Spring menu over
Dansk Magisterforening

Ditlev er 13 uger på barsel: Det er fint, at politikerne griber ind

Ditlev Birch, far på barsel, barselsregler

"Finanserne spiller da en rolle, men jeg tror, at jeg havde holdt lige så lang barsel, selvom jeg ikke havde haft ret til fuld løn", siger Ditlev Birch med sønnen Samuel på 9,5 måneder. © Foto: Privat

Del artikel:

Den 33-årige farmaceut Ditlev Birch er på 13 ugers barsel med sin første søn. Han synes, det er fint, at politikerne nu skal lovgive om at øremærke barsel til både far og mor.

Om mindre end et år, skal politikerne på baggrund af et EU-direktiv ændre barsellovgivningen og øremærke barsel til fædre.

For et par dage siden blussede diskussionen om barsel så op igen, da Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening er blevet enige om en barselmodel, der øremærker 11 ugers barsel til hver forælder og 26 ugers barsel til deling.

Det er glimrende, at politikerne nu skal lovgive om øremærket barsel til fædre, mener 33-årige Ditlev Birch der 1. september gik på barsel med sit første barn, sin 9,5 måneder gamle søn Samuel.

"Lovforslaget er med til at gøre et op med, at kvinden tager langt det meste af barslen", siger Ditlev Birch og uddyber:

”Jeg synes, det giver god mening at øremærke barsel til moren de første måneder efter fødslen af sundhedsmæssige overvejelser, så hun ikke tvinges ud og arbejde lige bagefter. Men det nye tiltag vil sikre, at begge forældre får ret til at være sammen med deres barn i længere tid. Og ikke mindst at fædre får en langt bedre forhold til deres børn fra start af”.

Han er uddannet farmaceut og har lavet en ph.d. og postdoc efterfølgende.

Siden 2019 har Ditlev Birch været ansat på Novo Nordisk indenfor forskning og udvikling, hvor han har ret til 13 ugers barsel med løn. Dem tænker han at holde.

”Vi har talt og er enige om, at jeg skal tage så meget barsel, jeg kan, og så har jeg også sparet ferie op, som jeg holder i forlængelse, så jeg kommer op på 16 ugers barsel”.

Mulighed for at være lang tid på barsel betyder rigtig meget for mig

Ditlev Birch, på barsel og ansat hos Novo Nordisk

På barsel så lang tid som muligt

Hans kone fødte Samuel i november, og hun har også en datter fra et tidligere forhold.

De har fra starten været indstillet på, at de begge skulle være så lang tid på barsel med deres søn som muligt.

”For os har det været meget vigtigt, at vi begge kunne have glæde af så meget tid som muligt med vores søn".

"Mine barselsvilkår er faktisk lidt bedre end min kones, da jeg har flere ugers barsel med løn, end hun har, men vi har begge to lige ret til barsel, og det vil vi begge gerne udnytte så meget som muligt”, siger Ditlev Birch og forklarer:

Ditlev Birch, far på barsel, barselsregler
Ditlev Birch startede på barsel 1. september. Ved at sammenlægge barslen med noget ferie, regner han med at være hjemme i ca. fire måneder. © Foto: Privat

”Under corona har jeg fået meget mere indirekte tid med min søn, fordi jeg har arbejdet hjemme, mens min kone også har været hjemme på barsel. Det har betydet rigtig meget for mig, og overgangen til barslen er blevet meget blødere. Mulighed for at være lang tid på barsel betyder rigtig meget for mig, fordi det er helt centralt for, at forholdet til mit barn styrkes. Det vil de nye regler sikre, at flere fædre oplever”.

Du har jo ret til 13 ugers barsel med løn på dit arbejde. Hvad havde du og din partner gjort, hvis du ikke havde haft den arbejdsgiverbetalte barsel?

