Spring menu over
Dansk Magisterforening

Nyuddannet og jobsøgende: Ingen tænker: ”Yay! Jeg er på dagpenge”

Katharina Sejr, nyuddannet cand.scient.adm.

"”Politikerne fortsætter ideen om, at vi kun søger vores drømmejob. Men jeg ved godt, at jeg ikke får drømmejobbet med det samme. Det handler for mig om at komme ud og bruge det, jeg har lært”, siger Katharina Sejr, der er nyuddannet og jobsøgende. © Privatfoto.

Del artikel:

Regeringen vil sænke de nyuddannedes dagpengesats. Katharina Sejr er nyuddannet og har allerede svært ved at få sin økonomi til at hænge sammen.

”Politikerne er rigtig gode til at få det til at lyde som om, at vi får 13.500 kr. udbetalt. Jeg får 9500 kr. hver måned efter skat”, siger Katharina Sejr, der er nyuddannet cand.scient.adm. fra Roskilde Universitet. Hun har været jobsøgende siden februar i år.

Når alle regninger er betalt, er der 2.800 kr. tilbage til hele måneden.

Regeringen er i dag kommet med et nyt dagpenge-udspil, der vil sænke dimittenders dagpengesats til 9.500 kr. før skat om måneden.

”Jeg kan nærmest ikke engang få det til at køre rundt nu. Så hvis udspillet bliver til virkelighed, vil det være et større matematisk regnestykke at få det hele til at hænge sammen”, siger 27-årige Katharina Sejr, der har speciale i politik og forvaltning.

Hun har flere gange været nødt til at sige nej til at besøge familie i Jylland, fordi pengene har været for knappe.

I DM er man heller ikke begejstret for det nye forslag om at sænke de nyuddannedes dagpenge. Formand Camilla Gregersen kalder det generationstyveri.

”Når de studerende dimitterer, mister de muligheden for at supplere deres indtægt ved siden af, som de har gjort med studiejob. Der er i forvejen et kæmpe økonomisk incitament til at komme i job, og der er intet, som de unge hellere vil, end at lande et job hurtigt”, siger Camilla Gregersen.

”Der er intet, der tyder på, at der kommer flere i arbejde ved at skære i de nyuddannedes dagpenge – det eneste resultat er, at de unge bliver fattigere”, tilføjer hun.

Der er intet, der tyder på, at der kommer flere i arbejde ved at skære i de nyuddannedes dagpenge – det eneste resultat er, at de unge bliver fattigere

Camilla Gregersen, formand for DM

Regeringen vil hæve dagpengene med 5.000 kr. om måneden i tre måneder, hvis man har sammenlagt to års beskæftigelse inden for de seneste tre år og har været medlem af en a-kasse i minimum fire sammenhængende år.

Det er Camilla Gregersen positivt indstillet overfor. 

”Men det er forkert at lade de nyuddannede betale for det”, understreger hun.

Vil bruge sin uddannelse

Katharina Sejr sender selv flere jobansøgninger, end hun er forpligtet til. Den tid, der er til overs, bruger på kompetenceudvikling på onlinekurser fra LinkedIn Learning.

”Jeg vil jo gerne ud og arbejde. Jeg nyder ikke at være på dagpenge. I min optik er der ingen, der tænker: Yay! Jeg er på dagpenge”, siger hun.

Katharina Sejr har oplevet til flere samtaler, at hun bliver fravalgt på grund af sin manglende erfaring. Derfor søger hun bredt – også det, der hverken er første- eller andenprioritet for hende.

”Politikerne fortsætter ideen om, at vi kun søger vores drømmejob. Men jeg ved godt, at jeg ikke får drømmejobbet med det samme. Det handler for mig om at komme ud og bruge det, jeg har lært”, siger hun.

Katharina Sejr genkender den tilgang hos hendes tidligere medstuderende.

”Vi tænker også på, at vi også skal arbejde, til vi er op i 70’erne. Jeg har masser af år til at få det arbejdsliv, som jeg gerne vil have”, siger Katharina Sejr, der i første omgang alligevel helst vil undgå at søge job som fx kassedame:

”Det koster jo også oplæring for butikkerne, hvis jeg får et job i tre måneder og så forsvinder. Og vi nyuddannede akademikere er ikke en prioritet for dem, fordi de ved, at vi hurtigt er væk”.

Om regeringens dagpengeudspil

  • Dagpengesatsen for dimittender nedsættes til 9500 kr. Forsørgeres dagpengesats nedsættes ikke. 
  • Hvis du har haft et sammenhængende medlemskab i en a-kasse i 4 år eller har arbejdet 2 ud af de 3 seneste år, kan du få op til 5.000 kr. ekstra i dagpenge om måneden.
  • Dimittenders ordinære dagpengeperiode reduceres fra to år til ét år.

Kilde: regeringen.dk