Vil du læse mere om professionshøjskoler og erhvervsakademier?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver nyt om professionshøjskoler og erhvervsakademier
Akademikerbladet
De to førsteårsstuderende Rasmus Koch og Emil Kjær Jensen har begge valgt at læse på læreruddannelsen i Skive, bl.a. fordi de trives bedst i et lille studiemiljø. © Foto: Astrid Dalum
For både mange studerende og undervisere var det nære studiemiljø på landets mindste læreruddannelse årsagen til, at de søgte til Skive. Men nu er det vendt - uddannelsen havde sidste år det laveste optag nogensinde.
Læreruddannelsen i Skive har været en del af professionshøjskolen VIA siden 2008. Alligevel refererer kommunens borgere stadig til det 70 år gamle, gedigne murstensbyggeri med kobberbelagte tage som byens “lærerseminarium”.
Den eneste videregående uddannelse i kommunen møder kæmpe opbakning overalt i et lokalområde, som er stærkt optaget af, at der også i fremtiden kan rekrutteres lærere til de lokale folkeskoler i Skive, på Mors og i Thy. Forsyningssikkerheden er langtfra en ny problemstilling på landets mindste læreruddannelse uden for Bornholm. Sidste år var optaget det laveste nogensinde.
Blandt de kun 43 nye ansigter på campus er Rasmus Koch og Emil Kær Jensen, som holder kaffepause fra matematikundervisningen i den solbeskinnede kantine.
“Vi kender pedellens børn og ved, at rengøringsdamen hedder Hanne. Det giver en stærk fællesskabsfølelse”, siger Rasmus Koch.
Som mange andre på uddannelsen er den 30-årige skibonit en lidt ældre studerende. Livserfaringen er med til at øge de studerendes bevidsthed om, at de uddanner sig til at løfte en vigtig samfundsopgave, mener han.
“Man taler så meget om, at diversiteten er større i byer som Aarhus eller Aalborg. Men på vores hold har de studerende prøvet alverdens ting, før de begyndte at læse. Mens flertallet på læreruddannelsen i Aarhus er unge. Her har vi alle typer”, siger Rasmus Koch.
Selv blev han oprindeligt uddannet til fysioterapeut, og han arbejdede også i nogle år, før han valgte at læse til lærer.
Hans medstuderende Emil Kær Jensen kører hver dag fra sin hjemby Thisted til Skive. Efter at have tjekket Aalborg ud stod det ham klart, at uddannelsesmiljøet i en storby ikke var noget for ham.
“Det betyder meget for mig, at alle kender hinanden, og at der er plads til omsorg for den enkelte studerende. Nogle får lyst til at flytte til byen. Men for mig er tanken om at bo i en lejlighed midt i en trafikeret by helt rædderlig”, griner Emil Kær Jensen.
Fredagscafeen i Skive er lidt for tyndt besøgt, synes han. Det er heller ikke optimalt, at man kan blive nødt til at tage til Nørre Nissum eller Aarhus efter fag, der kun bliver udbudt der, forklarer den førsteårsstuderende.
“Det er sårbart, at vi er så få studerende. Læreruddannelsen kan nok ikke tåle at skrumpe mere. Men omvendt går der altså også noget tabt, når man sidder på et kæmpe hold i et auditorium. Her bliver alle hørt og set”, påpeger Emil Kær Jensen.
I Skive kan du ikke gå og putte dig i et halvt eller et helt år, hvis du af den ene eller anden grund har det sværtTina Kjær, matematiklektor, Skives læreruddannelse
Det er ikke kun de studerende på læreruddannelsen i Skive, der bevidst har fravalgt at søge ind på en uddannelse i en af de større byer.
Mere end én gang er Tina Kjær, der har undervist i matematik i 10 år, blevet spurgt, om hun ikke kunne tænke sig at prøve at arbejde i Aarhus. Hver gang har den energiske lektor svaret nej. Der er så mange fordele ved at undervise et sted, hvor man har en tæt, daglig kontakt til studerende såvel som kolleger, mener hun.
“Der er et godt uddannelsesflow i et lille uddannelsesmiljø. Jeg kan fx tilrettelægge min undervisning efter, hvad de studerende netop er blevet præsenteret for i de pædagogiske fag, for det har Brian, en anden underviser, lige fortalt mig om ude på gangen” forklarer Tina Kjær.
Hun ved nøjagtig, hvor de studerende er henne, både fagligt og personligt.
“I Skive kan du ikke gå og putte dig i et halvt eller et helt år, hvis du af den ene eller anden grund har det svært. Vi fanger vores studerende, før det kører helt af sporet”, siger matematiklektoren.
Det lave optag sidste år illustrerer tydeligt, at det ikke er flere studiepladser, der er brug for uden for de store byer. Det er derimod flere studerende. Og allerede nu står de små udbudssteder på en brændende platform. Det påpeger Lise Nygaard Markussen, der indtil 1. marts var uddannelsesleder i Skive.
“De studerende, der går her, har bevidst valgt et lille uddannelsesmiljø, og vi har en stor tilfredshed blandt dem. Men vi skal jo alle rekruttere fra den samme skrumpende pulje af unge, og her taber både Skive og Nørre Nissum til de store byer”, siger Lise Nygaard Markussen.
Alt i alt studerer 245 til lærer i Skive, men kapaciteten er til det firedobbelte. Pladsen er så luftig i biblioteket, i den højloftede fællessal og i de lange gange med undervisningslokaler, at ledelsen for nylig inviterede byens VUC til at flytte ind.
“Vi ønsker os alle en campus, der summer af liv, og vi har både smukke bygninger og gode faciliteter, men her kan godt blive lidt for stille, når vi er så få”, siger Lise Nygaard Markussen.
Fagligheden er også en udfordring med kun 15 faste undervisere.
“Selv om vi er et lille sted, skal vi fortsat have alle fag på hylderne. Vi skal kunne tilbyde en uddannelse med samme volumen som andre steder, så nogle gange må vores studerende til Nørre Nissum eller Aarhus for at få et bestemt fag”, forklarer Lise Nygaard Markussen.
I et forsøg på at vende udviklingen tilbyder Skive to uddannelsesprofiler, der differentierer sig fra tilbuddet i Aarhus. Skive er noget andet end Aarhus, og det skal dyrkes, mener matematiklektor Tina Kjær.
“Det vigtigste er, at uddannelsen grundlæggende har den samme kvalitet, uanset hvor i landet man læser til lærer”, siger hun.
• Startede som lærerseminarium i 1951.
• Blev en del af professionshøjskolen VIA i 2008.
• Optog i sommer 43 nye studerende, det laveste optag
nogensinde.
• 60 pct. af de studerende kommer i dag fra hhv. Skive og
Viborg Kommune.
• I dag er kun en fjerdedel af kapaciteten på stedet udnyttet.
• VIA ville efter planen fusionere Skives læreruddannelse med læreruddannelsen i Holstebro i 2012. Men det blev stoppet, blandt andet efter massive protester fra lokalsamfundene.