Dansk Magisterforening

Ny rapport: Hver 8. studerende har været udsat for sexisme på uddannelsen

11.000 studerende svarede, at de i løbet af det seneste år har oplevet verbal sexisme, fysisk sexisme og/eller uønsket seksuel opmærksomhed. © Kasper Palsnov/Ritzau Scanpix

Del artikel:

Det er oftest medstuderende, der udøver sexisme eller uønsket seksuel opmærksomhed, viser en ny rapport. ”Uacceptabelt”, siger DM Studerende.

Knap 12 procent af de studerende på landets videregående uddannelser har været udsat for sexisme eller uønsket seksuel opmærksomhed i løbet af det seneste år.

Det viser en ny rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, der er baseret på et spørgeskema besvaret af 94.000 studerende.

De vigtigste konklusioner i rapporten er:

  • 11.000 studerende svarede, at de i løbet af det seneste år har oplevet  verbal sexisme, fysisk sexisme og/eller uønsket seksuel opmærksomhed
  • Kvinder oplever mere sexisme end mænd - men blandt dem, der oplever det regelmæssigt, er der kun lille forskel
  • 10 procent er blevet udsat for forskelsbehandling, hvor 3 procent oplever det regelmæssigt
  • Det er i langt overvejende grad medstuderende, der udøver sexisme eller uønsket seksuel opmærksomhed

DM Studerende: Uacceptabelt højt

Den verbale sexisme sker oftest. 9,3 procent af de adspurgte har oplevet upassende tilråb eller uønskede kommentarer om udseende i løbet af det seneste år. For 2,3 procent er det sket regelmæssigt.

Omfanget af sexisme og uønsket seksuel opmærksomhed chokerer forperson for DM Studerende, Sidsel Tønder Koudahl.

"Når vi i kølvandet på den seneste sexismedebat har set omfanget i det øvrige samfund, så kan vi tænke os til, at det også finder sted på uddannelserne. Men der er ingen tvivl om, at det tal er for højt. Det vidner om, at der er et kæmpe problem som er mere underlæggende og større end vi troede. Det skal der gøres noget ved. Det er uacceptabelt højt”, siger hun.

Hun håber, at den nye rapport kan være grobund for mere konstruktiv dialog ude på uddannelsesinstitutionerne.

”Et godt sted at starte er at tale om det. En kultur som denne er svær at bryde med uden ordentlig dialog. Hvis man oplever sexisme på sit studie, og der er en kultur om, at man ikke siger det højt, så bliver problemet ved med at være der”, siger Sidsel Tønder Koudahl.

Vil have tal for hver enkelt uddannelse

Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen er enig med Sidsel Tønder Koudahl i, at rapporten afslører et uacceptabelt niveau af sexisme.

”Det tal er alt for højt, og det viser mig, at vi på vores videregående uddannelser har sexisme, og at problemet er alt for stort", siger uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen til DR.

Løsningen er mere dialog og mere data, mener hun.

”For det første vil jeg tale om det. Jeg tror i høj grad, at man kan gøre meget ved at få ting frem i lyset. Desuden skal vi have de her tal helt ud på de enkelte uddannelser, så både de studerende og de ansvarlige for studiemiljøerne kan forholde sig til dem”, siger Ane Halsboe-Jørgensen til DR.

Det er Sidsel Tønder Koudahl enig i. Hun advarer dog om, at man risikerer at spille de studerende ud imod hinanden.

”Det er fint at få afdækket, hvor problemet er, og det er fint at skabe sig et overblik, men man kan frygte, at nogle uddannelser vil blive hængt ud. Det er et fælles problem, og en generel kultur vi skal have gjort op med”, siger hun.

Fakta om rapporten

I efteråret 2020 besluttede uddannelses- og forskningsministeren at afdække omfanget af sexisme på de videregående uddannelser. Derfor er de studerende blevet stillet tre spørgsmål til at afdække oplevelser med sexisme samt et spørgsmål om forskelsbehandling i forbindelse med en spørgeskemaundersøgelse indsamlet i oktober-december 2020.

Spørgeskemaet er sendt til 259.568 studerende. Omkring 94.000 studerende har svaret på spørgeskemaet om sexisme og forskelsbehandling i 2020. Svarprocenten er dermed 36 pct.

Kilde: Uddannelses- og Forskningsministeriet (download rapporten som pdf).