”Finanserne spiller da en rolle, men jeg tror, at jeg havde holdt lige så lang barsel, selvom jeg ikke havde haft ret til fuld løn. For os er lang tid på barsel vigtig for os begge. Jeg er dog også ansat i en branche og et sted, hvor der ikke bliver set ned på mænd, der holder barsel. Det bliver tværtimod tilskyndet. Og det er da vigtigt, at en arbejdsplads har gode muligheder for, at de ansatte kan gå på barsel, uden at de mister karrieremuligheder. Sådan er det jo ikke i alle brancher, og det kender jeg da også fra bekendte. Det er jeg da glad for, ikke er mig”.

Med både det nye forslag til en barselmodel og med EU-direktivet frafalder fædrenes øremærkede barsel, hvis de ikke tager deres orlov. Hvad synes du om det forslag?

”Jeg synes helt sikkert, at det er et skridt i den rigtige retning. Jeg er ikke ekspert på området og ved ikke, om det her er den bedst mulige måde at indrette systemet på. Der skal nok være nogle grupper, som risikerer at blive ramt, men vi må starte et sted og så se, hvordan vi kan hjælpe dem. Dette vil i hvert fald sikre, at forældre, der ikke har ret til barsel på jobbet, nu får det. Og det vil hjælpe mødre, som i højere grad i deres arbejdsliv lettere bliver forbigået, fordi de skal på lang barsel. Så på den lange bane vil det stille begge parter bedre”.

Vi fortsætter derfor også indsatsen for at overbevise politikerne om, at 14 ugers øremærket barsel til hver forælder er den rigtige løsning

Camilla Gregersen, formand, DM

Danske kvinder tager i dag 90 procent af barslen. Det er en udvikling, der har rykket sig meget lidt igennem nu mange år. Synes du, at staten blander sig for meget i familiernes anliggender, når det nu bliver lovbestemt, hvor meget øremærket barsel hhv. mor og far får ret til?

Nej, det synes jeg ikke staten gør. Loven italesætter jo et stort og længerevarende problem, hvor kvinder tager langt den største del af barslen. Når tallet er så stort, så føler jeg, det er den rigtige vej at gå, hvor vi prøver noget andet. Det er ikke, fordi man med loven helt mister muligheden for at holde en ”klassisk barsel”, hvor moren tager det meste, men med den nye model, bliver det ikke så attraktivt længere. På den måde vinker man både med gulerod og pisk, så jeg har svært ved at se ulemperne i dette for den brede befolkning. Så må man forsøge at finde en løsning for det mindretal, som måske bliver ramt af ordningen. Jeg vil hvert fald opfordre alle fædre til at tage så meget barsel, de kan få”.

Uenighed om ambitionsniveauet for barslen

Mens FH og DA’s forslag til en barselsmodel lægger op til, at begge forældre skal have øremærket 11 ugers barsel og derudover får 26 ugers barsel til deling, så ønsker både regeringens støttepartier og dele af fagbevægelsen – herunder DM – en endnu mere ambitiøs model, hvor der øremærkes 14 ugers barsel til begge forælder.

”Vores hovedorganisation har et endnu mere ambitiøst forslag, og jeg håber, at Folketinget kigger på samtlige forslag, når de skal beslutte en ny barselsmodel. Vi fortsætter derfor også indsatsen for at overbevise politikerne om, at 14 ugers øremærket barsel til hver forælder er den rigtige løsning – med rum også til soloforældre og regnbuefamilier”, siger DMs’ formand Camilla Gregersen.

Hun er glad for, at FH og DA har lavet et forslag, der giver mere ligestilling, og arbejdsmarkedets parter nu er enige om, at vi Danmark skal lave en ambitiøs barselsordning.

Aftalen kan også få politisk betydning, da regeringen endnu ikke har spillet ud med sit konkrete forslag til en ny model på bagtæppet af EU-orlovsdirektivet.

Det sker, når regeringens implementeringsudvalg snarest fremlægger sit udspil til en model.