Ung socialdemokrat tror ikke på dagpengeudspil: "De unge hopper fra"
Lea Friedberg, der selv er socialdemokrat, ser store konsekvenser for den danske model, hvis regeringens forslag om at sænke dimittendsatsen vedtages. © Foto: Privat
Socialdemokrat Lea Friedbergs venner vil formentlig vende a-kassen ryggen, hvis nyt dagpengeudspil vedtages. Hun er bange for, at samfundets solidaritet forsvinder.
Flere i Lea Friedbergs vennekreds er skeptiske over for a-kasser.
Derfor frygter hun, at regeringens nye dagpengeudspil vil få flere unge til at droppe medlemskabet i a-kasserne.
Regeringen vil sænke dimittendssatsen fra 13.815 kroner 9.661 kroner om måneden, som en del af deres nye udspil Danmark kan mere. Det har skabt stor debat, da mange nyuddannede akademikere i forvejen kæmper for at finde et job.
Tal, som DM Akademikerbladet har fået fra Nordea, viser også, at du med udspillet bliver fattigere på dagpenge end på SU. Vi har spurgt Lea Friedberg, hvad hun tænker om sit eget partis planer.
Hvorfor tøver dine venner med at melde sig ind i en a-kasse?
De har haft så mange dårlige oplevelser med dagpengesystemet. De oplever meningsløs aktivering, for meget bureaukrati og at blive mistænkeliggjort af systemet, som de ikke føler, de får meget igen af. Så jeg prøver jo som socialdemokrat at sige, at vi skal huske at være solidariske og hjælpe hinanden. Jeg prøver at forklare dem vigtigheden af a-kasserne.
Så kigger de på mig med tomme øjne, fordi systemet ikke har været særligt solidariske overfor dem. Det er svært at argumentere imod deres oplevelser.
Tror du, de vil melde sig ud, hvis dimittendsatsen sænkes?
Ja, det er jeg bange for. Peter Hummelgaard sagde til præsentationen af udspillet, at man skal lære at være en del af fællesskabet. Men det vi lærer de unge, der nu mister sikkerhedsnettet, er, at fællesskabet ikke er til for dem.
Blå bog: Lea Friedberg
- 29 år
- Kandidat i politik og administration fra Roskilde Universitet
- Tidligere forkvinde for DM Studerende, medl. af forretningsudvalget og hovedbestyrelsen og efterfølgende bestyrelsesmedlem for Privatsektoren i DM
- Stiller op for Socialdemokratiet for Københavns Borgerrepræsentation til efterårets kommunalvalg
Du skriver i en klumme i Berlingske, at dagpengene til nyuddannede akademikere netop er vigtige. Hvorfor er de det?
Det handler om, at akademikere er dem, som er med til løfte dagpengesystemet. Vi har i forvejen et problem, nu hvor flere unge akademikere spørger sig selv: Hvorfor giver det mening at organisere sig? A-kasserne er jo bundet op på en generationskontrakt. Jeg forventer som nyuddannet akademiker at blive hjulpet til at komme i job, ligesom jeg forventer, at jeg skal hjælpe andre med det samme, når jeg har været på arbejdsmarkedet i længere tid. Den kontrakt skrider, hvis satsen sænkes.
Hvad tænker du selv som ung socialdemokrat, når du ser regeringens dagpengeudspil?
Jeg synes, at der er rigtig mange gode initiativer i udspillet. Jeg har aldrig følt mig så sikker på, at jeg er socialdemokrat, som jeg gør nu. Men jeg er bare bange for, at det at sænke dimittendsatsen kan underminere effekten af de andre initiativer.
Hvorfor?
Hvis du har en generation af unge mennesker, som hele tiden presses af reformer og politiske beslutninger, så risikerer vi at skabe et dårligt mønster hos dem fra starten. Jeg tror derfor, de vil vælge initiativer som a-kasserne fra, og det kan på den lange bane have konsekvenser for arbejdsmarkedet og dagpengesystemet.
Tror du at udsigten til de ekstra 5000kr. kan få flere til at melde sig til en a-kasse?
Jeg håber det, men hvis du først har udsigt til at få rigtig tryghed som ledig efter to til tre år ude i fremtiden, så tror jeg, det har lange udsigter. I udspillet står der nemlig, at man skal have været meldt ind i en a-kasse de sidste fire år og desuden have arbejde to ud af tre år for at blive tildelt de 5000 kroner. I de år har man haft god tid til at tegne private forsikringsordninger. Vi kan også se, at langt de fleste er blevet medlemmer i deres studietid, så det vil blive sværere at rekruttere jo længere, der går. Systemet skal give tryghed, og det har man ikke, før man når op på de reelle dagpenge satser.