansat træder ind ad døren, går vi som regel ud fra, at vedkommende identificerer sig som det køn, de udadtil ligner. Det er bare ikke altid tilfældet. Derfor er første skridt at gøre sig selv opmærksom på de indlejrede normer og uudtalte forventninger, som vi er med til selv at skabe på arbejdspladsen. Opmærksomheden på, at ikke alle er ens, selv om vi umiddelbart ligner hinanden, er en god start. Ikke mange heteroseksuelle tænker over, hvor problemfrit det er for dem at nævne deres partner, og hvor ofte de på den måde faktisk ”springer ud” mange gange om dagen.
2. Sæt ligestilling og mangfoldighed på dagsordenen
Hvis du oplever, at ligestilling på arbejdspladsen ikke bliver ordentligt italesat, kan du begynde med at tage fat i ledelsen. Spørg HR, om det er muligt at få nogle data på medarbejdergruppen – for eksempel hvordan kønsfordelingen ser ud. Hvis der ikke allerede er lønåbenhed, så drøft om det kunne være en mulighed.
Du kan også forsøge at få nedsat et udvalg, der kan gå forrest i kampen om mere inklusion og mangfoldighed på din arbejdsplads.
Tillidsvalgte bør som udgangspunkt deltage i kurser og oplæg om inklusion og mangfoldighed, fordi det i sidste ende er dem, medarbejdere vil gå til, hvis de oplever diskrimination på arbejdspladsen.
3. Vær ikke bange for at spørge – skab et fælles sprog
Når Emilie Ravn Ballegaard holder workshops om ligestilling og mangfoldighed, oplever hun sommetider, at ældre generationer synes, at det hele er lidt nyt og svært at gribe an. De er generelt bange for at støde yngre generationer, selvom det aldrig er hensigten.
Her er det vigtigt at få skabt et fælles sprog og forståelse for hinanden. Det kan rykke meget, hvis der eksisterer en fælles forståelse på arbejdspladsen, så både frygten for at spørge og diskriminere kan mindskes.
I bund og grund kan man tage det stille og roligt, når man starter med gode intentioner. En god måde at spørge ind til kolleger, der har en anden kønsidentitet end flertallet, kunne for eksempel være: ”Jeg er lidt i tvivl om, hvad det vil sige at være non-binær. Kan du forklare det til mig? Hvad ønsker du, at jeg skal kalde eller tiltale dig?”
At bruge den kønsbetegnelse, som din kollega foretrækker – hvad end det er ’han’, ’hun’, ’hen’ eller noget fjerde - er en måde at inkludere og udvise respekt.