Dansk Erhverv med nyt udspil: Tag SU'en fra kandidatstuderende
Dansk Erhverv vil styrke de studerendes digitale kompetencer og give flere undervisningstimer. Pengene skal tages fra SU´en, lyder deres udspil.
Dansk Erhverv er klar med et nyt udspil, der skal styrke det danske uddannelsessystem. Planen er, at studerende skal have flere IT-kompetencer, og der skal være flere undervisningstimer til de studerende.
Pengene til projektet? De skal komme fra SU'en til kandidatstuderende.
Ifølge udspillet skal uddannelsessektoren tilføres 3,5 milliarder, fra folkeskole til universitet, og 2,3 milliarder af de penge, skal komme fra en omlægning af SU´en til kandidatstuderende. Planen er, at omlægge SU'en til rentefrie lån, der kan tilbagebetales på et senere tidspunkt. En model, vi kender fra Norge og Sverige.
”Norge omlagde i 2002 deres SU-system til lån. I evalueringen af denne omlægning er der intet, der tyder på, at det har haft en negativ effekt på antallet af mønsterbrydere [...] Ifølge Det Økonomiske Råd tyder forskningen generelt på, at det ikke er af stor betydning for studieomfanget, om uddannelsesstøtten ydes som stipendier eller lån på kandidatuddannelserne”, skriver Dansk Erhverv.
”Vi flytter penge fra passiv ydelse til aktiv uddannelse”, siger Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv, til Berlingske.
”Jeg er ikke i tvivl om, at vi med vores udspil vil få flere til at tage en uddannelse, og at vi vil få bedre uddannelser”, siger han.
DSF: ”En rigtig dårlig ide”
Hos Danske Studerendes Fællesråd er reaktionen på det nye udspil meget klar.
”Det er en rigtig dårlig ide. Det er synd, at Dansk Erhverv i et ellers ambitiøst udspil, der skal styrke uddannelsessystemet hele vejen rundt, vælger at lave en fejlslutning om, at pengene skal tages andre steder fra i sektoren”, siger Mike Gudbergsen, der er forperson for DSF.
En omlægning af SU´en til et lån ville gå imod de grundlæggende principper i det danske uddannelsessystem, påpeger han.
”SU'en er et vigtigt værktøj i vores uddannelsessystem, der sikrer, at alle kan tage en uddannelse - uagtet om de er fra et akademikerhjem eller et arbejderhjem. Det, mener vi i DSF, er en fælles forståelse i det danske samfund, at det er sådan, vores uddannelsessystem skal være skruet sammen”, siger han.
Heller ikke forperson i DM Studerende, Sidsel Tønder Koudahl, er begejstret for det nye udspil fra Dansk Erhverv.
”Vi betaler i forvejen en rigtig høj pris, og flere besparelser vil have en negativ effekt på vores studieliv. Desuden synes jeg, det er en unuanceret tilgang, som proklamerer at skulle få flere i uddannelse – det lyder umiddelbart meget ulogisk i mine ører”, skriver hun til DM Akademikerbladet:
”Tværtimod vil det få stor betydning for den sociale mobilitet og have store konsekvenser for unge mennesker, når økonomiske spørgsmål presser dem ud i at træffe bestemte valg. Det vil betyde, at nogle får bedre mulighed for at uddanne sig end andre, hvilket vil skabe et grundlæggende, strukturelt problem i vores samfund, hvilket jeg ikke ser, at Dansk Erhverv tager højde for i deres udspil”, skriver Sidsel Tønder Koudahl.
Gratis kurser for studerende
DM udbyder en række gratis kurser for studerende - om alt fra gode studieteknikker og lønforhandling til kurser i Excel og Photoshop. Find kurserne her.