Akademikere lånes ud til corona-pressede ministerier: "Som at starte i nyt job, men på speed"
”Det var som at starte i nyt job, men på speed”, siger fuldmægtig Joan Pedersen, der i september blev udlånt fra Finansministeriet til Kulturministeriets Corona-beredskab. © Foto: Sara Galbiati.
Covid-19 har skabt så stort et arbejdspres i nogle ministerier, at de låner ansatte fra andre departementer. 96 akademikere er blevet midlertidigt udlånt.
Ansatte i landets ministerier bliver i øjeblikket tilbudt at skifte job i tre måneder, så de kan hjælpe et af de ministerier, som er spidsbelastede på grund af håndtering af covid-19.
Tilbuddet er frivilligt og forvaltes via en jobbank i Finansministeriet. Indtil videre er knap 100 ansatte blevet udlånt, fortæller kontorchef Trine Elmelund Christensen.
”På grund af covid-19 har flere ministerier stået med et akut behov for ekstra hjælp. De har pludselig skullet håndtere nogle arbejdsopgaver, de aldrig før har haft. Derfor fandt vi i Finansministeriet på at lave en covid-19 jobbank, så man hurtigt i en tidsbegrænset periode kan få kompetent og effektiv arbejdskraft fra andre ansatte på Slotsholmen”, siger Trine Elmelund Christensen.
Stort set alle ministerier på tværs af Slotsholmen er involveret i jobbanken og har enten udlånt eller modtaget medarbejdere.
De ministerier, der har haft brug for indlån af medarbejdere, er Sundhedsministeriet, Justitsministeriet, Kulturministeriet, Udenrigsministeriet, Erhvervsministeriet samt Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.
Stor efterspørgsel på jobbank til akademikere
Jobbanken startede i september og kører i runder af tre måneder. Indtil videre har 96 ansatte valgt at blive lånt ud fordelt på tre runder.
Ved sidste runde var efterspørgslen på ekstra arbejdskraft så stor, at jobbanken ikke kunne dække efterspørgslen i alle ministerier.
”Vi har bedst muligt forsøgt at matche, hvilke kompetencer, der er brug for i ministerierne, med de ansatte, der frivilligt har meldt sig. Når det er nødvendigt, prioriterer vi også, hvor der er mest akut brug for hjælp”, siger Trine Elmelund Christensen.
Det var som at starte i nyt job, men på speedJoan Pedersen, fuldmægtig og udlånt til Kulturministeriet
I Finansministeriet er de tilfredse med opbakningen til jobbanken. Jurister, generalister, kommunikationsfolk og datamedarbejdere har indtil videre sagt ja til at hjælpe i de arbejdspressede ministerier.
Trine Elmelund Christensen kan derfor godt forestille sig, at jobbanken potentielt kan blive et redskab på Slotsholmen fremover.
”Vi er fortsat i gang med at høste erfaringer fra ordningen, men generelt får vi god feedback. Med tanke på de læringsmuligheder, som jobbanken tilbyder, kan jeg sagtens forestille mig, at det på sigt kunne blive til et fast tilbud. Men der er en række ting, som vi skal udbore først, og så skal der selvfølgelig være et behov og en efterspørgsel post corona”.
Et nyt job på speed
Joan Pedersen valgte selv i september at skifte fra sit faste job som fuldmægtig i Finansministeriet ud med en midlertidig stilling i Kulturministeriets corona-beredskab.
Hun havde aldrig før arbejdet med kultur, men hjalp nu med den akutte dag til dag-håndtering af hjælpepakker og retningslinjer for kulturinstitutionerne.
”Det var som at starte i nyt job, men på speed. Fra dag et blev vi sat sammen i en slags task force, og så var det bare at gå i gang med at arbejde”, fortæller Joan Pedersen, der blandt andet hjalp med at forhandle hjælpepakker og lave genåbning- og nedlukningsplaner på kulturområdet.
Jobbanken fungerer således, at de generelle aftaler, ansættelsesvilkår og lokalaftaler hos afgivende institution fortsat gælder for den ansatte i udlånsperioden, ligesom personaleledelse, udviklings- og lønsamtaler og andet varetages af den afgivende personaleleder.
Den modtagende institution har ansvaret for den daglige opgavevaretagelse.
Joan Pedersens periode i Kulturministeriet blev forlænget to måneder, så i februar vendte hun tilbage til Finansministeriet efter fem måneder.
”Jeg kunne sagtens finde på at gøre det igen. Jeg kan tydeligt se, hvor meget jeg har lært og vokset i perioden”, siger hun
Sådan fungerer jobbanken
Finansministeriets covid-19 jobbank fungerer sådan, at medarbejderne helt frivilligt kan lade sig udlåne i en begrænset periode som udgangspunktet i tre måneder.
Finansministeriet koordinerer jobbanken og medarbejderne kan ønske, hvor de vil udlånes til.
De generelle aftaler, ansættelsesvilkår og lokalaftaler hos afgivende institution fortsat gælder for den ansatte i udlånsperioden, ligesom personaleledelsen, udviklings- og lønsamtaler og andet varetages af den afgivende personaleleder.
Den modtagende institution har ansvaret for den daglige opgavevaretagelse ift. den ansatte i udlånsperioden.