Vil du læse mere om universiteter og forskning?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om universiteter og forskning
Akademikerbladet
I artiklen kan du se, hvilke uddannelsesområder som har oplevet det største fald i antal ansøgninger. © Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.
Der er i år sket et fald på 20 pct. i kvote 2-ansøgninger til landets uddannelser sammenlignet med sidste år. Det skyldes især corona, lyder vurderingen fra uddannelses- og forskningsministeren.
Langt færre unge søger en uddannelse i 2022. Sådan ser øjebliksbilledet i hvert fald ud, når man kigger på søgningen til landets uddannelser via kvote 2 i år.
I 2022 har bare 48.801 nemlig søgt en uddannelse via kvote 2. Det viser en foreløbig opgørelse. Det er et fald på 11.917 ansøgere svarende til 20 pct. i forhold til året før, hvor 60.718 søgte en uddannelse via kvote 2.
Den store tilbagegang i årets kvote 2-ansøgninger er dog ifølge uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) forventeligt. Det skyldes ifølge ministeren især, at både Danmark og store dele af verden er nogenlunde normaliseret igen efter coronapandemien.
”Med to rekordår i 2020 og 2021, hvor vi ekstraordinært oprettede flere uddannelsespladser, og i en tid med buldrende højkonjunktur, er det forventeligt, at vi ser en lavere søgning via kvote 2 i år. Der er bud efter folk på arbejdsmarkedet, man kan igen tage ud at rejse eller komme på den højskole. Det var der bare ikke den samme mulighed for i en tid med corona”, udtaler ministeren i en pressemedelelse.
Det store fald i ansøgninger sker især på erhvervsakademierne og professionsuddannelserne, som oplever en tilbagegang på henholdsvis 37 pct. og 22 pct. Ikke mindst de store velfærdsuddannelser til sygeplejerske, pædagog, folkeskolelærer og socialrådgiver har oplevet et stort fald med i alt 2561 personer siden sidste år. Og den udvikling følger en trend. Siden 2019 har tilbagegangen på disse uddannelser i kvote 2 nemlig været på hele 29 pct.
Kigger man på søgningen til landets universiteter, gør samme billede sig gældende. Alle universiteterne oplever et fald i søgningen via kvote 2.
Mest tilbage går Københavns Universitet, som har i 2022 oplever et fald på 1349 ansøgere til kvote 2 (16 pct.). Dernæst kommer Syddansk Universitet med et fald på 583 ansøgere (14 pct.) og Copenhagen Business School med 442 ansøgere (11 pct.). Aarhus Universitet går derimod kun tilbage med 161 ansøgere svarende til tre pct.
Kigger man på bacheloruddannelserne på landets universiteter har de over en bred kam oplevet et fald med i alt 12 pct. sammenlignet med sidste år. Alle uddannelsesområderne på landets universiteter går således tilbage.
Størst er faldet i ansøgninger til de samfundsvidenskabelige bacheloruddannelser med 1018 færre ansøgninger svarende til otte pct.. Dernæst kommer humaniora, som går tilbage med 793 ansøgninger (20 pct.), hvorefter sundhedsvidenskab som nummer tre går tilbage med 689 ansøgninger (13 pct.).
På Københavns Universitet er der landet 3198 kvote-2 ansøgninger i 2022.
Det er hhv. knap 1000 og 400 færre end i 2021 og 2020, men flere end i 2019 hvor 1817 søgte kvote 2-optag på universitetet.
Faldet i ansøgninger vækker derfor ikke den store bekymring på Københavns Universitet, fortæller Pernille Kindtler, som er sektionschef for optagelse og kommunikation på KU.
”Vi ser relativt roligt på udviklingen. Faldet skyldes, at verden er åbent igen, og mange unge rejser ud, som de gjorde før pandemien. Vi er gået lidt tilbage, men er samlet set nu nede på 2020-niveauet, og den udvikling er forventelig”, siger Pernille Kindtler.
Hun forklarer at antallet af kvote 2-ansøgninger til KU steg med 113 procent fra 2019 til 2021. Denne gang er antallet af kvote 2-ansøgninger gået tilbage med 14 procent, så det giver i det samlede billede ikke grund til bekymring.
Om faldet får konsekvenser på sigt, er ifølge Pernille Kindtler alt for tidligt at sige noget om.
Kigger vi på, hvem der er ramt af faldet i kvote 2, så er det alle uddannelser på KU på nær 5-6 stykker. Men de små sprogfag er hårdest ramt, fortæller Pernille Kindtler.
Det er især fag som moderne indien og sydasienstudier, spansk, indianske sprog og kulturer og latin, der er hårdest ramt. Der er dog også sket et fald i ansøgninger til fx tysk, retorik og kinastudier.
Her er der i forvejen typisk få studerende, så selv et lille fald ser stort ud.
”Det er dog alt for tidligt at blive bekymrede for de uddannelser. Det samlede tal for humaniora viser, at vi på KU er lidt under 2020-niveau, men stadig pænt over 2019-niveau”, siger Pernille Kindtler.