Spring menu over
Dansk Magisterforening

Hummelgaard sætter øremærket barsel på pause

Peter Hummelgaard afviser kritik af rapport.

© Foto: Keld Navntoft/Beskæftigelsesministeriet.

Del artikel:

I 2013 skød den socialdemokratiske regering beslutningen om øremærke barsel til fædre til hjørne. Nu har den gjort det samme igen – i hvert fald til efter sommerferien.

Hvilken model for barselsorlov skal Danmark have fremover? Det kan regeringen og støttepartierne ikke blive enige om.

Inden august 2022 skal Danmark ellers have implementeret et EU-direktiv, der betyder, at to måneder af barselsorloven skal øremærkes til faren eller medforælderen.

Men på grund af politisk uenighed udskyder beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) de politiske forhandlinger, som allerede skulle være startet, til efter sommerferien. Det skriver A4 Arbejdsliv.

Uenigheden mellem regeringen og støttepartierne skyldes, at parterne har forskellige juridiske fortolkninger af, hvordan direktivet skal tolkes. 

”Direktivet er blevet tolket på en måde, som vi ikke mener, det skal, og der er nu så stor uenighed, at beskæftigelsesministeren har bedt EU-Kommissionen om at forklare præcis, hvordan juraen er. Og indtil da er der trykket på bremsen”, siger Enhedslistens ligestillingsordfører Pernille Skipper til A4.

Støttepartier er ikke enige med regeringen

Ministeriet har tolket reglerne sådan, at den øremærkede barsel ikke må gå ud over den orlov, som den fødende har, siger Pernille Skipper.

Hvis faren skal have øremærket en del af orloven, er man derfor forpligtet til at give den fødende mere barsel. 

”Det, mener vi i Enhedslisten ikke, har været intentionen. Den fortolkning vil betyde, at det vil være ulovligt at ligestille i forhold til barslen i Danmark, så det er en meget vigtig juridisk diskussion. Vi mener, at der skal øremærkes 12 ugers orlov til hver af parterne, og derefter kan de frit vælge mellem de resterende uger”, siger hun. 

Støttepartierne har ellers været ganske klare i mælet, når det gælder, hvilken fremtidig barselsorlovsmodel de ser i Danmark fremover.

Partierne vil have ændret den nuværende lovgivning, så hver forælder får 14 ugers øremærket barsel. I dag har moren ret til 14 ugers barsel og hendes partner ret til 2 ugers orlov foruden en pulje med forældreorlov på 32 uger, som forældrene selv kan fordele.

S er tidligere løbet fra barselsorlovsløfter

Socialdemokratiet selv har endnu ikke meldt ud, hvilken barselsorlovsmodel partiet går ind for.  

I hvert fald ikke siden tidligere ligestillingsminister Mogens Jensen (S) tilbage i 2019 ønskede dispensation fra EU-barselsdirektivet og kaldte øremærket barsel tvang - for kort efter at trække i land og udtale, at ”regeringen gerne ser en ligelig fordeling af barslen mellem parterne”.

Nuværende statsminister Mette Frederiksen (S) var i 2013 beskæftigelsesminister, og stod dengang over for opgaven med at føre Socialdemokraternes valgløfte om at øremærke barsel til fædre ud i livet. Men den beslutning blev også skudt til hjørne og siden aldrig gennemført af Helle Thorning-Schmidts S-regering.

Og nu har den nuværende beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard netop gjort det samme.