Spring menu over
Dansk Magisterforening

Professionshøjskoler udbetaler over en million efter tvist om løn under ph.d.

Lønvilkårene er afklaret for 20 lektorer og ph.d.er

Lønvilkårene er afklaret, og 20 lektor- og adjunkttillæg er blevet efterbetalt, siden DM sidste år vandt en faglig voldgift. Fremover bliver alle ph.d.-studerende på professionshøjskoler og erhvervsakademier indplaceret ens. © foto: Claus Bonnerup/Ritzau Scanpix

Universiteter
Del artikel:

20 undervisere på VIA, UC Nordjylland og Københavns Professionshøjskole har efter forlig tilsammen fået udbetalt over en million kroner.

Et overvældende højt beløb og et værdigt punktum efter næsten 10 års kamp”. Sådan kommenterer formanden for professionshøjskoleunderviserne, Tommy Dalegaard Madsen på oplysningen om, at VIA, UC Nordjylland og Københavns Professionshøjskole tilsammen har udbetalt godt en million kroner til 20 lektorer og adjunkter. Det skriver sektorbladet DM Professionshøjskoler

Pengene er udmøntningen af et forlig, som DM og AC indgik med Medarbejder- og Kompetencestyrelsen i sommeren 2021.Her afgjorde en faglig voldgift, at undervisere på professionshøjskoler, erhvervsakademier og på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole har ret til at bibeholde deres adjunkt- og lektortillæg, hvis de som led i deres ansættelse skriver en ph.d.-afhandling.

Det kom under sagen frem, at der kunne være op til flere tusinde kroners forskel på, hvad ph.d.erne fik forhandlet sig til i løn under deres forskeruddannelse. Siden professionshøjskolerne fik en forskningsforpligtelse i 2013, har DM fastholdt, at ph.d.erne skulle være en del afstillingsstrukturen.

Ridser i tillidsforholdet

DM’s forhandlingsafdeling oplyser, at det er professionshøjskolerne selv, der har trukket listerne med medarbejdere, der ikke er blevet korrekt aflønnet i de tre år, deres ph.d.-ansættelse har varet.

Tommy Dalegaard Madsen er overrasket over, at det er over en million kroner, der nu kommer hjem til medlemmerne.

”Det er mange penge, så måske derfor har det taget lidt lang tid for institutionerne at få udredet efterbetalingen. Det vigtigste er dog, at et langstrakt forløb, hvor en række medarbejdere har haft uafklarede ansættelsesforhold med deres arbejdsgivere, nu er afsluttet”, siger Tommy Dalegaard Madsen.

Han understreger, at yderligere sager kan stadig nå at dukke op.

“Vi ser meget frem til at få lukket det her kapitel endeligt. Det har stået på i 10 år og givet ridser i tillidsforholdet mellem os og arbejdsgiverne. Nu kan ph.d.-uddannelsen for alvor blive en reel karrierevej for underviserne”, siger Tommy Dalegaard Madsen.

Det vigtigste er dog, at et langstrakt forløb, hvor en række medarbejdere har haft uafklarede ansættelsesforhold med deres arbejdsgivere, nu er afsluttet

Tommy Dalegaard Madsen, formand, professionshøjskoleunderviserne

En åbenlys uretfærdighed

I juni sidste år beskrev DM Professionshøjskoler situationen for blandt andre Kira Saabye Christensen, der er lektor på KP's pædagoguddannelse.

Det var hendes og kollegaen Camilla Nørgaards lønindplaceringer, Professionshøjskoler har udbetalt over en million efter tvist om løn under ph.d., der dannede baggrund for den sag, som DM og AC tog i faglig voldgift og vandt.

Til bladet sagde Kira Saabye Christensen dengang, at det for hende handlede om at få udryddet en åbenlys uretfærdighed:

“Det har naget mig, at det virkede fuldkommen tilfældigt, hvilke lønvilkår vi ph.d.-studerende blev tilbudt. Det hører i min bog ikke hjemme på en ordentlig arbejdsplads”, forklarede Kira Saabye Christensen.

Hun glædede sig desuden over, at hendes kolleger fremadrettet vil få tilbudt ens vilkår, og at alle med
sikkerhed kan regne med, hvilke forhold der gælder for ph.d.-studerende.