Mere kulturpolitik på vej: Kulturministeriet får 25 procent flere ansatte
Kulturrådgiver og partner i Why Consulting Lasse Marker håber, at flere ansatte i Kulturministeriet vil betyde, at kulturpolitikken vil fylde mere i den politiske diskussion fremover. © Illustration: Canva Foto: Peter Klint
Joy Mogensen styrker kulturministeriet med 30 nye medarbejdere i år. Det giver "muskler, der kan bidrage til løfte landets kulturinstitutioner", siger rådgiver Lasse Marker.
Kulturministeriet skal tættere på kulturlivet og stå langt stærkere i den politiske debat, mener kulturminister Joy Mogensen (S).
Derfor opruster ministeriet nu med to nye fagkontorer og 30 nye medarbejdere. Det vil give departementet 115 ansatte i 2021 og 110 fra 2022. En stigning på over 25 procent.
Joy Mogensen og Socialdemokratiet er flere gange blevet kritiseret for at nedprioritere kulturpolitikken. Så er det her Socialdemokratiets måde at illustrere, at de gerne vil kæmpe for kulturlivet?
Ikke nødvendigvis, mener kulturrådgiver Lasse Marker, der er partner i konsulentbureauet Why Consulting. Det skal snarere ses som en naturlig forlængelse af den måde, vores socialdemokratiske statsminister styrer landet på.
”Mette Frederiksen har professionaliseret dansk politik ved at styrke embedsapparatet i Statsministeriet. Oprustningen af kulturministeriet kan ses som en naturlig forlængelse af den strategi”, siger Lasse Marker.
Han ser dog ikke nyheden som symbolpolitik. Tværtimod.
”Joy Mogensen har formentlig været en drivende kraft bag beslutningen. Hun forstår godt, at et større embedsapparat kan styrke hendes gennemslagskraft som minister. Hvis Socialdemokratiet ville lave symbolpolitik, kunne de have gjort noget langt billigere og endda med større gennemslagskraft”.
Kulturministeriet har brug for flere ansatte
Kulturministeriets ansatte har det seneste år været hårdt presset på grund af covid-19. Udover det stigende antal arbejdsopgaver har der været flere langtidssygemeldinger og opsigelser hos ansatte, har blandt andet Kulturmonitor tidligere beskrevet.
Allerede inden coronakrisen var ministeriet i dårlig forfatning, siger Joy Mogensen til Politiken.
"Jeg trådte ind i det, der var blevet et meget lille ministerium, der primært fokuserede på at håndtere tilskud, og som fra de borgerliges tid var underlagt massive besparelser på både organisationen og på det område, man varetog. Det giver sig selv, at så er man presset", siger Joy Mogensen.
Siden september har Kulturministeriet lånt en række ansatte fra andre ministerier til at klare arbejdsopgaverne.
Man ved stort set intet om vores kulturforbrug i dagLasse Marker, kulturrådgiver
En chance for kulturpolitikken
Joy Mogensen opprioriterer altså nu kulturpolitikken efter i længere tid at have været stærkt kritiseret for sin manglende kamp for kulturlivets genåbning.
Og uanset hvad, der ligger til grund for den beslutning, er det positivt, mener Lasse Marker.
”Det er god nyhed for kulturlivet. Med et stærkere ministerium kan man håbe på, at kulturpolitikken også vil fylde mere i den politiske diskussion”.
For selvom det måske for nogen vil virke mere oplagt at give pengene direkte til kulturinstitutionerne i stedet for at styrke bureaukratiet, så er prioriteringen fornuftig, mener Lasse Marker.
”Det er sådan, der bliver lavet politik. Jo stærkere embedsapparat, desto flere og mere kvalificerede politiske forslag, kan ministeren tage med til Christiansborg. Samtidig får kulturministeriet nu muskler, der kan bidrage til løfte landets kulturinstitutioner over en bred kam”.
Mere viden om danskernes kulturforbrug
Beslutningen om at opruste kulturministeriet er ifølge Lasse Marker tiltrængt. Der er nemlig særligt brug for mere ny viden om danskernes kulturforbrug.
”Arbejdet med at indsamle viden om danskernes forhold til og forbrug af kultur har de seneste år stået stille i Kulturministeriet. Samtidig lider Kulturministeriets kulturvaneundersøgelser under, at de alene spørger til, hvor ofte vi benytter forskellige kulturtilbud. Hvis det skal blive handlingsanvisende er der brug for også at spørge til, hvorfor folk går i teateret, på museum eller til koncerter, og hvad de får ud af det", siger han.
Lasse Marker håber, at de nye fagkontorer vil sætte gang i analyser og kvalitative undersøgelser på kulturområdet.
”Det er vigtigt, at ministeren vil bruge analyserne aktivt til politiske beslutninger, så man på et oplyst grundlag kan beslutte, hvordan fremtidens kulturliv i Danmark skal være”.