Vil du læse mere om det humanistiske arbejdsmarked?
Tilmeld dig vores nyhedsopdatering her. Så sender vi dig en mail, når vi skriver noget nyt om det humanistiske arbejdsmarked
Akademikerbladet
"Jeg er blevet pessimistisk i min jobsøgning. Man er nødt til at tro på det, når man søger job, ligesom når man dater. Men det er svært at fake, og jeg tror ikke så meget på det længere", siger Lise Benthin Præstgaard, der søger jobs i kultur- og mediebranchen. © Foto: Privat
Når Lise Benthin Præstgaard søger job, bliver arbejdsgiverne intimideret af hendes CV. Arbejdsgiverne bør give folk med alternative erfaringer en chance, siger hun.
”Du er for overkvalificeret. Du vil komme til at kede dig”.
Sådan er 31-årige Lise Benthin Præstgaard blevet afvist alle de gange, hun har søgt job det seneste år. Det er den samme smøre hver gang.
”Jeg bliver sat i bås, allerede inden jeg møder op, fordi de har set mit CV. Jeg har lavet satire og journalistik før, så når jeg så søger et kommunikationsjob, så tror de, at hverdagen bliver for meget rutinearbejde for mig”, fortæller Lise Benthin Præstgaard.
Hun har en bachelor i æstetik og kultur og en kandidat i moderne kultur og kulturformidling. En del af karrieren har hun lavet satire til Den Korte Radioavis fra den hedengangne radiokanal Radio24syv, og siden da har hun arbejdet som freelance og i forskellige tidsbegrænsede stillinger.
”Jeg er blevet pessimistisk i min jobsøgning. Man er nødt til at tro på det, når man søger job, ligesom når man dater. Men det er svært at fake, og jeg tror ikke så meget på det længere”, siger hun.
Derfor tog Lise Benthin Præstgaard til LinkedIn og skrev et opslag om hendes oplevelser ved jobsamtaler, når man søger kommunikationsjobs med en knap så klassisk baggrund.
”Før syntes jeg, at mit CV var en styrke, og jeg vil altid være meget taknemmelig for de muligheder, jeg har fået. Men nogle gange når jeg er frustreret, ville jeg ønske, at jeg havde arbejdet et mere generisk sted og havde fået de kompetencer arbejdsgiverne søger”, siger hun, der i dag søger kommunikationsjobs i medie- og kulturbranchen.
Jeg ved godt, at mit CV viser spændende ting, men det betyder ikke, at jeg ikke kan lide rugbrødsarbejdeLise Benthin Præstgaard, jobsøgende
Arbejdsgiverne tror, at hun er overkvalificeret, fordi hun har arbejdet nogle kreative steder, forklarer hun.
”Jeg føler mig ikke overkvalificeret til de jobs, jeg søger. Jeg har jo ikke prøvet de specifikke opgaver før".
Hun afviser, at det er et forsøg på humblebragging.
”Jeg vil bare gerne blive god til det, jeg laver”, siger Lise Benthin Præstgaard, der ikke har fundet sig til rette i at være freelancer og derfor søger et fast arbejde.
Født i 1990 og uddannet cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling ved Københavns Universitet.
Hun har været tekstforfatter til radioprogrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv og har været tekstforfatter i DR. Lige nu er hun tilknyttet mediet Føljeton som freelancer.
Flere bekendte har anbefalet Lise Benthin Præstgaard at slette ting fra sit CV, så hun ikke bliver anset som overkvalificeret i jobprocessen. Men ind til nu har hun ikke gjort det.
”Der er ingen af de stillinger, jeg har søgt, hvor jeg ikke har haft brug for at hive det helt tunge skyts frem og vise alt, hvad jeg kan”, forklarer hun og tilføjer:
”Jeg ved godt, at mit CV viser spændende ting, men det betyder ikke, at jeg ikke kan lide rugbrødsarbejde”.
Blandt andet oplevede Lise Benthin Præstgaard til en jobsamtale, hvor hun kom med en masse idéer, at lederen svarede, at hun ikke var den rigtige til stillingen, eftersom hun aldrig ville få mulighed for at realisere idéerne i det job.
Hun savner derfor at arbejdsgivere tør se flere muligheder og potentiale i de nye kandidater, selvom de måske ikke har alle kompetencer fra dag ét.
”Hvis de får lidt en utraditionel ansøgning, så tro på, at vedkommende gerne vil det. Jeg vil jo gerne have de job, jeg søger. Jeg ved godt, det er meget at bede om, at de måske tager en chance. Man skal have mulighed for at skifte retning i sit arbejdsliv”.
DM udbyder en række kurser i jobsøgning for medlemmer. Find dem her.